Annonce
Fyn

Mangel på mundbind: Sygehuse gør klar til at aflyse operationer

Sundhedsmyndigheder, netbutikker og hjælpeorganisationer har tømt leverandørernes lagerbeholdning af mundbind, og de har ikke udsigt til at få fat i flere. Arkivfoto: Flemming Krogh/Ritzau Scanpix
Sygehusene begynder også at mangle mundbind. Det har fået Region Syddanmark til at kontakte hospitalsledelserne. De er blevet sat til at prioritere en liste over deres operationer.

Vejle: I ugevis har apotekerne og kæden Matas meldt om alt udsolgt. Nu begynder sygehusene - heriblandt også Vejle Sygehus - også at mærke den nye coronavirus og mangle mundbind.

Derfor har Region Syddanmark sat hospitalsledelserne i sving.

Helt konkret er de blevet bedt om at prioritere mellem de mange operationer, de hver dag udfører. For nogle patienter kan godt vente, mens andre er mere akutte og kritiske. Det fortæller koncerndirektør Kurt Espersen.

- Jeg kan bekræfte, at vi har bedt sygehusene om at udfærdige en prioriteret liste over deres operationer. Det handler om at få de værnemidler, vi har, blandt andet mundbind i flere afskygninger, til at strække længst muligt, siger han.

Det handler om at være på forkant. Man kan også kalde det for rettidig omhu.

Kurt Espersen, koncerndirektør

Annonce

Rettidig omhu

Problemet er, at sundhedsmyndigheder, netbutikker og hjælpeorganisationer har tømt leverandørernes lagerbeholdning af mundbind, og at de samtidig ikke har udsigt til at få fat i flere.

Hos virksomheden Abena oplyser man for eksempel, at mundbindene netop produceres i Wuhan, hvor det dødelige og efterhånden temmelig udbredte virus er brudt ud.

I Region Syddanmark har man i den forbindelse oprettet en task force, og det er den, som nu har bedt sygehusene om at udfærdige de prioriterede lister. Endnu er ingen operationer blevet udsat.

- Det handler om at være på forkant. Man kan også kalde det for rettidig omhu. Derfor beder vi for eksempel også om, at man sørger for at bruge de rigtige værnemidler til de rigtige patienter, så vi så effektivt som muligt undgår spild, uddyber Kurt Espersen.

Annonce

Deler med hinanden

Ifølge koncernchefen har hospitalerne mundbind nok til de næste 14 dage til tre uger. Det er den melding, der kommer fra de forskellige hospitalers indkøbsafdelinger.

Håbet er, at situationen inden da har løst sig, hvilket koncerndirektøren også selv tror på. Han maner også til besindighed, for står man foran en vigtig operation, så skal man nok blive opereret.

For det første har man internt i regionen og sygehusene imellem aftalt at være solidariske med hinanden. Det samme har regionerne.

- Vi har besluttet, at vi hjælper hinanden, hvis vi kommer i udfordringer med forskellige produkter, lover Kurt Espersen.

Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: Johnson & Johnson genoptager vaccine-udrulning i Europa

Annonce