Annonce
Fyn

Mangel på influenzavaccine: Firma har 500 vacciner på lager, som ikke må bruges

Hans Eibe Sørensen er direktør for sundhedsvirksomheden qDiagnostics, og han savner hjælp til, hvor han skal henvende sig, så den influenzavaccine, han har på køl, kan komme de prioriterede grupper til gavn. Arkivfoto: Michael Bager
Odense-firmaet qDiagnostics risikerer at brænde ind med 500 vacciner, selvom der ifølge Sundhedsstyrelsen er mangel på influenzavaccine denne vinter.

I køleskabet hos qDiagnostics står der 500 influenzavacciner klar til brug, og der var lavet aftaler med dem, der skulle have skud og dermed forhåbentlig komme raske igennem vinteren.

Men vaccinerne får tilsyneladende lov til at stå på køl et stykke tid endnu, selvom qDiagnostics, der gør sig i sundhedsservice, altså havde kalenderen fyldt med aftaler med private virksomheder, som vil have deres medarbejdere vaccineret mod influenza.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der nemlig mangel på influenzavaccine, og derfor er vaccinerne øremærket dem, der har forhøjet risiko for at få en alvorlig omgang influenza, og det personale, som arbejder med dem i risikogruppen. Dermed kan de ikke bruges på mange private arbejdspladser.

Annonce

Influenzavaccine

Hvert år køber sundhedsmyndighederne en vaccine, som skal forhindre et stor influenzaudbrud hen over vinteren.

Der er forskellige typer af influenza, og de ændrer sig løbende. Derfor er det en god ide at blive vaccineret hvert år.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der dog i år stor efterspørgsel på influenzavaccine verden over, og styrelsen har derfor besluttet, at vaccinen skal gå til dem, der er i risiko for at få en alvorlig gang influenza, og dem, der er ansat til at passe risikogruppen.

Det er blevet meldt ud til alle dem, der har indkøbt influenzavaccine. I et brev står blandt andet:

- Private aktører, der på arbejdspladser og i egne klinikker m.v. tilbyder vaccination af personer uden for målgrupperne i bekendtgørelsen, bør indstille vaccinationsaktiviteten for at prioritere vacciner til de pågældende målgrupper. Dette gælder også for aftaler, der allerede er indgået med de pågældende arbejdspladser.

- Private aktører, der ved afbrydelse af vaccinationsaktivitet har vacciner til overs, kan med fordel indgå aftaler med fx kommuner eller regioner om at forestå vaccination af personer i målgruppen. Det er som udgangspunkt ikke tilladt at videresælge indkøbte vacciner.

Den besked fik qDiagnostics-direktør Hans Eibe Sørensen formelt fredag, men havde hørt lidt om det inden, så han har haft travlt ved telefonen de seneste dage.

- Jeg har ikke lavet andet end at ringe rundt til mine kunder og sige, at jeg desværre ikke må komme ud.

Dermed må Hans Eibe Sørensen vinke farvel til indtjening i de kommende uger.

- Det er, som hvis du kommer kørende på en motorvej, og nogen pludseligt har bygget en mur, du rammer, siger han og fortsætter:

- Vacciner foregår nu og en måned frem. Jeg har investeret i at få det her op at stå. Lageret er en ting, men det er også at skulle have koordineret med virksomheder, afstemme tider med sygeplejersker og sørge for instrukser. Det er helt sindssygt, hvad vi har brugt af tid.

- De penge, som vi skulle have tjent nu hen over den næste måned, er bare fejet væk. Fordi der er nogle i Sundhedsstyrelsen, som ikke kan planlægge, forklarer Hans Eibe Sørensen, som har måttet smide alle de forberedelser i kassens mærket med "spildt arbejde".

Ikke sælges videre

Og så er der det rigtig skægge ved miseren, som Hans Eibe Sørensen formulerer det:

- Jeg må ikke videresælge mine vacciner.

Dermed kommer vaccinerne ingen til gavn. Heller ikke, selvom der ifølge Sundhedsstyrelsen er stor efterspørgsel på influenzavaccine.


Jeg har ikke lavet andet end at ringe rundt til mine kunder og sige, at jeg desværre ikke må komme ud.

Hans Eibe Sørensen, direktør i qDiagnostics


Således har Sundhedsstyrelsen i et brev til skrevet, at "årets influenzavacciner på grund af særligt stor efterspørgsel bør prioriteres" og videre, at "Statens Serum Institut har oplyst, at de på nuværende tidspunkt desværre ikke har mulighed for at indkøbe flere vacciner til årets influenzasæson."

- Jeg sidder på et kontor og virrer lidt med hovedet, for hvordan fanden arbejder vi os ud af det her?

- Jeg må i virkeligheden starte forfra med et helt blankt kanvas-salg.

For Hans Eibe Sørensen vil gerne hjælpe dem i risikogruppen og de personer, som har erhvervsrelateret kontakt med dem. Men han savner hjælp til at få oplyst, hvor behovet er, og hvem han skal henvende sig til.

- Det er helt nede på jorden: Hvis Sundhedsstyrelsen har tilbagemeldinger om, at der er nogle, som ikke kan vaccinere, så giv mig dog den telefonliste. Så ordner jeg dem, der er på Fyn. Jeg har frie datoer, siger Hans Eibe Sørensen og fortæller, at han har været i kontakt med Odense Kommune, som - ifølge ham - ikke oplever mangel på influenzavaccine.

Annonce

Svar på mail

Det har ikke været muligt at få et interview med Sundhedsstyrelsen om, hvorfor der er mangel på influenzavaccine, og hvad qDiagnostics skal gøre med den vaccine, virksomheden har.

Men i en mail skriver sektionsleder Sigrid Paulsen:

"Manglen på vacciner skyldes en ekstraordinær stor efterspørgsel – ikke bare i Danmark men på verdensplan. Det skyldes sandsynligvis fokusset på at beskytte sig mod infektioner i en tid, hvor man også risikerer at blive syg med Covid-19".

Sigrig Paulsen skriver videre:

"Vi opfordrer til, at vaccinationsselskaberne afsøger mulighederne for at indgå aftaler med regioner, som har medarbejdere, der er omfattet af tilbuddet, men endnu ikke er blevet vaccineret, eller med kommuner, som både kan have medarbejdere og borgere, vi anbefaler vaccineret, eller finder andre alternative løsninger, så vaccinerne går til de prioriterede målgrupper".

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Nordfyn For abonnenter

Svømmehal og spillested midt i skoven: Det gamle mejeri i Rue tager form

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Otte ud af ti overvejer at forlade jobbet: Hårde arbejdsvilkår presser ambulancereddere - Odense er særligt ramt

Odense For abonnenter

Nomineret til Danmarks bedste bager: Fødevarekontrollen fandt ekskrementer og gnavemærker i marengs

Erhverv

Nikotinposer kan spare samfundet for milliarder, mener fabrikant: Men... skal en afhængighed erstatte en anden?

Sport For abonnenter

Navne fra Odense Idrætshal - med Elvis som fan, ABBA, giftige nordfynske overhåndsserver og ildløs i madvognen

Faaborg-Midtfyn

Én faktor betyder 'alverden', konkluderer valgforsker: Se kortet her - sådan stemte du og dine naboer sidste gang

Sport For abonnenter

Denmark Open slår flot med halen i Odense Idrætshal - alle drømte om en finale mellem Momota og Axelsen

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Kerteminde

Dragefestival - Drageoptog fra Fjord&Bælt og masser af aktiviteter

Kerteminde

Redningsaktion fik Folmers køer tilbage på land: - Det var lige før, at de var begyndt at svømme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Kultur For abonnenter

Skilsmisse førte til lammende sorg: Trine fik et øksehug i hjertet, der aldrig forsvinder

Erhverv For abonnenter

Sif og Andreas er landmænd på en ny måde: 2000 medlemmer ejer gården og de vil give mere til jorden, end de tager

Nyborg For abonnenter

Helt til grin: Komiker tager gas på Nyborg Slot

Annonce