Annonce
Erhverv

Mangel på danske it-folk: Fynsk succesfirma ansætter sine udenlandske venner

Softwarefirmaet Umbraco holder hvert år en stor og meget festlig sammenkomst for dets mange entusiaster i Dok5000 på Odense Havn. Her er man i gang med det indledende fælleskram i 2018. Arkivfoto: Michael Bager
Manglen på it-arbejdskraft har fået den hurtigt voksende Odense-virksomhed Umbraco til at ansætte udenlandske specialister fra det store fællesskab af entusiaster, som virksomheden har skabt verden over.

Odense: Det kan være nyttigt at have mange venner - også når man er et mindre it-firma, der hastigt er ved at blive stort. Det har den utraditionelle softwarevirksomhed Umbraco fundet ud af.

Den 100 personer store virksomhed, der har hjemme i Thrige-firkanten i det centrale Odense, vokser kraftigt og mangler som stort set alle i branchen højt kvalificeret arbejdskraft. Det problem har den delvist løst ved at ansætte nogle af sine gode venner rundt om i verden.

Umbraco udvikler software, som man bruger til at drive en hjemmeside (CMS), og både små og store virksomheder og organisationer som Rigsretten, Carlsberg, Regeringen og EU's ministerråd bruger programmet til at drive deres hjemmesider.

Annonce

Vi er så heldige at have nogle af verdens bedste udviklere i vores globale fællesskab.

Christian Tvede, direktør for Culture & People, Umbraco

Softwaren har siden 2005 været gratis (såkaldt open source), og det er en af årsagerne til, at den bruges af et væld af entusiaster og dygtige programmører verden over. Umbraco har gjort meget for at skabe et helt særligt venskabeligt fællesskab for alle de interesserede og holder blandt andet årlige sammenkomster med fest og viden.

Skulle flytte

Nu har virksomheden også ansat nogle af de højkompetente udviklere, selv om de bor i mange forskellige lande. Hidtil har de skullet flytte til Odense for at få et job, men det er der lavet om på med en omstrukturering i virksomheden.

- Vi er så heldige at have nogle af verdens bedste udviklere i vores globale fællesskab, som ovenikøbet kender virksomheden og produktet fra et kundeperspektiv. Derfor kan de også bidrage med at skabe værdi i samme øjeblik, ansættelseskontrakten er underskrevet, siger Cristian Tvede, der er personaleansvarlig i Umbraco.

Umbracos årlige sammenkomster - Codgarden - er for mange entusiaster en lejlighed til at møde eller gense venner, som de ellers kun er i forbindelse med over nettet. Arkivfoto: Jakob Haugaard Christiansen

Han har foreløbig ansat 10 udviklere, der skal arbejde hjemmefra i blandt andet Storbritannien, Holland, Polen, Rumænien og Italien. Og så har en af de udenlandske ansatte i Odense benyttet sig af den nye organisering til at flytte til Grækenland, hvor han gerne vil bo.

- Mange af dem siger, at de længe har ønsket at arbejde for os, men ikke har haft mulighed for at flytte til Odense, siger Christian Tvede, som regner med, der kommer flere til.

- Når vi slår job op i fremtiden, vil det ikke være afgørende for os, om en tung profil kan arbejde i Odense eller hjemmefra. Men det kræver, at der er tale om en dygtig, selvstændig og erfaren ansøger. Praktikanter, junior-udviklere og andre har stadig brug for at være sammen med de mere erfarne, siger han.

Annonce

200 om fire år

Christian Tvede ser en generel fordel i, at Umbraco ikke i så høj grad skal konkurrere med fynske kolleger om medarbejdere. Ofte vil en lokal nyansat komme fra en virksomhed, der er kunde hos Umbraco, og så er problemet blot sendt videre.

Umbracos ansatte er fordelt på 24 nationaliteter, og den spredning ser administrerende direktør Kim Sneum som en af firmaets helt store styrker i arbejdet på at få vækst globalt. I forvejen har Umbraco oprettet kontorer i England, Holland og senest USA.

- Ansættelsen af udlændinge giver os også bedre muligheder på de lokale markeder, fordi vi får lokalkendskab, siger administrerende direktør Kim Sneum Madsen. Foto: Mathias Banke

IT-firmaet blev i sommer købt af den svenske kapitalfond Monterro og meddelte dengang, at der skulle endnu mere fart på væksten.  I løbet af de kommende fire år vil antallet af ansatte vokse med 100, så der i alt vil være 200 medarbejdere. I Odense eller på hjemmearbejdspladser skal der i den periode ligesom i USA ansættes cirka 40, mens der skal ansættes 10 ekstra i både Holland og Storbritannien.

Umbraco blev grundlagt i 1999 af Niels Hartvig, der bor i nærheden af Nørre Broby. Han solgte i sommer de fleste af sine aktier til Monterro og forlod den aktive indsats i firmaet.

Umbracos software er gratis, men virksomheden tjener penge på forskellige service-tilbud, for eksempel om at passe en del af den tekniske drift af hjemmesiden.

Annonce
For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Odense For abonnenter

Mens toårig søn sad på bagsædet: Fører og passager skiftede plads med 80 kilometer i timen på motorvejen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Landsbyer frygtede at miste milliondyr cykelsti over motorvejen: Nu får de to helt nye broer, når den gamle rives ned

Erhverv For abonnenter

Øjenåbner i vestfynsk stationsby: Christian og Christian trækker kunder til fra de større byer og sørger for nyt imponerende plus på bundlinjen

Nyborg

Færdig i lokalpolitik efter sag om nøgenfotos: Nu bliver der rykket rundt i byrådet

Odense

Fem små killinger efterladt til døden i denne lille papkasse: - Det er aldrig okay

Valgkamp med forbehold: Intern uenighed om EU-afstemningen i flere partier

Nyborg

Udsolgt festival var en succes: - Vi måtte sende bud efter mere fadøl

Nordfyn For abonnenter

21-årige Damien er med i Paradise: - Jeg har altid gerne villet være et kendt ansigt

For abonnenter

Kæmpe tøjfabrikant er nødt til at investere millioner i ny lagerhal for at følge med: Se videoen af det højteknologiske lager, hvor 36 robotter suser rundt

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Kaj jagter billig strøm: - Elprisen er steget vanvittigt, og det kan mærkes på elregningen

Assens For abonnenter

Lastbilchaufføren Thor har startet en maskinstation med kun én maskine: - Når man først har prøvet at være sin egen chef, vil det nok altid lokke lidt

Kerteminde For abonnenter

Træhytte, chokolade og kød: Verena og Michael udvider deres firma markant

Faaborg-Midtfyn

Minibus med flere passagerer kørte direkte i grøften: Chauffør fik pludselig ildebefindende

Annonce