Annonce
Erhverv

Mangel på arbejdskraft: Stor efterspørgsel på lærlinge i industri og byggebranchen

- Jeg er kørt forbi flere steder på det sidste, hvor virksomheder annoncerer med banner ude ved vejen, at de mangler lærlinge, fortæller formand for Dansk Industri på Fyn, Poul Strandmark.Arkivfoto: Nicky Bonne
I øjeblikket er der mangel på faglært arbejdskraft indenfor flere brancher på Fyn. Derfor er der også kamp om lærlingene.

Brolæggere, murere og bygningssnedkere. Det er nogle af de faggrupper, der ifølge Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering er mangel på i det fynske område lige nu. Og manglen på arbejdskraft er endnu mere omfattende inden for elektriker-, mekaniker- og tømrerfaget, konstaterer styrelsen.

Det betyder også en stor efterspørgsel efter lærlinge inden for flere af fagene.

- I mange brancher mangler der unge hænder. Indenfor elektrikerbranchen kan man stort set ikke opdrive lærlinge, og det er det samme med VVS-lærlinge, murere, industriteknikere, smede og maskinarbejdere. Der er kamp om de unge mennesker, konstaterer formanden for Dansk Industri (DI) på Fyn, Poul Strandmark.

Den tendens kan man genkende på Syddansk Erhvervsskole, hvor man oplever, at der især er stor efterspørgsel efter lærlinge i industrien og indenfor de lidt mindre byggeuddannelser som for eksempel murer, hvor der snarere mangler elever end lærepladser.

Annonce

Højt niveau i erhvervsuddannelser

Derfor glæder det øgede elevoptag på de fynske erhvervsskoler også formanden for DI Fyn.

- Jeg håber, det er fordi, de har fået øjnene op for, at det er godt at have en erhvervsfaglig uddannelse. Du er stort set sikker på job bagefter, der er gode fremtidsudsigter, og hvis du først har en håndværksuddannelse, så er det lettere at skifte spor eller videreuddanne sig. Fordelene ved en erhvervsuddannelse er helt vildt underspillet, mener Poul Strandmark.

- Der er gået snobberi i, at man skal have en fin titel, men det er faktisk ikke så let at tage en erhvervsuddannelse. Det er ikke sådan, at en erhvervsuddannelse bare er noget, man kan tage, hvis man ikke kan finde ud af andet. Det er en dårlig talemåde, og det skal vi have slået ihjel på den ene eller den anden måde, lyder det fra DI-formanden, der tilføjer:

- På smedeuddannelsen tager grunduddannelsen tre år, og så kan du specialisere dig bagefter, det tager to år. Det svarer lidt til, hvis du tager en bachelor og en kandidat på universitetet. Det er på det niveau, vi taler. Vores erhvervsuddannelser i Danmark er på et meget højt niveau.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Syv danske festivaler står sammen: Ikke realistisk med festivaler før sidst på sommeren

Middelfart For abonnenter

Stribonitter så omdiskuteret olieberedskabslager indefra: - Byggeri i seks etager er en skændsel for området

Annonce