Annonce
Erhverv

Mangel på arbejdskraft: Stor efterspørgsel på lærlinge i industri og byggebranchen

- Jeg er kørt forbi flere steder på det sidste, hvor virksomheder annoncerer med banner ude ved vejen, at de mangler lærlinge, fortæller formand for Dansk Industri på Fyn, Poul Strandmark.Arkivfoto: Nicky Bonne
I øjeblikket er der mangel på faglært arbejdskraft indenfor flere brancher på Fyn. Derfor er der også kamp om lærlingene.

Brolæggere, murere og bygningssnedkere. Det er nogle af de faggrupper, der ifølge Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering er mangel på i det fynske område lige nu. Og manglen på arbejdskraft er endnu mere omfattende inden for elektriker-, mekaniker- og tømrerfaget, konstaterer styrelsen.

Det betyder også en stor efterspørgsel efter lærlinge inden for flere af fagene.

- I mange brancher mangler der unge hænder. Indenfor elektrikerbranchen kan man stort set ikke opdrive lærlinge, og det er det samme med VVS-lærlinge, murere, industriteknikere, smede og maskinarbejdere. Der er kamp om de unge mennesker, konstaterer formanden for Dansk Industri (DI) på Fyn, Poul Strandmark.

Den tendens kan man genkende på Syddansk Erhvervsskole, hvor man oplever, at der især er stor efterspørgsel efter lærlinge i industrien og indenfor de lidt mindre byggeuddannelser som for eksempel murer, hvor der snarere mangler elever end lærepladser.

Annonce

Højt niveau i erhvervsuddannelser

Derfor glæder det øgede elevoptag på de fynske erhvervsskoler også formanden for DI Fyn.

- Jeg håber, det er fordi, de har fået øjnene op for, at det er godt at have en erhvervsfaglig uddannelse. Du er stort set sikker på job bagefter, der er gode fremtidsudsigter, og hvis du først har en håndværksuddannelse, så er det lettere at skifte spor eller videreuddanne sig. Fordelene ved en erhvervsuddannelse er helt vildt underspillet, mener Poul Strandmark.

- Der er gået snobberi i, at man skal have en fin titel, men det er faktisk ikke så let at tage en erhvervsuddannelse. Det er ikke sådan, at en erhvervsuddannelse bare er noget, man kan tage, hvis man ikke kan finde ud af andet. Det er en dårlig talemåde, og det skal vi have slået ihjel på den ene eller den anden måde, lyder det fra DI-formanden, der tilføjer:

- På smedeuddannelsen tager grunduddannelsen tre år, og så kan du specialisere dig bagefter, det tager to år. Det svarer lidt til, hvis du tager en bachelor og en kandidat på universitetet. Det er på det niveau, vi taler. Vores erhvervsuddannelser i Danmark er på et meget højt niveau.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce