Annonce
Odense

Mange vil flytte i seniorbofællesskab: 500 til møde om boliger ved Dalum Papir

Det er i et hjørne af det planlagte boligområde ved Dalum Papir, at et nyt seniorbofællesskab skal placeres. Illustration: Civica
Over 500 var til informationsmøde om et kommende seniorbofællesskab i det nye boligområde ved Dalum Papirfabrik i forsommeren. Flere seniorbofællesskaber er på vej i Odense, og boligselskaberne oplever en stigende interesse for boformen.

I de kommende år vil seniorbofællesskaber skyde op rundt omkring i Odense og omegn. Den populære boform har for alvor indtaget byen, og både private og almene seniorbofællesskaber vil de kommende år se dagens lys.

Om få dage er der første spadestik på et seniorbofællesskab i Gartnerbyen, på Bellinge Fælled er et seniorbofællesskab på vej, og også private investorer er interesserede i boformen.

I forsommeren oplevede det almene boligselskab Civica massiv interesse for det seniorbofællesskab, som selskabet har fået lov at opføre på grunden, der tidligere husede Dalum Papirfabrik.

En onsdag sidst i maj havde boligselskabet inviteret til møde om planerne, og interessen viste sig at være så stor, at boligselskabet måtte leje Dalumhallen for at få plads til alle de interesserede. 515 meldte sig til et indledende møde, hvor boligselskabet lavede et lille oplæg om planerne.

Mødet forløb godt, fortæller direktør i Civica Jens Pilholm, der for de mange forsamlede fremlagde de foreløbige planer for seniorbofællesskabet, der bliver et stort et af slagsen med 64 boliger. Normalt består seniorbofællesskaber typisk af 20 til 30 boliger.

Hvad er et seniorbofællesskab

Et seniorbofællesskab er ikke at forveksle med et gammeldags kollektiv. Ved et seniorbofællesskab forstås en gruppe selvstændige boliger/lejligheder, hvortil der hører fælles arealer og lokaler, og hvor det sociale fællesskab styrkes gennem forskellige aktiviteter.

Et seniorbofællesskab er en boform, der typisk består af 15 til 20 boliger med en fælles bestyrelse og er beboet af seniorer fra 50 år uden hjemmeboende børn.

I et seniorbofællesskab i den almene sektor er det bestyrelsen, der bestemmer, hvem der kan flytte ind.

I forbindelse med budget 2018 vedtog Odense Byråd at målrette en tredjedel af budgettet til grundkapitalindskud på godt 15 millioner kroner til seniorboliger, ungdomsboliger og familieboliger i 2019, 2020 og 2021. Desuden støttede man ekstraordinært seniorbofællesskaber med fire millioner kroner i 2018.

15 i interessegruppe

Det er endnu tidligt i processen, så det var ikke meget, at direktør Jens Pilholm kunne fortælle om det kommende projekt.

- Vi har ikke et færdigt projekt endnu, og lokalplanen bliver først vedtaget senere på sommeren, men vi har jo i forvejen ni seniorbofællesskaber, så vi kunne fortælle lidt om boformen, og så fik vi sammensat den vigtige interessegruppe, der kan arbejde videre sammen med os, siger Jens Pilholm.

Boligselskabet har gode erfaringer med at oprette en interessegruppe, der kan lave værdigrundlag for fællesskabet og tage stilling til forskellige ting i løbet af projektet.

15 interesserede blev på informationsmødet fundet ved simpel lodtrækning, og de er sikret en bolig mod, at de deltager i arbejdet med at etablere fællesskabet.

- Det er godt at få nedsat en interessegruppe meget tidligt, og vi er glade for, at vi nu har nogle navne, men gruppen har ikke konstitueret sig med en formand endnu. Det er endnu meget tidligt, siger Jens Pilholm.

Annonce

Populær boligform

Pilholm var ikke overrasket over det store fremmøde af interesserede i det kommende seniorbofællesskab ved Dalum Papir, for efterspørgslen på den type boliger har været stærkt stigende de senere år

Sammen tendens har andre almene boligselskaber spottet, og der har været stor interesse for de kommende projekter på Bellinge Fælled og i Gartnerbyen, forlyder det fra Arbejdernes Boligforening Odense og Odense Boligselskab.

Tendensen er landsdækkende. For nylig offentliggjorde VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, en undersøgelse, der viste, at en fjerdedel af de 52 til 62-årige danskere overvejer at flytte inden for de næste fem år. Heraf overvejer over en tredjedel af flytte i seniorbofællesskab.

Civicas direktør Jens Pilholm er da heller ikke i tvivl om, at boformen er kommet for at blive i en tid, hvor flere og flere bor alene.

- Jeg har snakket med nogle af de interesserede om, hvad det skyldes, og fælles for dem er en usikkerhed over for velfærdssamfundet, og hvad man kan forvente af det på sine gamle dage. Mange nævnte også det opbrud, der er i familiemønstrene, hvor familier ikke længere bor tæt på hinanden, og hvor de ældre ikke kan forvente, at deres travle børn kommer hjem med kage og kaffe hver og hver anden dag, siger Pilholm, der også hørte et lidt anderledes argument for at flytte i seniorbofællesskab:

- En anden interessant betragtning var, at seniorer i dag har haft det hele og har prøvet alt. De har rejst og kunnet købe alt muligt, og nu har mange konstateret, at det måske ikke var det, der gav værdi og ægte lykke. Nu søger de menneskelige relationer og venskaber. Det lå også som et selvstændigt argument, og det er faktisk meget interessant, mener Jens Pilholm.

Her ses en oversigt over eksisterende og kommende seniorbofællesskaber i Odense. Grafik: Leif Nørmark Pedersen
Annonce

Mød dem på folkemødet

Jens Pilholm kan endnu ikke sige noget om, hvornår spaden stikkes i jorden til det store seniorbofællesskab i Dalum, men oplyser at der vil blive almindelig udlejning efter Civicas system, hvor man hver anden gang tager en fra den generelle venteliste på almene boliger i Odense Kommune, og hver anden gang vælger nogle, der bor i en Civica-lejlighed i forvejen.

På Fyens Stiftstidendes folkemøde 7. september kan du møde Civicas folk, der kan fortælle mere om deres foreløbig ni seniorbofællesskaber. Du kan også møde folk fra Arbejdernes Boligselskab, der bygger et alment seniorbofællesskab på Bellinge Fælled.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Blev landskendt for at drikke sit eget tis for åben skærm: Nu kaster 33-årige Camilla sig ud på en vanvittig rejse

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Erhverv For abonnenter

Se ind i Assens' nye restaurant inden den åbner: Vi kommer til at lave mad, som folk vil køre efter

Odense Bulldogs

Efter en rædselsfuld start: Bulldogs genopstod som Fugl Føniks

Odense

Jem og Fix åbner endnu en butik i Odense: - Den bliver større og mere luftig, end kunderne er vant til

Odense Håndbold

Odense Håndbold tilbage på sejrssporet - Champions League kamp blev en målrig affære

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Odense Bulldogs For abonnenter

Bulldogs i hård kamp: Navne med varme numser, toppost og din stemme

Odense

Cecilia droppede fuldtidsjobbet for at blive selvstændig: Nu broderer hun med mormors gamle sytråd

Tyskland

Live: Valgprognoser giver lille forspring til SPD - følg gyservalget i Tyskland

Kultur

Stig Rossen faldt i søvn på scenen midt i en forestilling: - Jeg havde slået hjernen fra og sendte kun kroppen på arbejde

Navne For abonnenter

Har hjulpet over 1000 mennesker til selvmord: Kontroversiel læge har dødelig dosis klar til sig selv og hustruen

OB

OB-træner kender ikke til retfærdighed - nu skal defensive udfordringer løses

Annonce