Annonce
Odense

Mange unge hjemløse kæmper med psykiske problemer

Mange af beboerne på forsorgshjemmet St. Dannesbo har et eller andet form for misbrug. Som en bruger fortalte Stiftstidende under et tidligere besøg: - Jeg har set unge, der kun røg hash, da de kom, og pludselig er de på meget mere. Men de 18-19-årige gider ikke høre på os "gamle", når vi siger til dem, at det kun går én vej, og det er nedad, hvis de fortsætter. Arkivbillede: Victoria Mørck Madsen

64 procent af de kvindelige hjemløse har en psykisk sygdom viser forskningen. Og selv om Odense ligger godt på landsplan, er problemet med unge hjemløse også reelt her.

Annonce

Odense Kommune har i en årrække haft et særligt øje på de unge hjemløse - det vil i praksis sige unge, der enten sover hos venner og familie (en praksis kendt som sofasurfing), eller unge som overnatter på herberg og forsorgshjem. Især har der i den såkaldte "Hjemløsestrategi" været fokus på "at få unge væk fra forsorgshjem".

Et af problemerne med at have unge på forsorgshjem er, at de møder kriminalitet og en hård misbrugskultur blandt nogle af beboerne.

Som en beboer forklarede, da Stiftstidende besøgte St. Dannesbo i sommeren 2014:

- Jeg har set unge, der kun røg hash, da de kom, og pludselig er de på meget mere. Men de 18-19-årige gider ikke høre på os "gamle", når vi siger til dem, at det kun går én vej, og det er nedad, hvis de fortsætter.

Koncernchef Susanne Kvolsgaard: - Vi bruger ikke St. Dannesbo som tilbud til unge, undtagen i nødsituationer. Og da kun i en kortere periode indtil vi får fundet et andet alternativ. Men her i sommerperioden kan det godt være svært at finde alternativer som akutløsninger. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Annonce

Problem vil vokse

Resultaterne af kommunens indsats har sådan set været opmuntrende, forstået på den måde, at da forsknings- og analysecentret VIVE målte antallet af hjemløse i Danmark sidst i uge 6 2017, var der i Odense færre unge hjemløse end to år tidligere. Odense skilte sig tilmed positivt ud på landsplan - efter tidligere at have oplevet en større stigning.

I Odense registrerede VIVE 20 unge hjemløse mellem 18 og 24 år. Otte af dem sov på herberg eller forsorgshjem, mens ni overnattede hos familie og venner.

Men mindre end et halvt år senere viste en statistik fra forsorgshjemmet St. Dannesbo en stigning i antallet af unge hjemløse. I begyndelsen af juli boede der således fem odenseanere mellem 18 og 21 år på hjemmet. Den daværende rådmand, Steen Møller (K), erkendte, at kommunen havde et problem med unge hjemløse og spåede, at problemet ville vokse de næste år:

- Hverken nationalt eller internationalt har vi set toppen endnu, for jeg tror, der er en sammenhæng med udviklingen i antallet af psykisk sårbare unge, sagde han.

Annonce

Psykiske problemer

VIVE's undersøgelse af hjemløsheden i Danmark viste, at 64 procent af de unge hjemløse kvinder har en psykisk sygdom, mens det gælder for 46 procent af mændene.

Og netop de psykiske problemer er en af årsagerne til, at de unge bliver hængende på forsorgshjem, forklarede koncernchef i Odense Kommune, Susanne Kvolsgaard, tidligere i Stiftstidende:

- Vi har situationer, hvor vi venter længe på at få lavet en psykiatrisk udredning af nogle af de unge, som er så dårlige, at det ikke er forsvarligt at sende dem ud og bo selv. Udredningen er nødvendig for at give dem den rigtige støtte, når de skal videre. Men vi ved også, at de absolut ikke får det bedre af at være på et forsorgshjem, så vi vil gerne have dem videre, sagde hun.

Hun ønsker ikke at kommentere den aktuelle sag, som hun ikke kender til bunds, men siger:

- Vi bruger ikke St. Dannesbo som tilbud til unge, undtagen i nødsituationer. Og da kun i en kortere periode indtil vi får fundet et andet alternativ. Men her i sommerperioden kan det godt være svært at finde alternativer som akutløsninger.

- Hvis vi som forvaltning ikke har været i kontakt med den unge et år eller længere, har vi også brug for lige at finde ud af, hvad der er sket, og hvordan vi bedst hjælper den unge videre. Vi skal ikke være med til at gentage en dårlig oplevelse.

Annonce

Der skal ske noget

Sidste sommer var det socialdemokratiske medlem af Beskæftigelses- og Socialudvalget, Cæcilie Crawley, ude med et opråb om, at der nu skulle ske noget. Kommunens ellers succesfulde strategi mod hjemløshed, hvor man hjælper udsatte mennesker til at kunne bo i egen lejlighed i stedet for at give dem en dyr institutionsplads (også kendt som housing first), fungere langt fra i alle tilfælde:

- Jeg hører fra både patienter og personale på psykiatrisk afdeling, at ordningen ikke fungerer. Der er unge, som ikke kan være i deres egen bolig, fordi de har brug for at blive guidet af en voksen. Og det tilbud har vi ikke rigtigt, sagde Cæcilie Crawley og fortsatte:

- Derfor skal vi justere vores tilbud, for de unge har stadig en masse drømme om uddannelse, job og familie.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Bil kørte ind i jordbunke

Annonce