Annonce
Nordfyn

Mandligt fællesskab i Skamby: - Det er ligesom at være med i en loge

Poul Hansen, Erik Larsen, Henning Holst Hansen og Karl Åge Møller Pedersen i færd med den afsluttende sekvens af opkridtningen af banerne. Foto: Henrik Larsen
13 aldrende mænd sørger nu på frivillig basis og på fjerde år for, at banerne kridtes i Skamby Boldklub, og at området holdes rent og pænt. Nogle af mændene har kendt hinanden i over 60 år.

Skamby: Alderpræsidenten Villy "Snaps" Hansen på 81 år bliver trængt op i en krog, da han meddeler, at han ikke kan komme næste onsdag på grund af et kirkeligt arrangement.

Hvad er det nu for noget? Hvordan kan han få den tanke?

Normalt er man ude i hospitalindlæggelser eller lignende ekstraordinære hændelser, før afbud accepteres som gyldigt. Nok er der ikke tale om en ugentlig gallafest hos Dronningen i stiveste puds. Og så alligevel. De regelmæssige sammenkomster, som 13 mænd har i Skamby Boldklub, skal tages alvorligt. Et fællesskab smurt med lune, humør og uhøjtidelighed. Og ikke mindst en lyst til at være sammen.

- Vi er en slags loge, som vi er stolte af at være med i. Det giver os en stor glæde at være sammen og samtidig hjælpe klubben, siger Karl Åge Møller Pedersen.

Han er æresmedlem i boldklubben, og for fire år siden tog han sammen med et andet æresmedlem, Henning Holst Hansen, initiativ til på frivillig basis at gå praktisk til hånden i klubben.

Annonce

Drivkraften er det fællesskab, vi har sammen. Det er og må ikke være, at nu skal vi hen og arbejde. Når vi kommer, beslutter vi os for, hvad vi skal lave.

Karl Åge Møller Pedersen, æresmedlem i Skamby Boldklub.

Sparer klubben for penge

Tidligere betalte Skamby Boldklub 25.000 kroner om året for at få kridtet banerne op. Den opgave tager mændene sig nu af. De fleste har kendt hinanden det meste af livet. Senest ankomne er Karl Åge Møller Pedersen. Han kom til klubben i 1980. Andre har kendt hinanden i over 60 år.

Så spillerummet for indforståede bemærkninger er stort. Man skulle tro, at alle ved alt om alle, men alligevel er ingen af mændene og heller ikke Villy Hansen selv i stand til at forklare, hvorfor han har fået mellemnavnet "Snaps".

- Sådan er det af en eller anden grund bare blevet, selv om jeg aldrig drikker snaps.

Drivkrakten er fællesskabet

Mændene mødes hver onsdag. Formålet er i nævnte rækkefølge, hvad der ikke er uvæsentligt, at være socialt sammen og samtidig hjælpe den klub, som hovedparten af mændene har været en del af gennem mange år.

- Drivkraften er det fællesskab, vi har sammen. Det er og må ikke være, at nu skal vi hen og arbejde. Når vi kommer, beslutter vi os for, hvad vi skal lave.

Sæsonen går fra marts til november. Hverken mere eller mindre. Hver gang sluttes der med en øl. Og kun én. Mændene kender til andre steder, hvor lignende sociale fællesskaber har udviklet sig til et sted, hvor der er blevet drukket lidt for meget. Derfor bliver det ved den ene øl og senest opbrud klokken 12.00. Undtagelsen er den årlige julefrokost.

81-årige Villy Hansen (tv) kommer pludselig under beskydning, da det går op for de øvrige mænd, at han har tilladt sig at melde afbud til næste onsdag. Foto: Henrik Larsen

Med i kampagne

Mændenes fællesskab og deres frivillige arbejde er rygtedes vidt omkring. Ikke bare roses og opmuntres de af klubbens medlemmer, og de borgere, som kommer forbi og ser de velplejede udenomsarealer. De indgår også som et af flere solstråleeksempler i Dansk Boldspils Unions store kampagne om frivillighed. Til det formål er der lavet en video med mændene. Håbet er, at den kan være med til at inspirere andre seniorer til også at blive frivillige.

- De fleste af os bor andre steder end i Skamby. Vi kunne godt tænke os at få flere fra lokalsamfundet med. Skulle der være nogle, som har lyst, er de meget velkomne, lyder det fra de to æresmedlemmer.

Det er fire år siden, at Henning Holst Hansen (th) og Karl Åge Møller Pedersen fik ideen til på ugentlig basis at hjælpe hjerteklubben, Skamby Boldklub. Foto: Henrik Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce