Fyn: Siden plejehjemsbeboer Leif Heiselberg fra Plejecenter Øst i Vollsmose søndag den 27. december om morgenen blev Danmarks første til at modtage den første af to Covid-19 vacciner, har næsten 40.000 indbyggere i Region Syddanmark fået første stik.
Det viser mandagens opgørelse fra Statens Serum Institut. Med næsten 40.000 førstegangsvaccinerede er godt og vel tre procent af indbyggerne i Region Syddanmark i gang med vaccinationsprogrammet.
Der skal to stik med vaccine til, inden man er beskyttet mod den frygtede infektion. Mandagens opgørelse fra Statens Serum Institut fortæller, at 4035 borgere i Syddanmark er igennem vaccinationsprogrammet. En del af disse er sundhedspersonale på blandt andet Odense Universitetshospital. Også en del plejehjemsbeboere i Odense Kommune har fået to vacciner.
Britisk mutation vækster
I tallene fra Statens Serum Institut kan man også se, hvordan udbredelsen af den mere smitsomme, britiske Covid-19 mutation udvikler sig blandt de coronaramte danskere.
I Syddanmark blev mutationen i uge 2 lokaliseret i 43 af de Covid-19 positive prøver, hvor der blev ledt efter den. Det var 10 procent af prøverne i den uge. I uge 3 blev mutationen fundet i 12,5 procent af de undersøgte positive Covid-19 prøver. Der var dog færre positive Covid-19 prøver i denne uge. I alt 19 af prøverne fra uge 3 indeholdt den britiske mutation.
Tidligere har Region Syddanmark været den region med den procentvise største udbredelse af den britiske mutation. Men den har i uge 3 været mere udbredt i Region Hovedstaden og Region Sjælland.
Smitten falder fortsat
Rundt om på Fyn bliver den konstaterede Covid-19 smitte ved med at falde. Ifølge mandagens tal er den højeste incidens - antal konstaterede smittede den seneste uge per 100.000 indbyggere - i Odense Kommune. Her er tallet på 93,1. Det tal var bare for få uger siden langt højere.
Med en incidens på 93,1 er der 42 kommuner i Danmark, som mandag har en højere incidens end Odense Kommune.
Næsthøjeste incidens på Fyn er mandag i Nyborg Kommune, hvor den er på 65,7. Tallene for resten af Fyn er som følger: Faaborg Midtfyn (58,3), Middelfart (56,7), Assens (48,8), Nordfyn (40,5), Langeland (40,1), Kerteminde (29,5) og Svendborg (25,8). Der er i den seneste uge ikke konstateret personer i Ærø Kommune smittet med Covid-19.
Færre på intensiv
Også på Odense Universitetshospital ser det ud til, at presset fra Covid-19 patienter er ved at blive mindre.
Mandag er i alt 36 personer indlagt på OUH grundet komplikationer med Covid-19. Fem af disse patienter bliver behandlet på OUH's intensivpladser. Onsdag og torsdag i den seneste uge var der 40 Covid-patienter på OUH. Af dem var dengang syv patienter indlagt på intensiv.