Annonce
Odense

Mandag letter Emil mod USA - med kufferten fuld af stærke spørgsmål og en varm linje til læserne

Emil Jørgensen skulle egentlig have været på bryllupsrejse i øjeblikket, men så kom coronakrisen, og brylluppet er flyttet et års tid. Og kæresten, der selv er journalist, er helt indforstået med, at Fyens Stiftstidendes reporter i de kommende måneder indgår en tæt pagt med fynboerne for at dække valgkampen i USA. Foto: Lars Krejberg
Spørgelysten sprudlede, da Café Stiften onsdag var omdannet til redaktionsmøde. Læserne fyldte journalist Emil Jørgensen med ideer og ønsker til historier om den valgdækning, han i tæt samarbejde med fynboerne skal lave i USA de kommende måneder.

- Hvorfor er amerikanerne ikke mere optaget af at få en ordentlig sundhedsforsikring, end de er? - Hvorfor er det så svært for yngre præsidentkandidater at nå til Det Hvide Hus, og hvad i alverden er det, der får amerikanerne til at stemme på Donald Trump?

I den kommende weekend pakker Emil Jørgensen sin kuffert med mundbind og et hav af stærke spørgsmål fra Fyens Stiftstidendes læsere, inden han mandag morgen kl. 6 sætter sig godt til rette i et KLM-fly med kurs mod USA og et journalistisk ridt gennem Texas, Arizona, Colorado, Nebraska og Wisconsin.


Annonce


Jeg vil gerne have en historie fra bønderne i Nebraska. Kan de mon huske handelskrigen mod Kina - kan de huske, at Trump startede den?

Martin Køstner, Odense


Den 27-årige journalist lander lige lukt i det amerikanske præsidentvalg, som han i nært samarbejde med fynboerne i de kommende måneder vil dække for Fyens Stiftstidende og avisen Danmark. Emil Jørgensen skal ind på livet af de amerikanske vælgere, hvadenten de er til republikanske Trump eller demokratiske Biden, og det bliver i allerhøjeste grad læsernes spørgsmål og tips, der udstikker historierne og kursen for vores udsendte, som under sit ophold har en varm og åben linje til strømmen af input.

USA-ekspert Niels Bjerre-Poulsen, SDU, gjorde muntert og indsigtsfuldt forsamlingen meget klogere på forholdene i USA, men han ville ikke vove sig ud i at gætte på, hvem der vinder valget den 3. november. Det gjorde han i 2016. Da sagde han, at hvis Trump vandt, ville han lægge sig i fosterstilling under sit skrivebord i fire år. Det har han hørt for i sådan cirka fire år. Foto: Lars Krejberg

Emil Jørgensen er solidt polstret med ideer, allerede inden han lander i coronaramte USA. Det sørgede en stribe læsere for, da de onsdag - i to hold - mødte journalisten og de to USA-eksperter Niels Bjerre-Poulsen og Jørn Brøndal i Café Stiften på Banegårdspladsen i mediehuset i Odense.

For første gang var Café Stiften omdannet til ét stort redaktionsmøde, hvor læserne fik serveret burger og Budweiser og blev opfordret til at komme med ideer til de historier og de mennesker, Emil Jørgensen skal gå, løbe og spæne efter frem mod præsidentvalget den 3. november.

Bønderne i Nebraska

Inputtene sprudlede på rækkerne, der var ekstra og behørigt adskilt som følge af de nye coronarestriktioner i Odense.

- Jeg vil gerne have en historie fra bønderne i Nebraska. Kan de mon huske handelskrigen mod Kina - kan de huske, at Trump startede den? Jeg vil også gerne have ordentlig besked om deres valgmænd, sagde Martin Køstner med henvisning til det noget langhårede amerikanske valgsystem, hvor det ikke er flest stemmer, men valgmænd, der afgør præsidentembedet.

Martin Køstner og hans hustru var blandt de læsere, der har været i USA flere gange, og det har også Kirsten og Børge T. Hansen. De vil gerne vil have så bred en USA-valgdækning som muligt, og med familie i USA har de særlig interesse for valget.

- Vi har været i USA 15 gange, og vi skyper hver uge med min bror og svigerinde, som bor i Kansas City. De er godt trætte af Trump, og de synes, han er en skamplet. De er 84 og 89 år, og i øjeblikket tør de næsten ingenting af frygt for corona. De tør stort set ikke bevæge sig ud, men de har mulighed for at handle i en butik, der har særlige åbningstider for pensionister fra kl. seks til otte om morgenen, sagde Børge T. Hansen.

Fra Jette Ørnstrup kom mange input - blandt andet et stærkt ønske om at forstå amerikanerne. Forstå, hvorfor de stemmer på Trump.

- Hvad er det, der gør, at deres mentalitet er så forskellig fra vores. Det vil jeg gerne læse om. Jeg vil gerne læse om, hvorfor de almindelige amerikanere stemmer, som de gør.

Således opfordret og inspireret til en stribe historier fra der amerikanske valgland, begiver Emil Jørgensen sig til USA for at levere svar og reportager til fynboerne. Og selv om han fysisk er langt væk, er linjen til ham åben: Alle tip og spørgsmål kan sendes på: spoergredaktionen.fyens.dk/usa.

Stemningen var god, og kagen og kaffen erstattet af burgere og kolde Budweiserne, da Café Stiften for første gang omdannede sig selv til et stort redaktionsmøde. Eller rettere to - af hensyn til coronarestriktionerne i Odense var deltagerne delt op i to hold - et sen eftermiddag og et aften -  og der var naturligvis behørig afstand mellem deltagerne. Heldigvis smitter smil kun på den gode måde. Foto: Lars Krejberg
Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Karina og Brian finder tyrolertøjet frem: Bierfest vælter Vissenbjerg

Odense For abonnenter

Tre små børn og en restaurant går ikke: Nu er stedet sat til salg

Sport

I Odense Idrætshal hylder folket sine helte - og Axelsens evne til at mestre selv det største pres

Sport For abonnenter

Søndag kan Axelsen vinde Denmark Open - Hongkongs super-smasher fik boldene tilbage i hovedet

Odense

Yppig nøgenhed: Læserbrev bragte kendt, men glemt statue frem i lyset

Nordfyn For abonnenter

Efter slotsfruens bortgang: Datteren fortsætter med at drive Harridslevgaard

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Sport For abonnenter

Søndagsnavne - med eks-GOG'er Emil Jakobsen, Michael Outzen, der sætter ord på tragisk hændelse, og B1909-general i comeback

Kerteminde

Redningsaktion fik Folmers køer tilbage på land: - Det var lige før, at de var begyndt at svømme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

GOG

GOG er et rigtigt tophold: Vinder også når holdet er mest presset

Odense For abonnenter

Analyse: Derfor åbner letbanen ikke til nytår

Faaborg-Midtfyn

Hvad synes du, valget bør handle om? Journalister tager computeren under armen - Her kan du møde os

Annonce