Annonce
Odense

Mandag letter Emil mod USA - med kufferten fuld af stærke spørgsmål og en varm linje til læserne

Emil Jørgensen skulle egentlig have været på bryllupsrejse i øjeblikket, men så kom coronakrisen, og brylluppet er flyttet et års tid. Og kæresten, der selv er journalist, er helt indforstået med, at Fyens Stiftstidendes reporter i de kommende måneder indgår en tæt pagt med fynboerne for at dække valgkampen i USA. Foto: Lars Krejberg
Spørgelysten sprudlede, da Café Stiften onsdag var omdannet til redaktionsmøde. Læserne fyldte journalist Emil Jørgensen med ideer og ønsker til historier om den valgdækning, han i tæt samarbejde med fynboerne skal lave i USA de kommende måneder.

- Hvorfor er amerikanerne ikke mere optaget af at få en ordentlig sundhedsforsikring, end de er? - Hvorfor er det så svært for yngre præsidentkandidater at nå til Det Hvide Hus, og hvad i alverden er det, der får amerikanerne til at stemme på Donald Trump?

I den kommende weekend pakker Emil Jørgensen sin kuffert med mundbind og et hav af stærke spørgsmål fra Fyens Stiftstidendes læsere, inden han mandag morgen kl. 6 sætter sig godt til rette i et KLM-fly med kurs mod USA og et journalistisk ridt gennem Texas, Arizona, Colorado, Nebraska og Wisconsin.


Annonce


Jeg vil gerne have en historie fra bønderne i Nebraska. Kan de mon huske handelskrigen mod Kina - kan de huske, at Trump startede den?

Martin Køstner, Odense


Den 27-årige journalist lander lige lukt i det amerikanske præsidentvalg, som han i nært samarbejde med fynboerne i de kommende måneder vil dække for Fyens Stiftstidende og avisen Danmark. Emil Jørgensen skal ind på livet af de amerikanske vælgere, hvadenten de er til republikanske Trump eller demokratiske Biden, og det bliver i allerhøjeste grad læsernes spørgsmål og tips, der udstikker historierne og kursen for vores udsendte, som under sit ophold har en varm og åben linje til strømmen af input.

USA-ekspert Niels Bjerre-Poulsen, SDU, gjorde muntert og indsigtsfuldt forsamlingen meget klogere på forholdene i USA, men han ville ikke vove sig ud i at gætte på, hvem der vinder valget den 3. november. Det gjorde han i 2016. Da sagde han, at hvis Trump vandt, ville han lægge sig i fosterstilling under sit skrivebord i fire år. Det har han hørt for i sådan cirka fire år. Foto: Lars Krejberg

Emil Jørgensen er solidt polstret med ideer, allerede inden han lander i coronaramte USA. Det sørgede en stribe læsere for, da de onsdag - i to hold - mødte journalisten og de to USA-eksperter Niels Bjerre-Poulsen og Jørn Brøndal i Café Stiften på Banegårdspladsen i mediehuset i Odense.

For første gang var Café Stiften omdannet til ét stort redaktionsmøde, hvor læserne fik serveret burger og Budweiser og blev opfordret til at komme med ideer til de historier og de mennesker, Emil Jørgensen skal gå, løbe og spæne efter frem mod præsidentvalget den 3. november.

Bønderne i Nebraska

Inputtene sprudlede på rækkerne, der var ekstra og behørigt adskilt som følge af de nye coronarestriktioner i Odense.

- Jeg vil gerne have en historie fra bønderne i Nebraska. Kan de mon huske handelskrigen mod Kina - kan de huske, at Trump startede den? Jeg vil også gerne have ordentlig besked om deres valgmænd, sagde Martin Køstner med henvisning til det noget langhårede amerikanske valgsystem, hvor det ikke er flest stemmer, men valgmænd, der afgør præsidentembedet.

Martin Køstner og hans hustru var blandt de læsere, der har været i USA flere gange, og det har også Kirsten og Børge T. Hansen. De vil gerne vil have så bred en USA-valgdækning som muligt, og med familie i USA har de særlig interesse for valget.

- Vi har været i USA 15 gange, og vi skyper hver uge med min bror og svigerinde, som bor i Kansas City. De er godt trætte af Trump, og de synes, han er en skamplet. De er 84 og 89 år, og i øjeblikket tør de næsten ingenting af frygt for corona. De tør stort set ikke bevæge sig ud, men de har mulighed for at handle i en butik, der har særlige åbningstider for pensionister fra kl. seks til otte om morgenen, sagde Børge T. Hansen.

Fra Jette Ørnstrup kom mange input - blandt andet et stærkt ønske om at forstå amerikanerne. Forstå, hvorfor de stemmer på Trump.

- Hvad er det, der gør, at deres mentalitet er så forskellig fra vores. Det vil jeg gerne læse om. Jeg vil gerne læse om, hvorfor de almindelige amerikanere stemmer, som de gør.

Således opfordret og inspireret til en stribe historier fra der amerikanske valgland, begiver Emil Jørgensen sig til USA for at levere svar og reportager til fynboerne. Og selv om han fysisk er langt væk, er linjen til ham åben: Alle tip og spørgsmål kan sendes på: spoergredaktionen.fyens.dk/usa.

Stemningen var god, og kagen og kaffen erstattet af burgere og kolde Budweiserne, da Café Stiften for første gang omdannede sig selv til et stort redaktionsmøde. Eller rettere to - af hensyn til coronarestriktionerne i Odense var deltagerne delt op i to hold - et sen eftermiddag og et aften -  og der var naturligvis behørig afstand mellem deltagerne. Heldigvis smitter smil kun på den gode måde. Foto: Lars Krejberg
Annonce
Middelfart For abonnenter

Mads har fulgt i hælene på et mytisk dyr i den fynske natur: - De er kort sagt overalt

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Vil bremse bøller i biler: To centrale pladser i Odense sikres for millioner

Odense For abonnenter

Gartnerbyen vokser igen: Denne gang bliver der bygget mere end 100 nye lejeboliger

Odense

Uvished om Rema 1000's spøgelsesgrund: - Vi er i færd med at overveje, hvad der skal ske

Kerteminde

Øv - På vej hjem fra bilforhandleren blev Nadias nye bil ridset af flyvende dæk fra en trailer: Nu efterlyser hun bilisten

Kultur

Sprogfestival begyndte med et brag: Talefeer med glimmervinger og vinkelsliber som instrument

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Debat

Skandalen i Vor Frue Kirke

Sydfyn

Var få øjeblikke fra uhyggeligt sammenstød: Kort efter forulykkede vanvidsbilist selv

Kultur

Se video med ældgammel elbil: 108 år gammel elbil havde vanvittig rækkevidde

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Var bange for at blive for vred: Bjarne Herhold trak sig fra menighedsrådet

Nordfyn For abonnenter

Peder vil være klimavenlig, men det må han ikke: - Jeg føler mig magtesløs

Sport

Squash, bowling eller kunstskøjteløb?: Ingen sportsgren er for snæver på Odenses nye sportsefterskole

Annonce