Annonce
Udland

Mand smittet med mystisk virus dør under udbrud i Kina

AFP
En mand er død af lungebetændelse, og syv er i kritisk tilstand, i et udbrud af et hidtil ukendt virus i Kina.

En 61-årig mand er død af lungebetændelse i den centrale kinesiske by Wuhan under et udbrud af et nyt virus, der endnu ikke er identificeret.

Det oplyser sundhedsmyndighederne i Wuhan lørdag.

Syv andre personer er i kritisk tilstand.

I alt er 41 personer smittet med virusset. To af disse er udskrevet fra hospitalet igen, mens de resterende fortsat er indlagt, men i stabil tilstand.

739 personer, som menes at have været i tæt kontakt med de smittede, har fået grønt lys efter at være blevet undersøgt, oplyser myndighederne.

Kinas statslige nyhedsbureau, Xinhua, skrev torsdag, at de foreløbige resultater fra laboratoriet viser, at virusset er en ny type coronavirus.

Coronavirusset menes at være årsag til en stor del af alle almindelige forkølelser hos voksne.

Den 61-årige mand, som er død, købte regelmæssigt varer på et skaldyrsmarked og var tidligere blevet diagnosticeret med mavesvulster og kronisk leversygdom, oplyser Wuhans sundhedsmyndigheder.

Han døde på et hospital den 9. januar om aftenen, da hans hjerte svigtede.

Ifølge sundhedsmyndighederne er der ikke opdaget nye tilfælde af smittede siden den 3. januar.

Myndighederne oplyser videre, at de smittede hovedsageligt er sælgere og købere på et marked for fisk og skaldyr i byen.

Der er indtil videre ikke fundet tegn på, at virusset smitter mennesker imellem.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) oplyste torsdag, at et nyopstået medlem af den virusfamilie, der forårsagede den dødelige lungesygdom Sars og Mers (Middle East Respiratory Syndrome), kan være årsag til det nuværende udbrud.

Mers blev første gang rapporteret i 2012. Den minder om Sars, der i 2002 dukkede op i Kina og siden spredte sig.

Sars kom oprindeligt fra dyr, og verden over mistede omkring 800 mennesker livet.

Det nuværende virusudbrud kommer forud for det kinesiske nytår i slutningen af januar, hvor mange af Kinas 1,4 milliarder indbyggere rejser på ferie til deres hjemby eller udlandet.

Den kinesiske regering forventer, at rejsende vil foretage 440 millioner togrejser og yderligere 79 millioner flyrejser i forbindelse med nytåret.

/ritzau/Reuters

Annonce
Link til artikel fra Reuters på The Guardians hjemmeside
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Ny hanløve er ankommet til Odense Zoo

Leder For abonnenter

Overvågning. Et nødvendigt onde

Avisen bragte i går en god nyhed fra Korsløkkeparken, der er et boligområde i Odense på den såkaldte ghettoliste. Efter opsætning af i alt 460 kameraer er området blevet markant fredeligere. Tidligere var Korsløkkeparken plaget af omfattende hashhandel, hærværk og anden kriminalitet, der gjorde bebeboerne utrygge. Men nu kan tillidsfolk for beboerne fortælle, at kameraerne har lagt en dæmper på de urolige elementer, som typisk er helt unge mennesker. De nye kameraer i Korsløkkeparken flugter således fint med regeringens planer om mulighed for mere markant overvågning i det offentlige rum. Dette forslag vil regeringen sandsynligvis komme igennem med, takket være støtte fra de blå partier, og det vil ikke mindst langt størsteparten af beboerne i større almene bebyggelser være glade for. Med god grund. Fredelige borgeres efterspørgsel af en tryg hverdag, hvor man ikke møder hashpushere i nedgangen til kælderen eller skal frygte hærværk mod sin parkerede bil, er forståelig og legitim. Men samtidig må man ikke se bort fra, at mere overvågning også indskrænker den frihed og ret til privatliv, som er grundlæggende for et åbent, demokratisk samfund. Folks behov for tryghed stritter altså imod nogle vigtige værdier, og dermed kan sammenstødet overføres til modsætninger mellem på den ene side almindelige danskere, der tager afsæt i deres hverdag, og på den anden side organisationer, der henviser til undersøgelser og statistikker. Mens hr. og fru menigmand tager overvågningen ret afslappet, er for eksempel Advokatrådet og Det Kriminalpræventive Råd betænkelige. De efterlyser dokumentation for, at øget overvågning gør det nemmere for politiet at opklare alvorlige forbrydelser. Skeptikerne påpeger også, at regeringens lovforslag, om det bliver vedtaget, vil indskrænke borgernes ret til privatliv mere, end man forestiller sig. Det kan meget vel være rigtigt, at kameraovervågning kun har begrænset betydning, når det drejer sig om alvorlig kriminalitet. Men skønt gamle begreber som ro og orden ikke i dag er på mode blandt fagpersoner, har de alligevel fylde i befolkningen. Derfor er øget overvågning et nødvendigt onde. I hvert fald indtil forældre og SSP-folk har lært de unge uromagere reglerne for almindelig god opførsel. Det vil desværre nok tage en rum tid.

Annonce