Annonce
Indland

Mand anholdt i sag om millionsvindel over for Socialstyrelsen

Socialstyrelsen. Arkivfoto: Nils Svalebøg

I en sag, hvor tre foreninger er mistænkt for bedrageri over for Socialstyrelsen, er en mand blevet anholdt.

Københavns Politi har anholdt en mand i en sag, hvor tre foreninger mistænkes for at have bedraget Socialstyrelsen for et større millionbeløb.

Det oplyser politiet i en pressemeddelelse.

Københavns Politi modtog den 8. oktober en anmeldelse fra Socialstyrelsen om bedrageri med offentlige midler i perioden fra 2014 til 2018.

Siden er sagen vokset.

Anmeldelsen drejer sig om tre foreninger, der i flere tilfælde har fået tilskud til projekter på Socialstyrelsens område.

Der er anmeldt cirka 30 forhold om bedrageri til en værdi af cirka 4,5 millioner kroner.

Derudover er der mistanke om forsøg på svindel for foreløbig omkring 9,5 millioner kroner, hvor der dog ikke er lykkedes at få bevilget midler.

Efterforskningen har foreløbig vist, at der var personsammenfald i de tre foreninger, og det har ført til anholdelse af manden, hedder det i pressemeddelelsen.

Socialminister Mai Mercado (K) har tidligere oplyst, at de tre foreninger mistænkes for svindel med tilskud fra satspuljemidler, der er penge, som skal gå til samfundets svageste.

Midlerne er modtaget fra ansøgningspuljer på børne- og socialområdet.

Mercado oplyste dengang, at der blandt andet er mistanke om, at de har forfalsket en revisorpåtegning. Det er den måde, hvorpå frivillige foreninger skal dokumentere, at de anvender de tildelte midler korrekt.

Sagen kom frem kort efter sagen om Britta Nielsen, der er mistænkt for at have svindlet sig til 111 millioner kroner fra satspuljemidlerne.

Trods det bemærkelsesværdige sammenfald er der ifølge ministeren ingen sammenhæng mellem de to sager.

- Selv om timingen ikke kunne være værre, så har de to sager faktisk ingenting at gøre med hinanden, sagde Mai Mercado, da mistanken mod de tre foreninger blev offentliggjort.

I forbindelse med Københavns Politis anholdelse af den mistænkte er to adresser blevet ransaget, og politiet vil ikke udelukke yderligere anholdelser i sagen.

Den anholdte mand vil torsdag blive fremstillet i grundlovsforhør.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce