Annonce
Livsstil

Man topkapper ikke havens træer

Billedtekst ---- Sørgeligt for denne flotte hængepil. Den blev for voldsom i en lille parcelhushave, men ejeren kunne ikke helt nænne at fælde den, så han har beskåret den i toppen. Det vil han fortryde om et par år og så ryger den nok helt. ----

Toppen er noget, man tager af juletræet for at få plads i stuen, men ikke af træerne i haven

Annonce

Træer skal beskæres i tide, og helst mens grenene ikke har vokset sig tykke og kraftige.

Er dit træ blevet alt for højt, så du skal skære en masse tykke grene af eller i værste fald nærmest må skære hele toppen ned, risikerer du at ødelægge træet helt.

I fagsproget kaldes det topkapning, og det vil sige, man skærer træets top og sidegrene tilbage i en sådan grad, at der kun er hovedstammen med korte stabe tilbage.

Efter nyere beskæringsregler for fagfolk er det direkte forbudt. Alligevel ser man både kommunale og private folk anvende teknikken.

Annonce

Ren mishandling

En så voldsom beskæring som en topkapning udføres, fordi man som haveejere måske frygter, at høje træer udgør en risiko, men faktisk er forholdet omvendt.

Topkapning vil gøre træet mere farligt end før kapningen. Det er ren mishandling og gør træet til storleverandør i nedfaldne grene.

Ofte fjernes mellem 50 og 100 procent af det bladbærende i en trækrone, og da bladene er en af træets måder at skaffe næring på, kan træet udsultes.

Træet går i en slags forsvarsposition og udløser alle de sovende knopper. Det tærer på kræfterne.

Den bratte overskæring giver råd og svamp muligheder for at trænge hele vejen ned gennem stammen, og de nye skud, der vokser frem ved en drastisk beskæring, vokser med rasende hast og knækker let for vinden.

Annonce

Træet bliver stresset

Et træ, der oplever en så makaber beskæring, bliver stresset, og nogle skadelige insekter tiltrækkes ligefrem af de kemiske stoffer, et stresset træ udsender.

Yderligere er et træ, der har mistet mange blade, udsat for stærkere sollys og varme, som muligvis kan skolde vækstlaget under barken. Det kan medføre fordærv, bark-sprængning og grendød.

Noget helt andet er, at rent æstetisk ødelægger beskæringsformen træet for altid, og har man først lavet en topkapning, hænger man på den. En topkapning hævner sig, fordi træet skal beskæres igen og igen.

Hvis træet er blevet for stort, og en topkapning synes at være eneste mulighed for at få det ned i højden, er det bedre at fælde træet og så plante et mere egnet frem for at udsætte omgivelserne for en øget risiko.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Danmark

'Træls', 'tåbeligt' og 'det vil vi ikke tolerere': DF-bagland kritiserer degradering af Kofod og Kjærsgaard

Annonce