Annonce
Assens

- Man kan godt lære at leve med at være mor til et dødt barn

Susanne Holm har født tre børn; to levende og et dødfødt. Nu vil hun som sorgvejleder gerne hjælpe andre forældre med at håndtere sorg. Foto: Nils Svalebøg
Graviditeten var forløbet helt normalt, alligevel døde Susanne Holms søn kort før fødslen af uforklarlig iltmangel. Tabet var meningsløst, men har givet Susanne mod til at hjælpe andre med at bearbejde deres sorg.

Tommerup: Da lægerne fortalte Susanne Holm, at barnet i hendes mave var dødt, troede hun ikke på dem. Hun reagerede med chok og håbede til det sidste, at de havde taget fejl.

- Men inderst inde vidste jeg jo godt, at det havde de ikke, siger hun.

I 2009 fødte hun et englebarn. Dagen før fødslen holdt hendes søns hjerte op med at slå. Uforklarlig iltmangel, lød lægernes diagnose.

- Jeg var fuldstændig smadret. Det var ubeskriveligt. Jeg havde sådan en tomhedsfornemmelse, og det føltes som om, at en del af min krop var blevet amputeret. Jeg havde en voldsom længsel efter at holde mit barn i mine arme, husker hun.

Efter tabet gik Susanne Holm i sorggruppe på Odense Universitetshospital. Her mødte hun andre, der vidste, hvordan det var at miste et barn.

- Det var surrealistisk. Ingen sagde noget, da vi mødtes første gang, men tårerne begyndte at trille. Sorgen over at miste fyldte det hele.

Annonce

Uddannet vejleder i sorg

Året efter fødslen af sin dødfødte søn, tog Susanne Holm en grunduddannelse i sorg og kommunikation hos Landsforeningen Spædbarnsdød. Hun ville hjælpe andre med at navigere i den sorg, hun stadig selv havde tæt inde på kroppen.

Efterfølgende har hun taget en lang række uddannelser i håndtering og bearbejdning af sorg.

- Jeg startede med at holde små-oplæg, for eksempel hos Landsforeningen Spædbarnsdød, fortæller Susanne Holm.

I 2017 stiftede hun sin egen virksomhed, Om-sorgen.dk, som hun driver ved siden af sit arbejde som projektleder.

- Det er blevet en større og større passion for mig at arbejde med sorg og mennesker i sorg. Man kan godt lære at leve med at være mor til et dødt barn, siger hun.

Annonce

Hjemløs kærlighed

I 2010 fødte Susanne Holm igen et barn, denne gang en levende dreng.

- At blive gravid igen så hurtigt betød, at angsten fyldte meget, samtidig med, at jeg havde fokus på, at jeg skulle glæde mig. Jeg havde jo min datter (fra 2006, red.), som var levende bevis på, at det kunne lykkes. Hun var mit håb og min livline, fortæller Susanne Holm.

Men frygten for at miste, sidder stadig dybt i hende, selvom tabet også har lært hende at leve i nuet og værdsætte glæden endnu mere.

- Frygten for at miste er livslang. Men for mig er sorg hjemløs kærlighed, som skulle kanaliseres et sted hen. Jeg passede gravstedet, lagde blomster og små gaver. Sorg og kærlighed går hånd i hånd, mener Susanne Holm.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Opløsning i den ene lejr i fodboldkrigen: Flere klubber trækker sig fra Super League, melder medier

Annonce