Annonce
Rejser

Málaga har også sit Soho

Kedelige metalskodder pyntet med street art og kunst i bybilledet i Soho - district of art. Foto: Judith Betak
Engang residerede byens borgerskab her, men i et halvt hundrede år stod kvarteret slidt, forfaldent og med mange forladte bygninger. I dag spirer ny kreativitet, og kunsten sprudler i Málagas Soho, som bydelen nu kaldes.
Annonce

Jo, den er god nok. Det er H.C. Andersen, der sidder dér i bronze med lår, der er slidt blanke af besøgende børn og selfie-glade turister.

Statuen af den danske eventyrdigter, som i 1862 skrev i sin rejsebog: "I ingen by i Spanien har jeg følt mig så veltilpas og så velkommen som i Málaga", blev sat her på Plaza de la Marina i 200-året for Andersens fødsel som bystyrets tak for reklamen.

Andersen kigger mod vest og mod indgangen til byens nye sprudlende, alternative kunstkvarter: Soho, som er et trekantet område mellem den brede gade Alameda Principal, floden Guadalmedina og mod syd havneområdet med Plaza de la Marina som trekantens spids.

Ved floden ligger CAC Málaga, et museum for moderne kunst, som især støtter nye lokale kunstnere og er rammen om en række kunstneriske arrangementer. Der er kunst fra 1950'erne til i dag i den permanente samling, og museet har adresse i historiske bygninger, som var et engrosmarked tegnet af Luis Gutiérrez Soto og bygget i 1939 i to etager med lige linjer og kubistisk rummelighed.

Da der i 1983 ikke mere var behov for markedet, overtog bystyret bygningerne, som senere blev erklæret "af historisk interesse". Det blev besluttet at indrette kunstmuseum, og det åbnede i 2003.

CAC Málaga og ikke mindst et MAUS-projekt for et par år siden (Málaga Arte Urbano Soho) har gjort kvarteret til byens nye kunstdistrikt med teater, musik og blomstrende bykunst - streetart – mellem nye forretninger med genbrug, gallerier, caféer og smårestauranter. Et mikrobryggeri, La Fabrica, er også etableret og er et af byens yndede gå i byen-steder.

Under MAUS-projektet satte berømte streetart-kunstnere som Faith 47, ROA, Sal East, D Face og Obey deres præg på kvarteret. På MAUS' hjemmeside er beskrivelser og kort, som viser, hvor man kan finde værkerne. Siden er andre kunstnere fulgt trop. Afdækning af renoveringsarbejder og forretningsskodder er dekoreret, og mure er kunstværker. Soho er et stort åbent kunstgalleri.

Hvor: CAC Málaga, Calle Alemania 2. Læs mere: www.cacmalaga.eu, www.mausmalaga.com og www.lafabricadecerveza.com.

Lige i nærheden

På modsatte side af Alameda Principal, lige nord for Soho, ligger Mercado de Atarazanas, et stort indendørs marked bygget for 140 år siden i spansk-arabisk mudéjar-stil. Indgangen minder om en moské, og i modsatte ende af de store markedshaller er en gigantisk glasmosaik. Her er liv og leben, madvarer i høj kvalitet og borde og stole udenfor, hvor man kan spise tapas og nyde et glas vin købt i markedets boder. Især sidst på eftermiddagen er der tæt besat.

Hvor: Calle Atarazanas 10.
Læs mere: www.malagaturismo.com.

Málaga loves art - og elsker kunsten især i Soho-kvarteret. Foto: Judith Betak
Statuen af H.C. Andersen var Malagas hyldest til den danske digter i 200-året for hans fødsel. Andersen besøgte byen i 1862 og skrev pænt om den. Foto: Judith Betak
Museet for moderne kunst er indrettet i et tidligere engrosmarked. Foto CAC Málaga
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Løbsarrangør forsøgte at tiltvinge sig adgang til godsejers skov: De vil tjene penge på at løbe i min natur

OB

Ryan ser frem til "Judas"-råb i Lyngby

Sydfyn

Sprængte hus i luften med et kilo sprængstof: Politiet ved ikke, hvor det kom fra

CORONAVIRUS

Live: Mundbindskrav i den kollektive trafik vil gælde året ud

Annonce