Annonce
Danmark

Magtesløse politikere: Fynsk læges selvmordsmanual på nettet er urørlig

Selvmordsmanualen på hjemmesiden Aktiv Dødshjælp giver f.eks opskriften på, hvor mange piller af en bestemt type, man skal tage for at begå selvmord. - Det er dybt uetisk og vil blandt andet kunne skubbe unge mennesker i en livskrise det sidste stykke vej i døden, lyder kritikken fra Venstres sundhedsordfører Jane Heitmann. Modelfoto: Anett Bruhn

Politikere må opgive at få fjernet opskriften på selvmord, som foreningen Læger for Aktiv Dødshjælp offentliggjorde i maj. Der er ikke hjemmel i loven til det.

Annonce

Politik: Den er offentlig tilgængelig, og det har den ret til at være, den selvmordsmanual, som Læger for Aktiv Dødshjælp lagde på sin hjemmeside for en måned siden.

De detaljerede opskrifter på at tage sig selv af dage med alt fra hostesaft til diabetes-medicin fik flere politikere til at sætte alt ind på at få flået manualen af hjemmesiden så hurtigt som muligt, men det kan de glemme, viser et svar fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til Liselott Blixt, DF, formand for sundheds- og ældreudvalget.

Offentlig selvmordsmanual

Aktiv dødshjælp er forbudt i Danmark.

I maj 2018 offentliggjorde foreningen Læger for Aktiv Dødshjælp en selvmordsmanual.

Den rummer opskrifter på, hvilke doser der skal til for at begå selvmord med f.eks. hostesaft, morfin, giftmedicin etc.

Medicinen er receptpligtig og derfor ikke "bare" til at få fat på for alle og enhver, anførte foreningen.

Læger for Aktiv Dødshjælp tegnes af Svend Lings, pensioneret overlæge fra Kværndrup på Fyn.

Foreningens argument for offentliggørelsen var bl.a. at skubbe på politikerne for at få lovliggjort aktiv dødshjælp i Danmark.

Svend Lings, pensioneret læge fra Fyn, tegner foreningen Læger for Aktiv Dødshjælp og forsvarer offentliggørelsen af selvmordsmanualen, der bl.a angiver, hvordan man begår selvmord med hostesaft og gigtmedicin. Arkivfoto: Sonny Munk Carlsen/Ritzau Scanpix
Annonce

Uetisk

Blixt bad justitsministeren undersøge mulighederne for at lukke den del af foreningens hjemmeside, hvor manualen ligger, men det er der ikke hjemmel i loven til, lyder svaret fra ministeren:

- Straffelovens paragraf 240 forbyder at hjælpe en eller flere konkrete personer med at begå selvmord. Straffeloven forbyder derimod ikke at offentliggøre generelle vejledninger på internettet om, hvordan man kan begå selvmord. Det betyder, at der som udgangspunkt ikke i straffeloven er noget grundlag for at lukke en hjemmeside, som indeholder en generel vejledning til patienter om at begå selvmord med medicinske præparater.

Det ærgrer Liselott Blixt ganske eftertrykkeligt.

- Jeg synes, det er uetisk, at man skal have lov til at offentliggøre sådan en manual. Jeg ved godt, det kan være svært at forhindre hjemmesider, og de har det jo med at flytte rundt eller rykke til udlandet, men jeg synes, der burde være en mulighed for at give et påbud om lukke den slags ned. Det er der så desværre ikke, siger Blixt til avisen Danmark.

Samme holdning har Jane Heitmann, Venstres sundhedsordfører:

- Det er dybt forkasteligt og på alle måder uetisk, at en læge eller en forening lægger en selvsmordsmanual på nettet. Det er ikke mindst dybt bekymrende, fordi vi har hørt fortællinger fra mennesker, som har været selvmordstruet, og som har sagt, at hvis den manual havde ligget på nettet, da de var i krise, kunne de have fundet på at bruge den. Det burde give stof til eftertanke i foreningen og hos de læger, der bakker op om, at manualen ligger der, siger Heitmann.

Annonce

For retten i Svendborg

Læger for Aktiv Dødshjælp bliver tegnet af Svend Lings, pensioneret fynsk overlæge, som i 2017 fik frataget sin autorisation som læge, fordi han offentlig har fortalt, at han har ydet dødshjælp.

Lings og pensioneret speciallæge Ulrik Schjøtt fra Svendborg skal begge i retten i Svendborg til september anklaget for at have assisteret til selvmord. Begge er tiltalt efter straffelovens paragraf 240, og det er ifølge justitsministeren også den mulighed, der vil være for at retsforfølge en læge, der kan kobles til et selvmord, som er begået med hjælp fra manualen fra Læger for Aktiv Dødshjælp.

Det fastslår Pape i et andet svar til Liselott Blixt, som opfordrer pårørende til at bruge den mulighed.

- Hvis nogen ved, at et menneske har gjort brug af den side for at begå selvmord, kan man som pårørende gå den vej. Og det synes jeg, man skal gøre, siger Blixt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce