Annonce
Ferie i Danmark

Magtens hus åbner for sommergæster

Museuminspektør Ditte Larsen ved indgangen til den tidligere retssal i Ting- og Arresthuset i Nyborg. De dobbelte døre er bevarede. Foto: Anette Hyllested
Ting - og Arresthuset - eller blot politistationen - i Nyborg er fyldt 100 år, og i den anledning åbnes de tykke døre for publikum, der kan komme på rundtur og høre om fangeflugt og retshistorie.
Annonce

Nyborg: Hvad kan man andet end at gå med en vis ydmyghed op ad en stentrappe så bred til sådan et par solide døre. Ting- og Arresthuset i Stendamsgade i Nyborg udstråler magt, og det var også, hvad det blev bygget til for 100 år siden. Et magtens hus.

Den kendte Nyborg-arkitekt August Colding tegnede huset - og alt inventaret - og da det stod færdigt 17. maj 1920, rummede det både byens domstol, arrest og politistation. Dertil var der en moderne villa til arrestforvareren - hvilket politimesteren i øvrigt blev misundelig over.

I dag er huset hjem for Østfyns Museer, som sommeren over inviterer indenfor på rundvisninger, hvor man kan få mere at vide om bygningens historie, men også lære om det retssystem, der var grunden til byggeriet.

Murværket i "løbegårdene" ved arresten i Nyborg er fyldt med indridsede navne og hilsener.

Rundvisningen tager en lille time og kan være en fin tur også for børn. For det er ikke blot teori og snak, den besøgende møder. Det er også et kig ind i cellerne og de indsattes hverdag og i den retssal, hvor de blev dømt.

Det er for eksempel sjovt at gå på opdagelse i murværket i de tidligere "løbegårde", som nu er blevet til en hyggelig gårdhave. Dengang var der net over, og murene var højere, men udsigten til naboen Carlsminde Bryggeri den samme. I murstenene har de indsatte ridset navne og hilsener, talt dage og meget andet.

Rundvisninger

Fra 18. juni til 30. august er der gratis rundvisninger hver tirsdag, onsdag, torsdag og søndag klokken 11.

Fem guider, hvoraf nogle har haft tilknytning til bygningen, viser rundt og fortæller historier i en time. 

Da der kun er plads til 10 pr. hold, er forhåndstilmelding nødvendig på visitnyborg.dk.

Under rundvisningen fortæller plancher med illustrationer af Ole Vedby bygningens og retssystemets historie. Den besøgende får også et kig ind i cellerne og et indtryk af dagligdagen for de indespærrede.

Når rundvisningerne stopper, får kommunens 4. klasser mulighed for at tage turen, inden de tunge døre igen lukker for offentligheden.

Annonce

Ærgrelser

Det er museumsinspektør Ditte Larsen, som har stået for det praktiske arbejde med at organisere udstilling og rundvisning, og en af udfordringerne har været, at det har vist sig stort set umuligt at opdrive billeder fra huset indefra, da det var i brug som retssal, politistation og arrest.

- Det lyder ufatteligt, men vi har næsten intet billedmateriale, så hvis nogen ligger inde med noget, hører vi meget gerne fra dem, siger museumsinspektøren.

I en af cellerne var der lidt beskæftigelse for de indsatte. Det kunne være at arbejde med til- og fra-kort, putte flag på en stor eller samle stikdåser. Foto: Anette Hyllested

En anden ærgrelse har været, at utrolig lidt af det inventar, som Colding tegnede og fik fremstillet, er bevaret. Det meste er væk. Fra balustre i retssalen til skriveborde, stole og skabe.

- Heldigvis har vi Coldings tegninger og også den fine model af huset, som vi kan vise,  og selve bygningen står udefra, som den blev skabt. Undtagen i den tidligere arrest, hvor nogle af de højtsiddende cellevinduer har fået selskab af normale vinduer, siger Ditte Larsen.

Ting- og Arresthuset 100 år

Ting- og Arresthuset er tegnet af den kendte nyborgarkitekt August Colding og stod færdig 17. juni 1920.

Anledningen var en ny retsplejelov fra 1916, der adskilte den udøvende og dømmende magt. Man kunne ikke længere have en byfoged til både at undersøge og dømme i retssager. Der var brug for en uvildig dommer, offentlig anklagemyndighed og en forsvarer.

Huset hedder et tinghus af historiske årsager - man blev dømt på tinge. Helt tilbage i historien på et tingsted i det fri. Men nyborgenserne kalder bygningen for politistationen.

Da bygningen stod færdig, rummede den både byens domstol, arrest og politistation. I tilknytning var der også opført en nybygget villa mellem tinghuset (domstolen) og arresten til arrestforvareren.

Med tiden blev pladsforholdene for trange. Dommerkontoret flyttede ud i 1971, arresten lukkede i 1991, men bygningen fungerede som politistation frem til september 2015.

Ting - og Arresthuset blev opkøbt af Nyborg Kommune i 2016 og anvendes i dag som administration for Nyborg Slot & Kulturarv/Østfyns Museer.

Ting- og Arresthuset i Nyborg set udefra - i al sin potens. Foto: Anette Hyllested
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce