Annonce
Fyn

Magnus' mor dybt berørt: Ny ulykke ripper op i det, hun selv har oplevet

Hundredvis af pårørende til Magnus Kjærhus Munk mødte op til bisættelsen i Hans Tausens Kirke i Odense, efter at han var blevet dræbt ved en togulykke i december 2011 øst for Odense. Arkivfoto: Kim Rune

I december 2011 mistede Joan Kjærhus sin 17-årige søn Magnus Kjærhus Munk, da han efter en fest på Tornbjerg Gymnasium blev dræbt af et tog øst for Odense. Siden har Magnusfonden fortalt unge og deres forældre, hvordan man skal tage sig af hina

Da Joan Kjærhus søndag hørte om den 18-årige nyborgensiske gymnasieelevs død lørdag aften ved Refsvindinge var det som at rippe op i det, hun selv oplevede en lørdag morgen for snart otte år siden.

Dengang mistede hun sin 17-årige søn Magnus Kjærhus Munk, som aftenen forinden havde været til fest på Tornbjerg Gymnasium og af ukendte årsager blev dræbt, da han på jernbaneskinnerne øst for Odense blev ramt og dræbt af et tog.

- Jeg bærer rundt på min historie hele tiden, og det er ligesom en flod inde i mig. Indimellem er den stille, andre gange bruser den op. Magnus bærer jeg med mig, og når jeg så hører en ny historie som den i weekenden, bliver jeg enormt ked af det og meget, meget trist, fortæller hun.

Hendes søn er bare én af mange drenge og unge mænd, som har mistet livet på vej hjem fra en fest. Ulykken fik Joan Kjærhus og hendes familie til at oprette Magnusfonden med henblik på at forhindre flere ulykker magen til den, der havde ramt dem. Gennem koncerter og foredrag har de siden ulykken lørdag den 3. december 2011 forsøgt at få de unge til at hjælpe hinanden og få forældrene til at tage mere ansvar.

- Det kan godt være, de unge bliver sure og irriterende på deres forældre, fordi der bliver stillet nogle krav til dem, men hvis de kommer ordentligt og sikkert hjem efter en fest er det det hele værd, siger Joan Kjærhus.

Annonce

Magnusfonden

17-årige Magnus Kjærhus Munk blev lørdag den 3. december 2011 fundet død på jernbaneskinnerne øst for Odense efter en fest på Tornbjerg Gymnasium.

Magnus blev ramt af et forbipasserende tog, efter han var faldet på skinnerne.

Magnus' familie oprettede efter ulykken Magnusfonden, hvis arbejde skal forebygge disse tilfælde, hvor tragedien kunne have været undgået.

Det sker ved at udbrede kendskabet om god adfærd, når man går til fest hos unge og deres forældre, hvordan man hjælper hinanden sikkert hjem, og fokus på unges alkoholvaner for at forhindre tragiske alkoholrelaterede uheld i fremtiden.

Magnusfonden holder fem-seks gange om året foredrag på skoler, ligesom Magnus' storebror Jonathan Kjærhus Munk spiller koncert på Magasinet i

Odense også med henblik på at udbrede kendskabet om fonden og hvordan de unge kan passe på hinanden.

Man kan læse mere om Magnusfonden på dets Facebookside.

Åbner hjertet helt

Hun er fem-seks gange om året rundt på fynske skoler for at holde oplæg og fortælle sin egen historie om Magnus' ulykke.

- Af nødvendighed tager vi ud og åbner vores hjerter helt for at ramme dem lige præcis i hjertekulen, hvor det gør mest ondt. De skal forstå, at vi ikke kan klare at miste dem, og at man laver dumme ting, når man er ung. Jeg vil ind og nå dem, så de ikke roder sig ud i en situation som Magnus, siger Joan Kjærhus.

Når hun står foran eleverne i de ældste folkeskoleklasser, er det blandt andet for at fortælle, at de er umistelige. At deres mor og far, søskende, familie, venner, bekendte og klassekammerater ikke kan klare, hvis de går bort.

- De skal vide, at de er vigtige for os. Man bliver knust som familie, når man mister sin datter eller søn, eller bror eller søster, lyder det fra hende.

Hun råder også forældrene til at få snakket med deres teenager, sætte retningslinjer, og at det er legalt at kontakte andre forældre.

Drukkultur

Også alkoholvaner er noget af det, Magnusfonden sætter fokus på.

Danske unge drikker mest i verden sammenlignet med unge i andre lande, og den 18-årige Emil Hertz Bruun Dyremose, som lørdag mistede livet ved Refsvindinge, kom fra en fest.

Joan Kjærhus mener, at der skal arbejdes på hele vores måde at se og udbyde alkohol på, også oppefra fra det politiske system.

- Alkohol er en gift, og man skal passe på den. Jeg kan se, at det går galt igen og igen, konstaterer hun.

Den 17-årige Magnus Kjærhus Munk havde været til fest på Tornbjerg Gymnasium, og blev senere samme nat dræbt af et tog på jernbaneskinnerne øst for Odense. Det fik hans familie til at oprette Magnusfonden. Privatfoto
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Dagen i dag: Det var mit livs sværeste skilsmisse, fortæller Helle Virkner

1994 Det var mit livs sværeste skilsmisse, bekender Helle Virkner langt henne i sin meget langstrakte erindringsbog ”Hils fra mig og kongen”, der udkommer i dag. Talen er om opbruddet i 1973 fra ægteskabet med Jens Otto Krag. Der havde været for mange kvinder i hans liv sammen med hende. Beviserne forelå. Han bekræftede dem selv, samtidig med at han holdt fast ved, at hun stadig var hans elskede Helle, genstanden for de varmeste kærlighedserklæringer i gengivne breve. Disse private ytringer til indehaveren af vekslende kælenavne er trykt med fremhævet skrift. Det gælder også digte, han skrev til sin Helle: ” ..thi dagens glæde skal kappes med længslen efter næste nats lidenskabelige hvile”. 1969 Samtidig med, at flere jyske byer undersøger mulighederne for flyforbindelse til Hamborg, foregår der for tiden en række undersøgelser om flyvning mellem Odense og Aalborg. Tanken om en flyrute mellem Odense og Aalborg er ikke af ny dato. Den har været drøftet adskillige gange, og hovedårsagen til, at spørgsmålet er rejst, er Statsbanernes stædige vægring ved at lade de to hurtigste lyntog i forbindelsen til og fra Aalborg, ”Limfjorden” og ”Nordjyden”, standse i Odense. Flere fynske industrivirksomheder har forhandlet med flyselskabet Bel Air i Odense om muligheden for at få etableret en fast rute til Aalborg, og selskabet har ansøgt om tilladelse til flyruten med foreløbig tre ugentlige dobbeltture. 1944 Generaldirektoratet for statsbanerne meddeler, at der indtil videre kun bliver sejlet to daglige færgeture over Storebælt i hver retning. Det betyder, at der kun vil være to togforbindelser fra Odense til Sjælland kl. 6.10 og kl. 11.50. Under hensyn til indskrænkelserne i tog- og færgedriften henstiller generaldirektoratet meget indtrængende til befolkningen om kun at foretage de allernødvendigste rejser mellem landsdelene. Forbindelserne mellem Odense og Jylland bliver indtil videre uændrede. Men indskrænkelserne i færgedriften vil formentlig betyde, at adskillige rejsende fra Jylland mod København vil foretrække at overnatte i Odense og rejse videre med det tidlige morgentog.

Assens

Klager over Assens Kommune: - De tilgodeser ikke vores søns behov

Odense For abonnenter

Odense Kommune betalte for hotel, rejser og en konsulentrapport: Så meget kostede falleret tour-drøm

Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

Annonce