Annonce
Odense

Magiske somre i Odense: Friluftsbadet er Kjartans tabte paradis

- jeg tror, at pandemien betyder, at vi endnu en gang vinker farvel til en gammel verden. Det bliver interessant, hvad vi slæber med på den nye ark. Skal friluftsbadet måske have en chance i stedet for den obligatoriske tur til Thailand, hvor man alligevel drikker Carlsberg i baren og ser Ramasjang på værelset, spørger Kjartan Arngrim. PR-foto
Kjartan Arngrim fra Folkeklubben boede i Sanderum, til han var syv år. Når han tænker tilbage på barndommens somre, er Odense Friluftsbad den lysende juvel. Flere end 30 år senere skinner den så stærkt, at det inspirerede ham til flere sange på gruppens seneste album ”Børn af den tabte tid”.

Odense: Der er tale om næsten urimelig god timing, da forsanger i Folkeklubben, Kjartan Arngrim, blev spurgt, om han ville fortælle om sit mest skelsættende minde fra sin barndoms somre i Odense.

Hans lillesøster er lige flyttet til byen, og hun sendte ham forleden et billede fra Odense Friluftsbad, hvor hun var sammen med sine børn.


Jeg var helt sikkert ikke oppe på vippen selv. For en syvårig svarer det til at bestige pyramiderne eller stå på toppen af World Trade Center

Kjartan Arngrim, forsanger i Folkeklubben


- Det var sjovt at gense et sted, jeg selv har tilbragt så mange timer som barn. Min søsters foto fik mig til at konkludere, at Odense Friluftsbad er mit tidligste barndomsminde. I min erindring var det et sted, der summede af liv på samme måde som Rådhuspladsen efter EM-sejren i 1992, siger Kjartan Arngrim.

Han syvårige jeg kunne ikke forestille sig noget større, vildere og stimulerende end friluftsbadet. Alene det at stå og betragte de større børn springe ud fra vipperne var mageløst.

- Jeg var helt sikkert ikke oppe på vippen selv. For en syvårig svarer det til at bestige pyramiderne eller stå på toppen af World Trade Center, siger Kjartan Arngrim, der er født og døbt i Vollsmose, inden familien flyttede til Niels Juels Allé i Sanderum.

Fakta

Kjartan Arngrim er født i 1979 og opvokset i Odense (Sanderum) og Aarhus (Risskov). Han dannede Folkeklubben med Rasmus Jusjong og Rasmus Dall i 2011.

Kjartan Arngrim optræder med Folkeklubben til 5700 Summer i Svendborg 27. juli og i Den Fynske Landsby fredag 13. august. De optræder også to gange på Svendborg Teater 13. november og ditto på Magasinet i Odense 25. november.

Bedste ferie: - Alle mine somre på Nordfyn hos mine bedsteforældre. Måske fordi der ikke fandtes andre former for underholdning og adspredelse, end hvad forenings-Danmark og selvplukkermarkerne tilbød.

Værste ferie: - Vi var på familieferie i Lissabon, hvor jeg havde været et par år forinden med min kæreste, før vi fik børn. Den første ferie var fantastisk. Vi nød den charmende, uspolerede storby i fulde drag. Da vi kom med børn, føltes den som en overturistet temapark, hvor amerikanske kapitalfonde havde købt lokalbefolkningen ud og tømt kvartererne for sjæl.

Bedste ferietip: - Rejs lokalt og se alle de skønne steder. Mange danske har set forsvindende, skamfuldt lidt af deres eget eventyrlige land. Spar Co2-udledningen og undgå endeløse timer i iltfattige kabiner, hvor der absolut ingen menneskelige relationer opstår. Det er ikke en måde at rejse på.

Når de drog mod friluftsbadet, var der altid smurt madpakke. Rugbrødsmadder med leverpostej fra Stryhns.

- Det var hofretten i hele min barndom, og det var også godt at få noget solidt i maven, når man havde brugt en masse energi. Til gengæld fik vi aldrig is. Aldrig. Men vi havde ofte jordbær med. Belønningen var jo turen til friluftsbadet.

Barn for 300 år siden

På Folkeklubbens seneste album, ”Børn af den tabte tid”, spiller netop Odense Friluftsbad en central rolle. Stedet nævnes i to af sangene og på forsiden af coveret ser man tre vipper på tre, fem og 10 meter, der godt nok er fra Randers, men som lige så godt kunne være fra Odense.

- Alle, der ser coveret, konstaterer, at vipperne minder om dem fra deres barndoms friluftsbad. Det fortæller mig flere ting. For det første, at der engang fandtes friluftsbade overalt i Danmark, fordi kongstanken hos velfærdsstatens fædre var, at det arbejdende folk havde brug for adspredelse. Det fortæller mig også, at min barndom ikke foregik for 30-35 år siden. Det er nærmere 300 år siden, siger Kjartan Arngrim og ler.

Forklaringen på det regnestykke er simpel.

- Den verden, som formede mig i midten af 80’erne, har intet med min nutidige verden at gøre. Det er to adskilte tidsaldre. På grund af Murens fald. På grund af den vanvittige teknologiske udvikling og informationsrevolutionen. Alligevel lever mindet om Odense Friluftsbad så stærkt i mig, at det til stadighed pibler frem som kulturel kapital i ufattelige mængder af sange. Brønden er uudtømmelig, siger Kjartan Arngrim.

Kjartan Arngrim som dreng. Billedet er ikke fra 1940'erne, men midten af 1980'erne. Privatfoto

Han kommer i tanke om, at der på skolen i Sanderum var flere lærere, der blev tiltalt fru.

- Jeg startede i børnehaveklasse i 1985, hvor vi havde fru Berg. Børnehaveklasselærerinde Berg. Det lyder som noget, der passer bedre med H.C. Andersens barndom end den skolegang, mine børn er kendt med i den hypermoderne nutid, siger Kjartan Arngrim og griner igen.

Det tabte paradis

Når han skriver om friluftsbadet i to sange, handler det ikke om længsel. For han er præcis der i livet og karrieren, han gerne vil være.

- Jeg er 41 år og lever af min hobby. Det kan ikke blive bedre og sjovere. Når jeg alligevel griber tilbage og dvæler ved den fortid, jeg er rundet af, handler det om et postulat på albummet: ”Hvis du vi se frem, må du se dig tilbage”.

Nogle af de stærkeste værdier og idealer samt reneste tanker stammer fra hans barndom. Derfor er det så essentielt at bevare kontakten til den side.

- Jeg havde ingen planer eller langsigtede mål, når jeg susede rundt i friluftsbadet. Derfor er det et bassin, jeg skal pjaske rundt i, så længe jeg kan. Selv om jeg sagtens kan tage i Odense Friluftsbad i dag, står det stadig som det tabte paradis. Måske jeg snart skulle kigge forbi. Så kan jeg også hilse på rytterstatuen i Kongens Have og vinke mod den gamle banegård, hvor min farmor arbejdede 50 år for DSB.

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Blev landskendt for at drikke sit eget tis for åben skærm: Nu kaster 33-årige Camilla sig ud på en vanvittig rejse

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Erhverv For abonnenter

Se ind i Assens' nye restaurant inden den åbner: Vi kommer til at lave mad, som folk vil køre efter

Odense Bulldogs

Efter en rædselsfuld start: Bulldogs genopstod som Fugl Føniks

Odense

Jem og Fix åbner endnu en butik i Odense: - Den bliver større og mere luftig, end kunderne er vant til

Odense Håndbold

Odense Håndbold tilbage på sejrssporet - Champions League kamp blev en målrig affære

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Odense Bulldogs For abonnenter

Bulldogs i hård kamp: Navne med varme numser, toppost og din stemme

Odense

Cecilia droppede fuldtidsjobbet for at blive selvstændig: Nu broderer hun med mormors gamle sytråd

Tyskland

Live: Valgprognoser giver lille forspring til SPD - følg gyservalget i Tyskland

Kultur

Stig Rossen faldt i søvn på scenen midt i en forestilling: - Jeg havde slået hjernen fra og sendte kun kroppen på arbejde

Navne For abonnenter

Har hjulpet over 1000 mennesker til selvmord: Kontroversiel læge har dødelig dosis klar til sig selv og hustruen

OB

OB-træner kender ikke til retfærdighed - nu skal defensive udfordringer løses