En er for lille, en anden for stor og en tredje for skæv....
Tonsvis af ukurante forårsruller, der enten bliver brugt til biobrændsel eller givet væk, bliver fremover solgt som skæve ruller i Rema 1000.
Det er resultatet af et nyt samarbejde mellem Daloon og Rema 1000, som i 13 år har samarbejdet med Stop Spild af Mad, en forbrugerbevægelse, hvis dagsorden er, at fødevarer ikke skal lade livet og havne i en affaldscontainer, blot fordi de er lidt uden for nummer.
- Daloon har en del forårsruller, som bliver sorteret fra, fordi de enten er skæve, ikke ser ens ud, er for store eller for små. Smagen og kvaliteten er den samme som hos de "pæne" og lige forårsruller, så de er jo alt for gode til at gå til spilde, siger Jonas Garly Sørensen, der er indkøber og kategorichef hos Rema 1000.
Daloon laver tonsvis af forårsruller og regner med, at det nye samarbejde årligt kan redde "livet" for op mod 30 ton miniruller.
- Vi er meget glade for, at alle vores forårsruller nu kommer ud på spisebordet hos danskerne fremfor at blive til madspild, som er et vigtigt fokusområde for os, siger Lars Hansen, der er salgschef hos Daloon.
Tilfredse forbrugere
De frasorterede forårsruller bliver solgt i særlige poser, der deklarerer, at indholdet ikke er snorlige, og de skæve rullers indtog i supermarkedet følger i kølvandet på flere andre skæve fødevarer.
I 2016 flyttede skæve æbler fra Ørbæk Mosteri, Orskov Foods, ind på hylderne, siden er "grimme grøntsager" fra Alfred Pedersen & Søn i Bellinge fulgt efter, lige som madspildsoste fra Them Andelsmejeri har fundet plads i køledisken.
Og danskerne tager vel mod de frasorterede fødevarer, mener Selina Juul, stifter af Stop Spild af Mad.
- En større mangfoldighed på madområdet hilses i dén grad velkommen, siger hun og henviser til en undersøgelse, som bevægelsen har fået Kantar Gallup til at lave.
Undersøgelsen er ikke offentliggjort endnu, men ifølge Selina Juul viser den, at hver anden dansker er positiv over for produkter, selv om de er en anelse skæve.