Annonce
Rejser

Madscenen i Slovenien: Gourmet til små priser

Slovenerne er store kartoffelspisere, og her på restaurant Druga Violina har man specialiseret sig i brasede kartofler - her serveret i en mast version og formet som en kugle. Foto: Peter Rasmussen
Slovenien har store ambitioner om at blive et land, som man tager til for at forkæle sig selv. Madscenen er i en rivende udvikling og tilbyder store smagsoplevelser til små priser. For eksempel på Restaurant Mak i Maribor.
Annonce

Aftenens vært skyder overbærende øjenbrynene op i panden. Selskabets bestilling af vand imponerer ham tilsyneladende ikke. Her er det vin, man drikker. Lokal vin. Men han henter nødtvunget vandkaraflerne – både med og uden bobler.

Værtens navn er David Vracko, og hans restaurant Mak i Maribor er et af de steder, som det bestemt kan betale sig at kigge forbi, hvis man skulle komme til Slovenien. David Vracko er helt klar over, at iscenesættelse er en stor del af ethvert godt måltid – og han har iscenesat sig selv som den lidt mystiske vært, der læser gæsternes ønsker og kommer med overraskelser.

Middagen begynder med, at vi alle sammen får dryppet en dråbe et-eller-andet på håndryggen med en pipette. Vi får aldrig at vide, hvad det er, men nogle i selskabet håber på, at det er cannabisolie. Det lille trick får i hvert fald samtalen i restauranten til at flyde og forventningerne til at stige.

Prisen for 10 retter på Restaurant Mak er 67 euro (500 kroner), men det virker, som om antallet af retter er mere afhængigt af værtens humør og selskabets evne til at tage fra. Vi er i hvert fald godt på den anden side af 15 retter, da jeg holder op med at tælle.

Blandt højdepunkterne var lakseroulade med vagtelæg og tomatskum, bøftatar med rodfrugter, valnøddebrød med fed ost og græskarolie, kalvecarpaccio, foie gras på smørristet brød, let røget ørred i ekstrakt af paprika - rygningen foregik på vej fra køkkenet til bordet mellem to skåle. Den slags serveringer kræver en tjener per gæst. Og det er der så også på Mak.

I det hele taget var serveringen yderst professionel og opmærksom, og vores overtjeners viden om de lokale vine var tilsyneladende ubegrænset. Måltidet sluttede med syltet æble med trøffel og en solbær-/blåbæris.

En gennemført god madoplevelse, som det faktisk ikke er så svært at finde frem til i Slovenien.

Vejen dertil

Det slovenske nationale flyselskab Adria krakkede i oktober sidste år, så der er ikke længere direkte flyvninger fra Danmark til Slovenien. Men er nødt til at mellemlande i Zagreb og flyve videre derfra med rutefly, hvilket i øvrigt fungerer upåklageligt.

Tager man bilen, skal man regne med en køreafstand på omkring 1500 kilometer fra den dansk-tyske grænse.

Annonce

Verdens bedste kvindelige kok

Blandt de mest berømte slovenske kokke er Ana Ros, der er slået igennem på den internationale madscene fra restauranten Hisa Franko i den lille by Kobarid. Af det anerkendte Restaurant Magazine er hun kåret som verdens bedste kvindelige kok. Hovedstaden Ljubljana har også mange rigtig gode restauranter, hvor udgangspunktet er årstidens lokale råvarer.

En restaurant, der ligeledes har figureret på Restaurant Magazines liste over verdens bedste, er JB, der er opkaldt efter ejer og køkkenchef Janez Bratovž. Her kombineres fransk kogekunst og internationalt udsyn med en hyldest til Sloveniens gastronomiske kulturarv.

Andre restauranter, der er et besøg værd, er RiziBizi i byen Portoroz. Her arbejder man med et internationalt køkken, der både er præget af restaurantens beliggenhed tæt på havet og tæt på Italien. Her får man for eksempel udmærkede blæksprutter og havbras og en fremragende trøffelpasta.

Restaurant Kruh in Vino (brød og vin) i Dobrova serverer simpel bondekost på den ekstravagante måde. For eksempel svineskank i røget kartoffelmos med kompot af kastanje og blommer.

Restaurant Hisa Belica i Dobrova har specialiseret sig i slovenske nationalretter i den delikate ende, for eksempel græskarsuppe, svampesuppe, hvid polenta og rødt kød, der har fået en hurtig tur på panden.

Restaurant Landerik i Ljubljana. Fransk inspireret køkken med blandt andet foie gras-creme og braiseret oksekæbe på menuen, men også de mere traditionelle slovenske retter dukker op i form af eksempelvis græskarsuppe, purerede kartofler og polenta.

Om rejsen

Rejser var inviteret af Slovenian Tourist Board, som sørgede for transport, ophold og forplejning.

David Vracko er både showman og manden bag en af Sloveniens mest ambitiøse restauranter, Restaurant Mak i Maribor. Foto: Peter Rasmussen
Græskarsuppe i elegant servering med inspiration fra abstrakt kunst. Foto: Peter Rasmussen
Det slovenske og det italienske køkken mødes her i en bygotto, der trods det lidt grødagtige udseende er en let servering. Foto: Peter Rasmussen
10 retter for 67 euro (500 kroner) er en mere end fornuftig pris for et gourmetmåltid med indlagte overraskelser. Foto: Peter Rasmussen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce