Annonce
Kerteminde

Mads Hecter, der vil dyrke tonsvis af muslinger i bugten, er allerede godt i gang

Knap var linerne kommet i vandet ude i bugten, før muslingerne flyttede ind. Der er flere tusinde muslinger pr. meter. Foto: Mads Hecter

Der sidder allerede tusindevis af småbitte muslinger på linerne. Om en måneds tid skal de i "strømper".

Kerteminde: I øjeblikket er et muslingeventyr ved at blomstre op ude i Kertemindebugten.

Mads Hecter fra Dræby fortalte i marts i år, at han ville starte en muslingeproduktion - og den er allerede nu i fuld gang.

- Jeg er tre måneder foran tidsplanen. Det gik lettere end ventet med Søfartsstyrelsen, Fiskeristyrelsen og Fødevarestyrelsen, fortæller han glad.

I juni havde han en boreplatform til at bore 24 ankre ned i bunden. På ankrene er der monteret 220 meter hovedliner, og fra dem hænger der 1300 meter yngelliner i guirlander, der rækker tre-fire meter ned i vandet. Og det er på de liner, muslingerne skal slå sig ned og vokse sig store.

Annonce

Muslingerne skal i "strømper"

- De sidder der allerede, flere tusinde muslinger pr. meter, fortæller den nybagte muslingeavler.

De er i øjeblikket 3-4 millimeter store, men om blot et par måneder er de vokset til tre-fire centimeter. Så længe får de dog ikke lov til at sidde, for når de er et par centimeter, bliver de høstet og puttet i "strømper," som så sænkes ned i vandet.

- Naturens orden er sådan, at muslinger til sidst sidder så tæt, at de inderste dør af mangel på føde, efterhånden som de vokser og yngel sætter sig oven på hinanden, fortæller han.

- Derfor griber jeg ind, inden de er så store, at det går ud over de inderste og deres vækst.

Når anlægget er oppe på fuld kraft, regner Mads Hecter med at høste 400 tons muslinger om året. Det er oven i købet en produktion, der er til gavn for bugten, fordi muslinger fjerner kvælstof og fosfor fra vandet.

Dette års muslinger vil formentlig få lov til at hænge i "strømperne" indtil foråret, hvor priserne på muslinger er bedst, selvom der er risiko for, at edderfuglene vil forsyne sig af dem i vintermånederne, fortæller Mads Hecter.

- Vi vil også lave forsøg uden strømpning, da det er meget tidskrævende, og lade nogle yngelliner(bændler) hænge vinteren over og så se hvor meget vi kan få ud af det, fortæller han.

Mads Hecter arbejder i øjeblikket en del i Limfjorden, hvor han også har liner, for at lære faget og branchen indefra.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce