Annonce
Kultur

Madanmeldelse: Turen går til Mexico

Geoff Bubear garanterer et sikkert og underholdende onemanshow i den høje stue i Overgade i Odense.

Man bliver rørt af maden på Gringas. Læsebrillerne har siddet i håret og er duggede, da de kommer retur for øjnene. Retterne i det mexicanske gadekøkken er stærke uden at være en manddomsprøve.

Vi nyder udsigten til cyklister, pakkebude og andre i Overgades mylder fra den høje stue på Gringas på en regnvåd tirsdag middag, som trænger til et velrettet spark mod sommer. Midlet er tastingmenuen til behagelige 245 kroner for en stribe småretter, som ifølge indehaveren, Geoff Bubear, kan klares på en time til halvanden.

Det sidste bliver tilfældet inklusiv god kaffe inden en regning, som løber op i 645 kroner inklusive en stor fadøl fra Coisbo (52 kroner) til begge ved udsigtsbordet.

Annonce

Habanero med smæk

Engelske Geoff Bubear har 18 års erfaring fra Birdys i Odense, han har dyrket det mexicanske køkken i USA, og den generte altmuligmand bag Gringas kan egentlig kun klandres for, at han taler sagte under præsentationen af retterne, hvor han forklarer kompetent om blåt majsmel, grillet ananas og de forskellige underlag for det delikate fyld, vi bliver præsenteret for de næste fem kvarter.

Den første tallerken chips er rygende varme fra frituren, tørre og perfekte til en salsa af tomat, løg og koriander, hvor sidstnævnte løber som en grøn, aromatisk tråd gennem måltidet.

De fem små retter er lavet á la minute, og den rygende varme empanada af blåt mel med fyld af sød kartoffel har et skud stærk salsa og mildt lindrende bønne/kikærte-salat på sidelinjen.

- Jeg glemte at sige, at det var med habanero-chili, siger kokken, som også klarer tjenerjobbet og opvasken i den lille forretning.

Trendy Mexico

Geoff Bubear er autentisk og en del af en trend. Det mexicanske køkken har fået en revival, og René Redzepi bruger gerne sin feriemåned med familien i landet, som han regner for et af de store i gastronomiske sammenhæng. Hans tidligere dessertchef Rosio Sanchez dyrker streetfood i Torvehallerne i København, så Mexico er hip, ikke mindst i kokkekredse.

Næste ret er et par tortillas med fyld af svinekød, mildere end forgængeren, hvis man springer over de to stærkt røde skiver på toppen. De to tortillas er delt og kommer på en aflang tallerken akkurat som tredje servering med en sprød lilla-blå skive som bund for lækker kylling, tyndtskåret rødkål, syltede grøntsager foruden feta og sprødristede kerner.

Sidste ret inden desserten er en blød taco med marineret oksekød, saftigt, let sødt og smørmørt takket være lang tilberedning som pulled pork toppet af syltede løg og lidt ost plus den røde tråd i form af grøn koriander.

Et kærestepar har taget en anden vinduesplads og roser maden i varme vendinger, fyren bestiller en Corona.Gringas er stedet til en uformel frokost, venindemiddag eller en aftenting ved de små borde, som står tæt i lokalet.

Geoff Bubear giver os passende opmærksomhed på sin stille, venlige facon.

Desserten er friterede brødstænger drysset med sukker med lidt mangomos på toppen, og den slags kalder på en kop kaffe. Indehaveren har et pænt udvalg og kan sin café con lecce - mexicos svar på café latte - og en cortado, og til henholdvis 32 og 28 kroner er det et godt køb. Hylden over kasseapparatet, som er en ipad med bærbar kortautomat, bærer nogle gode flasker tequila med eller uden fadlagring, og jeg får lov at snuse til den dyreste, som kan matche god cognac eller en singlemalt.

Personligt sted

Man skal lede lidt for at finde vej til Gringas, og Geoff Bubear har formentlig uden at vide det ramt en bølge i tiden med sin uformelle, håndholdte restaurant, som giver en personlig madoplevelse til en ganske fornuftig pris.

De fire stjerner er hjemme, for man får lokalt, økologisk grønt og kød fra fritgående dyr til overkommelig pris i burritos, tacos og tostadas til mellem 82 og 108 kroner.

Overgade er med Themsens Café & Fristelser og Gringas ved at blive en gastronomisk attraktion i Odenses midtby godt suppleret af Vaffelbageriet, shawarma-shops og andre udbydere i en af byens ældste gader. Sombreroen af for Geoff Bubear og Gringas.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Liveblog: 161 er nu døde med coronavirus i Danmark

Annonce