Annonce
Kultur

Madanmeldelse: Tæt på perfektion

Velvalgte vine, fremragende fisk og smagfuld sommerbuk udgjorde en nærmest perfekt aften på Rudolf Mathis i Kerteminde.

Sidste år fejrede Restaurant Rudolf Mathis 30-årsjubilæum. Stedet har i den tid opbygget et renommé som en af landets fineste fiskerestauranter. Det kræver kærlighed til faget og udholdenhed at levere kvalitet dag ud og dag ind, og anmeldte aften lever til fulde op til forventningerne.

Det pisker ned med regn, da vi ankommer til Kerteminde. Som fyrtårne guider restaurantens to hvide, imposante skorstene os sikkert i havn. Dog viser det sig sværere at finde en parkeringsplads tæt på restauranten.

Indenfor bliver vi modtaget med et forstående smil for min våde skjorte. Vi får plads midt i den fyldte restaurant. Jeg bestiller et glas bobler og får serveret en Quartet Anderson Valley Brut fra Roederer Estate. Et elegant og harmonisk glas med blide bobler og mild duft af gær og pære.

- Du er tørstig, konstaterer sommelieren med et smil og skænker lidt mere, så jeg også har til de tre små appetizers, der kommer på bordet: Kold, smagfuld tomatsuppe med agurk og en papirstynd skive toast, rørt rillette af kulmule med let røgsmag og en lille spændstig roulade af rødtunge og spinat med små hvidvinsdampede svampe. Mums.

Til de små appetitvækkere får min ledsager et glas Domaine Chanzy "Les Trois", Bouzeron fra Frankrig. En tør og skarp chardonnay med noter af grape og god struktur. Den er også et glimrende match til første forret:

Søde, sprøde, hvide asparges - halveret på langs og med masser af knæk i biddet; en lille håndfuld faste, røde fjordrejer hentet op af vandet lige udenfor; knusprige, smagfulde, vilde asparges; saftigt, blødt krebsekød og gyldne kammuslinger tilberedt til perfektion. Dertil smilende vagtelæg, mild purløgsmayo og citronolie. Der foregår næsten for meget på den tallerken, men den strutter af sommer, og hver mundfuld slår huller i skyerne udenfor.

Tjek på teksturerne

Den næste forret har mere tyngde. Et stykke smørstegt pigvar med hummer og kalvesauce. Det delikate stykke fisk ligger oven på en bund af mørkegrøn, sauteret spinat. Kødet er fast med stegeskorpe og antydning af klarhed, når man deler det.

Hummeren er fanget lokalt, fortæller vores tjener. De to fine stykker lyserød klo giver en god kontrast både med hensyn til farve og tekstur. Vi får yderligere variation i teksturen med samosaen - en lille sprød filodej-kuvert pakket med hummermousse. Det hele bliver bundet fornemt sammen af den smagsfortættede, salte sauce lavet på kalvefond. Hertil får jeg en Macon Chaintré - en skøn, frisk chardonnay fra Bourgogne.

Min ledsager fortsætter fiskesporet i hovedretten. Tre stykker grillet fisk med sommerkål og beurre blanc. Igen er der tænkt i teksturer. Den halvfede havkat, den faste helleflynder og den magre, delikate rødfisk. Alle tre mesterligt tilberedt. Sommersalaten består af tynde skiver sprøde blomkål, en lille svampet blomkålssouffle, sauteret spidskål i en kurv af filodej. Beurre blanc-saucen er fed og cremet med syre fra de små kaviarlignende kugler med balsamico. En fornem balanceret ret.

Jeg er nærmest misundelig. Ikke at der er noget at udsætte på min ret, men hvor tit får man mulighed for at smage helleflynder og havkat?

Sommerbuk smager dog fortræffeligt. Kødet er rødt og mørt med faste fibre. To stykker filet omgivet af fars, lavet på buk og andelever, pakket ind i knasende croûte. Hertil trøffel-sauce, kantareller og sommertrøffel. Det er umami - med umami, og der er kun lidt hjælp at hente fra de sprøde sukkerærter og guleroden. Den halvkølige Scarpa Nebbiolo d'Alba giver dog et godt modspil med afdæmpede tanniner og et krydret og mineralsk afsæt.

Til dessert vælger vi også hver sit spor. Min ledsager får et festfyrværkeri af cremet jordbærparfait med karamellåg, sorbet af fromage blanc og hyldeblomstmousse. Der er ingen problemer med at spise op.

Jeg hopper på de franske gedemælksoste. Navnene fortaber sig i snakken fra de omkringliggende borde, men de er fremragende. Sommelieren bruger en del kræfter på at forsvare valget af hvidvin. Det er nu helt unødvendigt. Leo Steens californiske chenin blanc løser opgaven fint efter min smag.

Der er gået tre timer, men vi bliver hængende lidt endnu og bestiller kaffe og sødt. Der er noget hjemligt over restauranten, nu hvor kadencen er gået ned og samtalerne omkring bordene flyder mere frit.

Det har været tæt på en perfekt aften. Det fordrer naturligvis fem solide stjerner.

Annonce
Odense For abonnenter

Manuellas forskning om trafikstøj gav genlyd i hele verden: Forskeren fra en brasiliansk millionby fik et chok over roen i Skibhuskvarteret

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

1500 nysgerrige fik spændende kig ind i Nyt OUH: 500 meter lange gange og nyt storkøkken

Odense For abonnenter

Strid om udbrændt øjebæ: Tidligere kontorchef i hård kritik af By- og Kulturforvaltningen

Fyn

E20: Havareret hestetrailer skaber timelang kø på motorvejen

Kultur For abonnenter

Magisk punktum med Wainwright: Canadisk kraftværk sang Posten sønder og sammen

Sport

Mathias Gidsel atter tilbage på træningsbanen

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Kultur

Helt tæt på Kasper Eistrup til åbenhjertig talk: - Al kunst bunder i en bøn

Odense

Butiksejer åbner op om mareridtsepisode: - Det er ikke hver dag, en bil smadrer ind i forretningen

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Kerteminde For abonnenter

Bent var miljøbevidst, før det blev moderne: Hans nye maskine sprøjter med kokos, kartofler og majs

Sport For abonnenter

Fynsk cykel-chef om Chris Ankers død: Et kæmpechok - jeg er dybt berørt

Kerteminde

Endnu ukendte folk ridser ting ind i særlig bygning: Men hvorfor gør de det?

Annonce