Annonce
Kultur

Madanmeldelse: Stilren og knivskarp sushi

Kun det dekorerede loft afslører, at her lå det gamle Løveapotek på Torvet i Svendborg. Nu er Sushi Stuen rykket ind med god sushi for danske maver.

Der er lys i de krystalkuglerunde lampetter på søjlerne uden for en af Svendborgs historiske bygninger på Torvet. Her lå Løveapoteket fra 1738. Enhver svendborgenser har hylder, diske, krukker, kulør på øjets nethinde.

I måneder var her et tomt byggekaoshul. Nu er det her, vi skal hen denne efterårsaften, hvor jeg mødes med min yndlingslånedatter til en tøsemiddag i byen - med stor sult efter vores fælles yndlingsspise: sushi.

Vi træder ind i et totalt sort og hvidt lokale. Stilrent og med så lidt pynt, at selv en japaner udstyret med perfekt zen-inspireret ro og klarhed, ville tænke: "Nøj! Det er godt nok enkelt og rent", eller hvad en japaner ville tænke på japansk.

- Heldigvis er loftet bevaret, siger min ledsager. Rigtigt: Kigger man op, kan man se det gamle loft af lyse fliser med dekoration af kulørte blomster og ornamenter.

Der er lidt kulør i reolen, men ellers er det stilrent lige fra de sorte sofaer, stole og borde til en disk, hvor ikke en sojaflaske eller spisepind ligger skævt. I det åbne køkken et par trin op har den japanske kok og hans skarpe knive det som fisk i vandet. Der rulles ris,tang, fisk, skæres sikkert ud og anrettes, så det er en fryd. Den friske, blide duft deroppefra får to forventningsfulde maver til at knurre.

Den venlige unge, kvindelige tjener giver os et bord ved de store, buede vinduer med udsyn til det næsten lige så nyrenoverede torv. Kortet melder enkelt om japansk øl og sake. Vi tager hver sin slags øl: Ledsageren vælger den lyse med smag af ingefær, jeg tager den mørke. Vi bestiller også almindelig vand, som vi får serveret i store glas. Øllen er fra Asahi-bryggerierne og en god ledsager til sushi, får vi at vide. Den lyse er frisk med strejf af ingefær, den mørke en mild, let sød maltøl.

Japansk med dansk drys

Spisekortet er en fin illustreret brochure, der i velkomsten gør klart, at ordet sushi ikke bare betyder rå fisk med eddikevendt ris, men et stort udvalg af fisk, grøntsager og kød. Danskinspireret hele vejen igennem. Sushi Stuen er også mad ud af huset, og vi ser mange vandre ud med de hvide bæreposer fyldt med sort-hvide bokse.

Kortet er inddelt med forklaringer, og det danskinspirerede understreges af, at flere variationer og menuer er opkaldt efter Svendborgs gader.

Vi fatter spisepindene og hælder soya op i de små hvide porcelænsskåle. Begynder med tre tempurarejer og stedets krydrede dip. Kokken er dybstegningsmester. Knas, siger det, når vi bider i den tynde, stegte dej og når ind til de store saftige rejer, der yderst på den sprøde dej har striber af sesamdressing.

Vi bestiller også tre små gyozapakker, trekantede hapser med reje- og grøntsagsfars. Til dem er der en sød chilisovs. Det danske drys er her lidt hakket persille på tallerkenen.

Annonce

Den knaldrøde flyvefisk

Vi bestiller fire forskellige gunkan, der er små "tasker" formet af tang med risbund. Risen er toppet op med lidt dressing og mayo. Langt over kanten balancerer elegant den knaldrøde, sødlige rogn af flyvefisk, tobiko. Der er laks og surimikrabbe. I en af de små tangkurve er der kammusling. Alt er dekoreret, så det er ren kunst. Øverst balancerer tynde serpentiner af forårsløg og bønnespirer. Der serveres limeskiver til, og det er toppen af vores måltid.

For at smage lidt forskelligt får vi også serveret et bræt med et smukt udvalg af fingerformede nigiri, der er ris med "dækken" af flamberet og rå laks, tun og den søde tofu med mavebælte af tang. Der er perfekt skårne skiver af hosomaki-tangruller med tykskåret laksefyld. Futomaki: Skiver af ruller, fyldt med ris, avocado, agurk og japansk mayo, og rullet i sesam. Den kokkekniv er skarp, og alt er rullet flot. Ikke for stramt, men så fast, at selv den mest fumlende sydfynske fatning om spisepinde får hele bidden med. Ingen slinger i den sushi.

Vi får en kop kaffe fra kaffemaskinen og pose-te. Her kunne man måske gøre det sydfynsk-japanske lidt mere herligt. Ved at opfinde lidt sødt og servere te i potte. Ikke den store teceremoni. Bare lidt japansk blomsterte.

Annonce
Odense For abonnenter

Hvidevare-doktoren vækker det døde til live: I 35 år er Sørens brugte maskiner gået som varmt brød

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Politikommissær er overrasket, efter ny nærpolitistation er åbnet: Det er nærmest væltet ind med henvendelser

Erhverv For abonnenter

Det startede med to billetter til en boligmesse - nu har Lars og Marie en voksende blomsterbutik på nettet

Kerteminde

Pernille satsede alt på hotelgæster på fynsk gods: - Jeg havde simpelthen ikke kunnet nå begge dele

Odense For abonnenter

Har du også undret dig?: Ti kilometer af Odenses letbane er grøn - sådan skal græsset slås

Odense

Jens gravede særdeles 'veludrustet' gulerod op i haven: - Jeg har aldrig set noget lignende:

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Kerteminde For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Kerteminde

Kerteminde

Burgerne er tilbage i populær grill: - Jeg er ikke i tvivl om, at der går meget omsætning tabt der

Odense

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Nyborg

Fra tømrer til filialdirektør: Jesper har altid sagt sin mening - og det gav ansvar

Fyn For abonnenter

Familie kan ikke leve med ensom mormor på plejehjem: Nu flytter de hende hjem

Middelfart

Genbrug, sangaftner og systue: Røde Kors åbner ny forretning i gammel administrationsbygning

Annonce