Annonce
Kultur

Madanmeldelse: Smagfuldt hjerterum

Den gode smag, Torvet 5 i Nyborg.

Den gode smag er en unik delikatesse-butik, café og køkken samlet i et. Den lille kulinariske oase på Torvet i Nyborg lever helt op til sit navn.

Det gamle, smalle byhus på Torvet i Nyborg er guf for øjnene. Det ligner med sin lyseblå facade og de hvide gesims-krummelurer den fineste engelske wedgwood- porcelæn eller en pyntet bryllupskage.

Et banner blafrer med ordet "Café". Sulten har meldt sig en regnvåd oktober-hverdag. Trin op, og man møder først delikatessedisken. Duften er som kulinariske markeder under sydlige himmelstrøg.

Bag disken har indehaver Per Jørgensen travlt med at betjene stamkunder og cafégæster, der vil betale. Jo, der er vist ét bord ledigt. Vi kan bare give ham et praj, når vi har læst menuen og selv fundet drikkevarer i køleskabet.

Hele caféen er seks borde. Der er fyldt ved de andre. Man kan kigge til et skjult hjørne bag køleskabet med farveflot indpakningpapir af flere slags i crepe og tilhørende bånd: Dér er også selvbetjening, hvis man skal have en gave med fra butikken.

Det er en af de dage, hvor der udover kolde retter er varm simremad i gryden bag cafévæggen. Den er åben foroven, så den herlige duft fra køkkenet skærper appetitten yderligere.

Vi har valgt en lys, stor hvedeøl til deling fra skabet og taget glas fra reolen. Nabobordets farverige tapas-tallerken frister. Det gør det store udvalg af sandwich også. For slet ikke at tale om den delikate duft fra simregryden.

Hjælpen er nær. Vi får at vide, at vi ikke kan spise både simreret og sandwich, men hvis vi vil, kan der laves en dele-tapas med lidt af hvert fra delikatessen. Dét tager vi, samt to gange varm mad.

Indehaveren siger, at han er alene på grund af sygdom hos medhjælpere, så han undskylder og siger han, det nok vil tage 10 minutter.

Det tager ikke engang den halve snes minutter. Per Jørgensen er en mand, som kan multitaske. Nabobordet forsynes. Vi får to firkantede hvide tallerkener og en større med udvalg og duft af sydens sol. Husets hjemmebagte rugbrød, bagt i flutefacon og skåret i skiver, serveres til.

To tynde skiver røget okseinderlår serveres med en creme-top af den italienske friskost mascarpone, der er rørt med peberrod. Midt på tallerkenen ligger en lækker, grovrørt pesto af basilikum, pinjekerner og parmesanost. Den er centrum for små høje med små halve, soltørrede tomater og lige så rosinflade, mørke oliven. Tynde stærkt smagende skiver af den italienske calabrapølse og et stykke af den fristende svinepaté med svampefyld, vi lige har passeret i delikatesse-disken. Den serveres med små cornichon-agurker. Lidt grillet rød peberfrugt både smager og pynter. Vi giver brødet en pause, for der er også to slags ost: En italiensk blød blåskimmelost, stænket med sort, sødlig balsamico-eddike. To trekanter af den tørre parmesanost har fået tagskæg af faste skiver af rød, syrlig kvædegelé.

Den gode smag, Torvet 5 i Nyborg.

Fire timer over simreblus

Vi har sat os for, at vi skal smage, hvad simregryden gemmer. I store runde, dybe tallerkener får vi dagens ret. Det dufter fantastisk. Kød og grøntsager kogt ind til konsistens á la gule ærter. Vi får oplyst, at retten med de møre stykker svinenakke har simret i fire timer over sagte blus sammen med fintskårne forårsløg, squashstykker, peber og fennikel samt forskellige krydderier. Varmen breder sig behageligt i hele kroppen.

Nu burde vi ikke spise mere, men en kop dobbelt espresso skal vi have. Fra frokostens begyndelse har et skilt med husets særlige kiksekage fristet. Vi hører uhmm-lyde fra nabobordet, hvis gæster er i gang med historiefortælling om mødres tag på chokoladekagen med kikselag og palmin. Den gode Smags kiksekage er anderledes end barndommens vemodige lækkeri i pergamentforet franskbrødform. Sukkeret er sparet. Kagen er sødet med blendede dadler. Palminen er erstattet af kokosolie. Kokossmagen giver lige det, der tager al vammelhed af den tætte chokoladekage.

Heldigvis har vi god tid, og der er kø ved disken, da vi skal betale. Selvom maverne er overfyldte, pendler sultne øjne rundt på butikkens hylder. Vi kan konstatere, at her er unikke delikatesser, man både selv gerne ville have og give væk som gave. Mange oplevelser på få kvadratmeter.

Den gode smag, Torvet 5 i Nyborg.
Annonce
Nordfyn For abonnenter

Byggeplaner på grøn plet splitter landsbyen: - De er vist allerede i gang med at fælde træer – Det er da de vel ikke?

Fyn

Følg med her: Landevej spærret

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

PFOS-sagen spreder sig til Odense: Kødkvæg i Seden har i årevis drukket vand fra forgiftet vandløb

Odense For abonnenter

Odense-forstæder frygter gigantisk strøm-anlæg midt i idyllen: En flok rigtige svin kan spænde ben for projektet

Nyborg

Smugkig i den nye Superbrugsen: Måske Fyns største slagter og en afdeling med tøj gemmer sig i den gamle Kvickly

Fyn

Stor mangel på ambulancereddere: Odense er hårdest ramt

Faaborg-Midtfyn

Danmarks hotteste sportsgren - nu også i Faaborg: Så er der padel!

Assens For abonnenter

Niclas sad fast i et stort mørkt hul, men viser nu vejen for andre: - Jeg vidste ikke, hvor livet skulle føre mig hen

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Middelfart

Konservativ byrådskandidat i debatindlæg: Lad os få en rundkørsel til kendt uheldskryds

Erhverv

Slut med fedtede fingre: Her er de først på Fyn med ny pantmaskine, der kan tage 100 dåser og flasker på én gang

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Odense

Han er helt tæt på de store badminton-stjerner: - De er helt nede på jorden

Odense For abonnenter

Tomatrester og tydeligt snavs af ældre dato: Pizzeria får sur smiley

Erhverv

Odense Havn i smult vande - i fuld sving med at planlægge nye investeringer for godt 300 millioner kroner

Annonce