Annonce
Kultur

Madanmeldelse: Retro-rejse og rejemad

Rejemaden på Restaurant Tre Kroner i Faaborg er mægtig og toppet med store, gyldenrøde ørred-æg.

Restaurant Tre Kroner i Faaborg er en lækker tur tilbage til fortiden, hvad indretning angår - med enkel, ærlig og velsmagende mad.

I Strandgade 1, Faaborg har der ligget værthus siden 1821. Man kan sagtens se for sig, hvordan en tidligere skipper modtog søfolk, der kom direkte fra havnen op ad det stejle stræde for at få stillet sult og tørst.

Huset er fra 1600-tallet. To flag markerer den høje trappe, hvorefter vi to frokostgæster taber næse og mund: Restaurant Tre Kroner eller 3 Kroner er lille, lækker og nyindrettet, åbnet i februar.

Så er det nye også sagt. Restauranten er en tidsmaskine. Vi suser direkte tilbage til første halvdel af 1900-tallet med en - lidt påtaget - brysk ejer. Han er både tjener og kok og modsat i den ny "Matador"-by på Bakken ikke skuespiller. Men alligevel en mellemting mellem "Matador"-tjener Boldt og den Toulouse Lautrec-tegnede værtshusholder Aristide Bruant, der i svunden tid med stort rødt halstørklæde på stod ved sin restaurant på Montmartre og gav sin mening til kende.

Denne ejer er ligeså stolt og den ægte vare. Fuldkommen i ét med sin restaurant.

Vi finder behagelige stole ved det moderne bord med levende lys og blomster, omkranset af nostalgi. I de lave vindueskarme er der gamle sovseskåle med pelargonier. Det dufter fra det lille kabyslignende køkken et par trin oppe, og der serveres allerede ved et bord med et større selskab, som viser sig at være et fætter- og kusinetræf fra Jylland.

Der er et skilt med "forårsfrokost", men den er der ikke i dag, siger den nu hyggelige brumbasse. Kortet er lidt, men godt. To sider med stedets historie på bagsiden. Her kan vi læse, at Tre Kroner måske var skippers skib eller prisen på restaurantens festmiddag i slutningen af 1800-tallet.

På opfordring anbefales det klassiske stjerneskud med dagens friske fisk. Den snupper jeg. Min ledsager, der er vild med rejer, vil have den store klassiske rejemad.

Vi bestiller husets øl og hvidvin. Vinen viser sig at være en liflig siciliansk chardonnay af mærket Villa di Mare. Lys, frisk med dejlig halvtør og let citrusagtig smag.

Annonce
Restaurant Tre Kroner, Strandgade i Faaborg.

Smukkeste stjerneskud

marinaSå er der retro med rejer i lange baner. Rejemaden er mægtig. Frisk serveret med knasende lækkert brød og salattop. Der er hjemmerørt mayonnaise på toppen og allerøverst en smuk "hat" af store gyldenrøde ørred-æg.

Mit stjerneskud er nok det smukkeste af slagsen, jeg har set. Glem alt om lag på lag af kogt og stegt fisk på hvidt brød, svampet af smør og aspargesvand. Nej! På en hvid tallerken ligger, som på et sprødt landgangsbrød, side om side: hvide asparges. Derefter en perfekt og knasende sprød fiskefilet, toppet med sort kaviar sammen med lækre nypillede rejer.

Deres nabo er en smuk, dampet rødspættefilet, og til slut er der en stor, foldet skive ferskrøget laks. En fryd for øjet og lækkert tilberedt. I denne ende af tallerknen er der desuden et lille tæppe af blandede, friske salatblade med en skive smukt foldet citron. Frisk dild, rundhåndet plukket.

Rart, at vor tjener-ejer-kok ikke kommer og spørger om, hvordan det smager i én uendelighed. Men han anes gladere og gladere i låget, da vi helt fortjent priser smagen og stedets herlighed i det hele taget.

Vi beder om kaffe ovenpå. Den serveres i store tekopper og smager også nostalgisk godt. Eneste break i stilen er plast-termokanden, som stilles på bordet. Kage og dessert er ikke klar, men vi er også stopmætte af fiske- og rejemadder.

Vi er velkomne ovenpå i Faaborgstuen, som der har været skrevet så meget om. Kaffestuen med de bløde gamle lænestole og sofaer er et fantastisk sus tilbage til 1950'erne. Man kan læse dagens avis eller gå totalt retro i ugebladsamlingen fra 1950'erne.

Udenfor er der topmoderne puslerum til mødre med de yngste. Til børn i alle aldre et legehjørne med gamle dukker, bamser, bænke. Desuden: Gå endelig på toilettet. Op ad trin, smukt malet lyserøde og lyseblå. Igen nye faciliteter, pyntet med fortid. Her er broderede stramajbilleder i kabinerne og håndbroderede klokkestrenge i massevis, side om side som stribet tapet.

Restauranten er en totaloplevelse, som både skal ses, opleves og smages.

Restaurant Tre Kroner, Strandgade i Faaborg.
Restaurant Tre Kroner, Strandgade i Faaborg.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Der er lys - også i den mørke tid

Da Hitlers sorte fugle fløj over Danmark i de tidlige morgentimer for 80 år siden, var det begyndelsen på fem mørke år. Begivenhederne 9. april 1940 var imidlertid også begyndelsen til, at danskerne endnu engang indså, at det lille land højt mod nord ikke kan klare sig alene. Læren af besættelsen var derfor blandt andet, at vi aktivt skal indgå i samarbejder, der rækker langt ud over vores egne grænser, hvis vi skal kunne løse vores sikkerhedsmæssige, politiske og økonomiske problemer. Derfor er 9. april 1940 på den ene side en sort dag, på den anden side en lysets dag, fordi det da stod klart, at vi er nødt til at binde os tæt sammen med andre lande for at løse fælles udfordringer. Besættelsen er på sin vis baggrund for Danmarks engagement i krigene på Balkan, i Irak og i Afghanistan. Den er også årsagen til, at danske politifolk og jurister og folkeretseksperter har været udstationeret i talrige stater verden over. Og den er katalysator for vores tætte samarbejde med andre europæiske og vestlige lande i EU, FN, Nato, WHO og talrige andre internationale institutioner og sammenslutninger. Bevares: Det er ikke, fordi dansk forsvars- og udenrigspolitik har været konsekvent. Fodnotetiden i 1980'erne står som et lavpunkt i vores omgang med vores allierede. På samme måde er danskernes til tider meget valne holdning til EU-samarbejdet et problem. Det ændrer imidlertid ikke på, at vi qua besættelsen har forstået det betydningsfulde i at samarbejde med andre. Også, når epidemier raser. Engang var Danmark et lille, fattigt land. Lille er landet stadig, men det har udviklet sig til at høre til blandt de rigeste lande i verden. Det skyldes ikke, at vi har store mængder af naturressourcer eller et særligt gavmildt klima. Det skyldes vores evne til at samarbejde med andre lande. Besættelsen og de mørke år, der fulgte, understreger - ligesom alt, hvad der er sket i de seneste måneder - at det er vigtigt, at vi fortsat forpligter os i EU, Nato og andre organisationer, der er med til at holde verden rundt om os i balance. Uden EU og uden Nato ville vores økonomiske, politiske og sikkerhedspolitiske grænser engang været blottet. Derfor skal vi holde fast i at ville samarbejde. Også i disse tider. For der er lys i den mørke tid.

Annonce