Annonce
Kultur

Madanmeldelse: Mere nærvær, Rudolf

Restaurant Rudolf Mathis i Kerteminde.

Det er en fornøjelse at gæste Rudolf Mathis en aften med fyldte borde, smil og sølv i malstrømmen udenfor. En dråbe malurt blander sig i glæden, når travlheden tager overskuddet, og professionaliteten står alene tilbage.

Et besøg på Rudolf Mathis er en udskrivning, men det er ikke en dyr restaurant, fire retter koster knap 600 kroner, knap det dobbelte af tre på en bistro i Odense, og både håndværk og råvarer er i top. Men med 40 gæster og flere på døren smuttede det nærvær ved bordene, man forventer af et gourmetsted som Rudolf Mathis. Jeg studsede også over, at champagnen ikke blev præsenteret - en del af glæden ved bobler er at vide, hvad man drikker. Ikke mindst for at kunne smage dem en anden gang.

Rudolf Mathis er indbegrebet af genkendelsens glæde, kortet er en monolit i fynsk gastronomi, og menuen lover traditionen tro fisk fra brændegrillen som slagnummer, mens ouverturen står i skaldyrenes og fiskenes tegn, og finalen er egenimporterede oste og et extravaganza fra den franske dessertkok. Jeg overvejede et kort øjeblik en flaske hvidvin fra det prægtige kort og et glas rødt, men faldt for vinmenuen, som i Kerteminde ikke er en cash cow som på en del andre restauranter.

Restaurant Rudolf Mathis i Kerteminde.

Lækker mayo

Waauw-effekten er fænomenal på min forret med asparges over tynde skiver havtaske i et pink flor af smagfulde fjordrejer med svævende salat (salsola, fortæller tjeneren efter en tur i køkkenet), og medspiseren tigger om en prøve på krydderurtemayoen. Jeg spiser mig ned gennem sprød salat, de faste rejer med mayo og årets vel sidste asparges til havtasken, som ryger i mål med et Laudrup-tjat fra den syrlige lime.

Jeg gensmager med glæde Köfererhofs kerner, medspiseren får en smørfed bourgogne fra Eric Forest, og hendes dampede kulmule er et studie i subtil glæde og klorofyl fra purløgssauce, mens restauranten begynder at blive fyldt af et stort selskab og gæster på døren bliver sat på terrassen ud mod renæssancehavnen.

Restaurant Rudolf Mathis i Kerteminde.
Annonce

Økoriesling i smuk helhed

Vi følges på ristet pighvar - saftig med sprød stegeskorpe og kontrast fra nyt løg, blå chips og citrongræssauce i smukt afstemt forening med Peter Lauers økologiske riesling fra Saar - symbiose i munden, billedskønt for øjet.

Restaurant Rudolf Mathis i Kerteminde.
Annonce

Solitær kødret

Vinen kom lidt hurtigt på bordet og vinder ved temperering, mens temperaturen er perfekt afkølet på de røde: Medspiseren får pinot noir til triumviratet af rødtunge, rødfisk og havkat fra brændegrillen. Jeg får Rhône til sommerbukken, eneste kødret på kortet, men hvilken: Smørbløde skiver af kølle med let blodsmag, saftig filet i sprød dej. Den ene sommerkartoffel er perfekt tilberedt og smagfuld, så også medspiseren ærgrer sig over kun at have en enkelt - men tallerknerne på Rudolf Mathis er velvalgte elementer i fin afstemt helhed.

Krustaden - dejligt med en klassiker - er knasende skøn, men rabarberfyldet for sødt til min smag, og det er eneste anke omkring maden denne aften. Det er nu glemt ved kombinationen af den bærdrevne, franske vin i forening med sommerbukken fra Faaborg-kanten (den unge kvindelige tjener måtte ud og tjekke i køkkenet), ikke mindst nu, hvor de to gule fjerbolde i det smukke fuglebur har slået sig til ro. Akustikken på Rudolf Mathis er ikke optimal med 40 gæster i lokalet, og spurvenes snakkelyst førte tanken hen på spidstegte kramsfugle ...

Restaurant Rudolf Mathis i Kerteminde.
Annonce

Vogue-dessert

Rudolf Mathis importerer selv oste, og kvartetten strakte sig nydeligt fra timianrørt friskost til moden ged med knassprød, saltet knæk i kurven. Men festfyrværkeriet denne aften er medspiserens jordbærdessert med jordbærfragilité, parfait og sorbet i en opsats, som er Vogues modesider værdig. Den perfekte salut på en fin aften, men det trækker ned, at man efterfølgende - som andre steder - spejder efter en chance for at betale regningen. De 2430 kroner er mange penge, men man kan skære et hjørne med en vinmenu i halve glas med undskyldningen om at skulle køre hjem.

Ingen fejl på en travl aften, men rutine i dette prisniveau trækker denne gang de fem stjerner mere i retning mod fire end seks.

Annonce
Odense For abonnenter

Manuellas forskning om trafikstøj gav genlyd i hele verden: Forskeren fra en brasiliansk millionby fik et chok over roen i Skibhuskvarteret

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

1500 nysgerrige fik spændende kig ind i Nyt OUH: 500 meter lange gange og nyt storkøkken

Odense For abonnenter

Strid om udbrændt øjebæ: Tidligere kontorchef i hård kritik af By- og Kulturforvaltningen

Fyn

E20: Havareret hestetrailer skaber timelang kø på motorvejen

Kultur For abonnenter

Magisk punktum med Wainwright: Canadisk kraftværk sang Posten sønder og sammen

Sport

Mathias Gidsel atter tilbage på træningsbanen

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Kultur

Helt tæt på Kasper Eistrup til åbenhjertig talk: - Al kunst bunder i en bøn

Odense

Butiksejer åbner op om mareridtsepisode: - Det er ikke hver dag, en bil smadrer ind i forretningen

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Kerteminde For abonnenter

Bent var miljøbevidst, før det blev moderne: Hans nye maskine sprøjter med kokos, kartofler og majs

Sport For abonnenter

Fynsk cykel-chef om Chris Ankers død: Et kæmpechok - jeg er dybt berørt

Kerteminde

Endnu ukendte folk ridser ting ind i særlig bygning: Men hvorfor gør de det?

Annonce