Annonce
Kultur

Madanmeldelse: Magasingaardens perle

Le Brasserie, Magasingaarden, Torvet i Faaborg.

Le Brasserie i Magasingaarden, Faaborg er Hotel Faaborgs café. En lille sommer-oase med venlig servering fra enkelt menukort

Det er en af de forårsdage, hvor temperaturen nærmer sig sommer, hvis man befinder sig lige i solen. Vi er to, som kaster os sultne ind på Hotel Faaborgs café. Lille og charmerende ligger den i den krog af Torvet, hvor flere gamle huse og museer er. I Magasingaarden. Der er franske forårsfornemmelser i navnet "Le Brasserie".

Der er sorte tavler på begge sider døren. Her er slagnumre fra frokostkortet samt dagens aftenmenu skrevet med kridt. Et par trin op til lokalet, der er lyst og lækkert i hvidt og limegrønt, hvor en smuk, grøn sofa byder sig til i hjørnet, og ellers kan man slå sig ned ved caféborde med hvide duge.

I dag kalder terrassen. Vi har læst hvidt kridt på sort, at der reklameres for fynsk æggekage.

- Den er så god, at folk kommer langvejs fra for at få den igen og igen, siger den unge, venlige tjener bag disken.

Hun springer for første gang, siger hun, dette forår ud i at åbne den store parasol over vort bord på terrassen.

- Jeg kan lige så godt øve mig i det, for min far, der er landmand, siger at sommeren bliver lang og solrig, siger hun glad.

Efter vi har sat os i denne skyggefuld, lune oase, bringer hun hurtigt koldt vand i kande.

Annonce
Le Brasserie, Magasingaarden, Torvet i Faaborg.

Laksetrio og hit i pande

Vi skal selvfølgelig smage den berømte fynske æggekage, og da jeg gerne vil have noget andet, spørger vi forsigtigt, om den fås til én person. "Selvfølgelig", er svaret, så min ledsager sætter sig forventningsfuldt til rette for at vente på livretten. Jeg vælger frokostkortets tallerken med laks på tre måder.

En lille sort stegepande, der ikke er så lille endda, bæres til bordet. Høj æggekageføring med et bjerg af tynd røget bacon, som knaser, bare man ser på den, og ellers masser af tomatskiver og purløg. En lille skål groft hjemmerørt sennep. Rugbrødet i kurven er friskbagt ligesom de hvide brødskiver, der hører til min fisketallerken.

På en hvid, kantet tallerken er smukt arrangeret ikke bare en grov laksetatar, fine små kogte stykker laks samt saftige skiver røget laks. Der er også en lille bunke friske rejer med grønt på toppen. En pink laksemousse og en hvid sauce verte. Cremet dressing med hakkede friske krydderurter. I tallerkenens midte: et lille bjerg af friske salatblade med rucola på toppen sammen med fine strimler af gulerod og bladselleri.

Vores unge tjener har på eget initiativ taget ekstra tallerkener med. For som hun skønner ganske rigtigt: Vi vil gerne smage begge retter.

Til æggekagen drikkes fadøl fra Vestfyen, og til laksen vælger jeg en blandet saft af hyldeblomst og jordbær.

Le Brasserie, Magasingaarden, Torvet i Faaborg.

Mange finder caféen

Æggekagen får ben at gå på. Den er superlet i konsistensen, og der knases igennem med den lækre, sprøde bacon. Lakse-tallerkenen ligeså. Det er friskt og velsmagende. Tilberedt med både kærlig og kyndig hånd. Når man har så enkelt et frokostkort, skal retterne sidde lige i plet. Det gjorde vores frokost i hvert fald.

Vi ser med undren, at på en almindelige hverdag ved frokosttid kan rigtig mange finde ind i den lille café-oase. Både inde og på terrassen. Som vor tjener forudsagde, så bestilles der fynsk æggekage igen og igen ved nabobordene.

Vi får en herlig kop kaffe ovenpå. Til den har vi også valgt forskelligt. Min ledsager kunne ikke stå for den gammeldags æblekage. Jeg har valgt den lune chokoladekage. Æblekagen serveres i en lille rund terrin. Der er sprødt sukkerasp, syrlige æbler, både den mosede slags i lag på lag med raspen, og desuden er der på toppen af den friske flødeskum papirs-tynde skiver af forskellige æblesorter arrangeret som pynt.

Min lune chokoladekage er i firkant. Saftig med sprød overflade. Drys af flormelis. Til den serveres en kompot af forskellige bær samt en dekorativ coulis af fersken og abrikos.

Også her har tjeneren uopfordret taget to ekstra tallerkener med, så vi kan smage desserterne over kors.

Solen skinnede ved vores besøg i Hotel Faaborgs hyggelige café med perfekt betjening. Oplevelsen har sat humøret ekstra i vejret. Vi sværger ikke bare at spise frokost og æggekage på " Le Brasserie" igen, men også udforske aftenmenuen, fiskesymfoni, der den dag på skrift ser mere end indbydende ud på den sorte tavle udenfor.

Le Brasserie, Magasingaarden, Torvet i Faaborg.
Le Brasserie, Magasingaarden, Torvet i Faaborg.
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce