Annonce
Kultur

Madanmeldelse: Hvis kvinder ikke fandtes

Autentisk irsk pub-indretning hos Ryan's of Odense.

Ryan's serverer pub-mad, der er et rimeligt bud på tømmermændsføde eller en frisk aften med rigelige mængder øl, salt og proteiner

Der er noget herligt syndigt over at snige sig ind på et værtshus, mens sommeren buldrer derudad. At lade kvinder og børn og velplejede haver og hjemmelavet lemonade og strandkål ved kystlinjen passe sig selv til fordel for et maskulint fællesskab i brune nuancer.

Ryan's of Odense er brunt i 50 nuancer. En irsk bastion af et nogenlunde autentisk tilsnit, hvor man drikker pints, ser bold og hører britisk musik fra anlægget.

Det vil sige: Ryan's er egentlig ikke et værtshus, men en pub. Og på en pub serverer man mad. Bangers and mash and onion gravy. Steak and kidneypie. Fish and chips. Det kan jo engang imellem være nødvendigt med noget rigtigt føde, når tricket med at tømme en pose peanuts ned i en pose chips og ryste den ikke helt slår til.

På de britiske øer opererer de også med begrebet gastropub som en pendant til de franske bistroer.

Ryan's er ikke en gastropub. Det er en pub.

Jeg har allieret mig med de blegeste eksemplarer i min omgangskreds. To intelligente mænd, der i tidens løb nok har brændt et par timer eller tre af på et værtshus foran en skærm med sport.

Så da Tour de France-etapen er vel overstået, bevæger vi os fra den ene pub til den anden og sætter os på Ryan's for at få noget mad.

Autentisk irsk pub-indretning hos Ryan's of Odense.

Ingen bangers

Aftenen er dog for skøn til, at mørketrangen kan sejre, så vi sætter os udenfor og studerer det plasticlaminerede kort. Og konstaterer straks, at vi må kigge langt efter pølser og mos og løgsovs . Eller bøf og nyre-pie. Den ene medspiser er ellers med som indmads-ekspert. En status han har båret, siden han engang blev syg efter at have fortæret lunken nyresuppe fra en morgenmadsbuffet i Albanien.

Men der er fish and chips. Og beef and Guinness-pie. Og en personlig fortolkning af den klassiske clubsandwich, der har fået navnet Ryan's Club Sandwich.

Vi begynder dog med en såkaldt sharebasket. Det er en friturefest med kartoffelbåde, panerede ostestænger, løgringe, kyllingenuggets og rejer.

Kurvens indhold er blevet forflyttet til en tallerken og ligger ved siden af en slap, grøn salat med en brunlig malteddikedressing.

Den forbliver tæt på urørt, mens friturefesten ganske forsvinder fra porcelænet.

Nachostallerkenen er ganeret med nogle grå strimler, der først får mig til at tro, at det er selleri eller pastinak. Det viser sig at være kylling.

Guacomolen ved siden af har en kulør, der minder om uglegylp og har tapetklisterkonsistens. Det er uhyrligt nemt at udhule en avocado og mose den med lidt salt, lime og/eller citron og lidt hvidløg. Men det er selvfølgelig endnu nemmere at lobbe et industriprodukt op i en lille skål.

Autentisk irsk pub-indretning hos Ryan's of Odense.
Annonce

Slipped of the plate

Hvad drikker vi? Hvad tror du? Pints. En Newcastle Brown Ale og to månedens øl.

Den rødhårede og -skæggede bartender med det rigtige pas ser dog noget perpleks ud, da jeg beder om beer of the month og peger på punktet på kortet. Han beslutter sig for, at det må være den franske pilsner Kronenbourg. Det er en dygtig sommerdrik, så jeg bifalder hans raske beslutning.

Så kommer fisken og fritterne. Og beef and Guinness-pien. Clubsandwichen må dog vente et par minutter. Den "slipped of the plate in the kitchen", som den rødskæggede siger. Det morer vi os alle sammen over (dog i noget mindre grad ham, som må vente).

Fritterne til fisken er tykke, knasende stænger med smukt brunede kanter. Fisken er ikke torsk, men en tyk filet af sej. En ret almindelig fisk i farvandene omkring os, men denne her har dog taget turen fra Japan. Indmadseksperten udtrykker behersket tilfredshed.

Pien er egentlig ikke en pie. Der er ikke noget dejlåg på. Men det er en habil gryderet med oksekød, gulerødder, ærter, bladselleri og timian i en kraftig, brun ølsovs med en lille butterdejs-puk i midten og to klatter kartoffelmos. To gange habil tømmermændsmad.

Clubsandwichen er med skamstegt spejlæg, gennemtæsket kyllingebryst, backbacon og en skive stegt dåseananas. Bollen er efter sigende god nok.

Og desserten? Hvad tror du? Tre pints mere.

Autentisk irsk pub-indretning hos Ryan's of Odense.
Annonce
Nordfyn For abonnenter

Byggeplaner på grøn plet splitter landsbyen: - De er vist allerede i gang med at fælde træer – Det er da de vel ikke?

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

PFOS-sagen spreder sig til Odense: Kødkvæg i Seden har i årevis drukket vand fra forgiftet vandløb

Odense For abonnenter

Odense-forstæder frygter gigantisk strøm-anlæg midt i idyllen: En flok rigtige svin kan spænde ben for projektet

Faaborg-Midtfyn

Danmarks hotteste sportsgren - nu også i Faaborg: Så er der padel!

Odense

Han er helt tæt på de store badminton-stjerner: - De er helt nede på jorden

Erhverv

Odense Havn i smult vande - i fuld sving med at planlægge nye investeringer for godt 300 millioner kroner

Assens For abonnenter

Niclas sad fast i et stort mørkt hul, men viser nu vejen for andre: - Jeg vidste ikke, hvor livet skulle føre mig hen

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Navne

Begravelser og bisættelser torsdag den 21. oktober

Nyborg

Kronvidne peger på DSB: Mere mystik om knaldstation

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Odense For abonnenter

Tomatrester og tydeligt snavs af ældre dato: Pizzeria får sur smiley

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Faldefærdig fabrik jævnes med jorden: 30 nye lejeboliger skyder op midt i byen

Sport

Kontroversiel kineser trak sig: Axelsen får træningsmakker som ny modstander i Odense

Annonce