Annonce
Kultur

Madanmeldelse: Højt bistroniveau hos Kaos i Lohals

Hovedret på Restaurant Kaos: barbecuemarineret, letrøget gris med kartoffelrösti, puré af knoldselleri, svampe, persillerod og en kraftig sauce. Foto: Martin E. Seymour
Parret bag Restaurant Kaos i Lohals vil vise, at det kan lade sig gøre at drive restaurant langt fra alfarvej, som har fokus på velsmagende mad, der er lavet fra bunden. Det gør de i overbevisende stil, selvom vinkortet ikke helt kan følge med.
Annonce

Præcisering: Tjeneren på Restaurant Kaos er fritaget fra at bruge mundbind af sundhedsmæssige årsager. En lægeerklæring, der understøtter dette, er hængt op i restauranten.

Restaurant Kaos har længe været på min radar. I sommer besøgte jeg restauranten i en anden sammenhæng. Her forklarede Benedikte og Simon Vigsø, at deres ambitioner er at vise, at man sagtens kan drive en restaurant på spidsen af Langeland, der har åbent året rundt, og hvor gæsterne for rimelige penge kan få et veludført måltid lavet fra bunden.Den målsætning kommer de ganske godt i mål med.

Min medspiser og jeg tager turen fra Odense en torsdag aften i oktober. Vi bliver anvist en plads ved vinduet. Et solidt træbord med en sort løber dækket op med glas, bestik og stofserviet.

På bordet ligger også tre stykker papir. På det ene tjekker vi ind med navn og telefonnummer. De andre to er menuen og vinkortet, som er printet på to stykker A4-papir. En billig løsning og grangiveligt også coronavenligt, men det giver ikke ligefrem fornemmelsen af, at man er på restaurant - snarere konfirmationsfest i forsamlingshuset. Vi vælger begge trerettersmenu med snacks.

Forretten på Restaurant Kaos: Røget rådyr med fennikel og græskar. Foto: Martin E. Seymour

Atmosfæren er gemytlig og uhøjtidelig. En blanding af lidt for høj musik og dårlig akustik, gør det dog svært at fange tjenerens præsentation af maden i løbet af aftenen - selv da han vælger at se stort på kravet om mundbind.

Annonce

Ingen bobler

Der går ikke længe før bakken med vores hors d’oeuvre bliver præsenteret: En frisk agurk med ramsløgsmayonnaise og aromatiske æbleperler, en lille, supersprød pude af dej fyldt med fed aiolicreme, en knasende krustade med kammusling, tyndtskåret, mør selleri med rejefyld, en tærte med sprængt oksespids og sennepssauce og endelige hjemlavede kartoffelchips med urtemayo. Alt sammen veludført og smagfuldt.

Jeg ville gerne have haft et glas bobler til mine snacks, men må nøjes med et glas Doudet-Naudin chardonnay med en fin syre og stenfrugt i næsen, men franskmanden er lidt tung til de fine snacks.

Restaurant Kaos(4 stjerner)

Søndergade 24, 5953 Tranekær

Tlf.: 5353 4570

Hjemmeside: www.restaurant-kaos.dk

Åbningstider:

Torsdag og fredag 18.00-22.00
Lørdag og søndag 12.00-15.00 & 18.00-22.00

Det fik vi:

To treretters menuer: 760 kroner

Vinmenu: 250 kroner

To glas vin: 155 kroner

I alt: 1165 kroner

Der er er også Doudet-Naudin i glasset til forretten. Denne gang en frisk og frugtig, men også forglemmelig pinot noir. På tallerkenen er der saltsprængt rådyr med god tekstur og en mild røget smag. Hertil safransyltet hvidkål, frisk og knusbrig fennikel i tynde skiver, tern af bagt græskar og lange, sprøde chips af persillerod. En fin og farverig efterårsret med gode smage og teksturer, der dog stikker i lidt forskellige retninger. Et cremet element kunne måske have samlet det hele.

Annonce

Husets garniture

Vores respektive hovedretter har også gang i mange bestanddele. Starter vi på min side af bordet, spilles hovedrollen af et saftigt, smagfuldt og supermørt stykke barbecuemarineret og letrøget gris. Den sidder lige i skabet. Hertil “Kaos’ velkendte garniture ud fra sæson”, som der står på menukortet: En rasende god kartoffelrösti, cremet puré af knoldselleri, smørsauterede kantareller og bøgehatte, møre persillerødder confiteret i andefedt, bagte rødløg, sauteret grønkål og en fortættet og intens sauce. Det hele pyntet med urter og tuile af en eller anden slags.


Vi tager en lille pause inden desserten, og jeg indtager stemningen i restauranten og resten af mit glas primitivo, der med fylde og fad var en glimrende ledsager til grisen. Det er en stille aften, og der er langt fra fyldt i restauranten, men her er hyggeligt og rart.

Fra teksten


Der er masser af velsmag, det sprudler af efterår, og til grisen passer det som hånd i handske. Jeg har dog svært ved at forstå, at nøjagtig samme garniture, selv den kraftige sauce, skulle kunne begå sig til det ellers udmærkede tilberedte stykke torsk med pighvarskum, der er hovedelementet på den anden side af bordet. Min medspiser har dog ingen indvendinger.

Annonce

Højt niveau

Vi tager en lille pause inden desserten, og jeg indtager stemningen i restauranten og resten af mit glas primitivo, der med fylde og fad var en glimrende ledsager til grisen. Det er en stille aften, og der er langt fra fyldt i restauranten, men her er hyggeligt og rart.

Ostene på Restaurant Kaos var virkelig gode. Foto: Martin E. Seymour

Sukkeret på min medspisers creme brulé bliver genvarmet med gasbrænder ved bordet. Sukkeret har knæk, og cremen har en god konsistens. Mine fire oste - irsk cheddar med porter, italiensk rødkitost og to Arla Unika’er - er af høj kvalitet og bliver serveret med hjemmelavet knækbrød, syltede nødder og syrlige grønne tomater. Hertil et glas tawney fra producenten Barros med noter af frisk frugt og faglagring. Bortset fra at knækbrødet savner en smule salt, er alt, som det skal være.

Opsummering: På madsiden kan Restaurant Kaos sagtens måle sig med bistrorestauranter andre steder på Fyn. Ingen tvivl om det. Betjeningen er imødekommende og kompetent - hvis man altså ser bort fra det manglende mundbind. Der er dog også detaljer, der trækker i den anden retning. Jeg forstår for eksempel ikke, at gæsten ikke har mulighed for at bestille bobler til de ellers glimrende snacks. I det hele taget savner jeg et større udvalg på vinsiden. Vi ender derfor på fire velfortjente stjerner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Ulven kommer - med hvad?

Middelfart For abonnenter

Middelfart-præst har døbt, konfirmeret, viet og begravet i 25 år: - Jeg kan godt finde på at sidde og græde på kontoret

Annonce