Annonce
Kultur

Madanmeldelse: Fyns bedste thaimad

Restaurant Dang Ved Brønden laver rigtig god thailandsk mad, mener Fyens Stitfstidendes anmelder.

Dang Ved Brønden i Faaborg har sat sig solidt på første­pladsen blandt de fynske thai-restauranter

Danskere i titusindvis valfarter til Thailand hver vinter, og derfor er det gået med thaimad, som det tidligere er gået med spansk paella og italiensk pizza: Det er ikke længere eksotisk mad fra fjerne feriedestinationer, men hverdagsmad, som man kan købe i den nærmeste Netto-butiks kummefryser.

Derfor er kravene til de hjemlige thairestauranter vokset. Restauranterne skal kunne levere bedre kvalitet, bedre service og mere oplevelse end tidligere for at blive bemærket.

Ikke alle fynske thairestauranter har opdaget dette faktum. Og derfor er det en fornøjelse at opleve restaurant Dang - Ved Brøndens knasende sprøde og smukke mad. Dang - Ved Brønden, drevet af thailandske Duangduen Hansen, er ganske enkelt blevet Fyns bedste thairestaurant.

Vi besøgte restauranten med det pudsige navn en tidlig tirsdag aften i december. En aften, der trods det råkolde vejr havde skaffet Dang en hel stribe af gæster.

Det er forståeligt, for finish­en hos Dang er flot ned i de små detaljer, uden at den af den grund er fisefornem. Restauranten, der er delt i to rum, er indbydende med sine thailandske artefakter og sin dæmpede thailandsk-claydermanske musik. Dugene er klasser over, hvad man ellers ser på thairestauranter på Fyn, og servietten er (naturligvis) af stof. Det meste spiller sammen.

Orkide i drinken

Og maden! Først en frisk og amorafyldt Mai Thai-aperitif af frugtjuicer med contreau og rom - og monteret med en orkide for synets skyld.

Dernæst en forret med en kongereje i rispapir (hjemmelavet, korrekt, men en anelse rutinepræget), en indbagt reje (også hjemme- og håndlavet og mere sprælsk) og højdepunktet: en crispy og hjemmelavet thai-forårsrulle, sprød, frisk, struttende af grøntsager og smagsnuancer.

Vi havde blandt andet bestilt en menu med sprødstegt laks og oksekød i østerssauce, men fik i stedet serveret kylling i sursød sauce og oksekød i stærk panaeng-karry. Det kunne vi med fuld ret have brokket os over, men lod det passere, selv om det er skidt, at tjeneren ikke får noteret gæsternes ønske korrekt.

Serveringen af hovedretterne var en æstetisk nydelse. Maden var smukt anrettet i skåle på bananblade og med den mest kunstfærdige salat­anretning, jeg endnu har set på en thailandsk restaurant. Oven i købet toppet med en orkide.

Også de to enkeltretter, vi bestilte, en Gai Pad Khing med wokstegt kylling med chili, ingefær, tomater og forårsløg, og en Gai Pad Med Mamuang med kylling med cashewnødder og forårsløg, strålede på tallerkenerne med farvestrålende salater og kunstfærdigt udskårne gulerodssommerfugle.

Dang laver thaimad på ægte thailandsk manér. Det betyder, at maden kan være rygende stærk (for sarte fynske ganer) og også, at retterne i langt højere grad består af grøntsager end kød. Andre thairestauranter på Fyn, f.eks. Asia House i Odense, ynder at fylde skålene på turistmanér - meget kød og lidt grønt.

På Dang er det omvendt. Her er råvarerne friske blomkål, thaibønner, gulerødder, broccoli o.s.v. - naturligvis kombineret med kylling, okse eller fisk. Men det er de smagfulde og friske knasende lynstegte råvarer, der er i centrum. Det skal Dang - Ved Brønden ha’ tak for.

Jeg gætter på, at Dang også har et køleskab eller en fryser med forberedte retter. Kunsten er at lave halvfabrikata, der kan skabe en frisklavet og sprød oplevelse på gæstens tallerken. Og det kan Dang.

Duangduen Hansen skriver på restaurantens hjemmeside, at restauranten serverer ”thaigastronomi i særklasse”. Efter denne råkolde tirsdag aften er jeg tilbøjelig til at give hende ret.

Der er pyntet op til kristen jul i restaurant Dang - Ved Brønden. Maden er dog umiskendeligt thailandsk, hjemmelavet, smuk i farverne ... og til tider ret stærk.
Annonce
Nyborg For abonnenter

Erhvervschef siger op seks uger før Tour de France: - Der er truffet en række beslutninger, som gør, at jeg ikke længere kan se mig selv som en del af Nyborg Kommune

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Hård kritik af plejehjem: - Når personalet ikke har styr på det helt basale, er det meget farligt for alle, der bor der

Erhverv For abonnenter

Lensbaronens datter i tårevædet tale: Valdemars Slot er færdig som museum - der er intet at vise frem

Odense

Se før- og nu billederne: Sådan har letbanen forandret Odense

Kultur For abonnenter

Kunstner bruger sin nøgne krop til at fortælle kontroversiel historie: - Det skete ofte, at danske mænd gjorde en grønlandsk kvinde gravid

Nogle shopper Bitcoins til spotpris, mens andre ser starten på enden: Derfor er der kaos i kryptoverdenen

Odense

Våbenlager på værtshus: 93 års fængsel til fynske narko- og våbenhandlere

Navne For abonnenter

Dødsfald: Det er slut med "Hej Schmidt'er. Hvordan går det?" Arne har gået sin sidste tur med Frieda Maria og rollatoren

Ægtepars salg eksploderer efter økonomisk mavepuster: - For det meste kan vi samarbejde

Middelfart

Kendt bagermester forudser vulkanudbrud: Er blevet officiel leverandør af romkugler til Tour de France

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med 'ekstra cheese'. Den anden lærte vi aldrig at kende

Erhverv

Vestfynsk vækstkomet køber mere jord: Fremrykker byggeri til trecifret millionbeløb

Odense Håndbold For abonnenter

Før gyseren i DM-semifinalen i Ikast - Odense Håndbold holder kortene tæt ind til de orange trøjer

Kerteminde

Mindst tre biler udsat for seriehærværk i central handelsgade: Kristian og Tine fik i ly af mørket smadret sidespejle

Annonce