Annonce
Kultur

Madanmeldelse: Fyns bedste thaimad

Restaurant Dang Ved Brønden laver rigtig god thailandsk mad, mener Fyens Stitfstidendes anmelder.

Dang Ved Brønden i Faaborg har sat sig solidt på første­pladsen blandt de fynske thai-restauranter

Danskere i titusindvis valfarter til Thailand hver vinter, og derfor er det gået med thaimad, som det tidligere er gået med spansk paella og italiensk pizza: Det er ikke længere eksotisk mad fra fjerne feriedestinationer, men hverdagsmad, som man kan købe i den nærmeste Netto-butiks kummefryser.

Derfor er kravene til de hjemlige thairestauranter vokset. Restauranterne skal kunne levere bedre kvalitet, bedre service og mere oplevelse end tidligere for at blive bemærket.

Ikke alle fynske thairestauranter har opdaget dette faktum. Og derfor er det en fornøjelse at opleve restaurant Dang - Ved Brøndens knasende sprøde og smukke mad. Dang - Ved Brønden, drevet af thailandske Duangduen Hansen, er ganske enkelt blevet Fyns bedste thairestaurant.

Vi besøgte restauranten med det pudsige navn en tidlig tirsdag aften i december. En aften, der trods det råkolde vejr havde skaffet Dang en hel stribe af gæster.

Det er forståeligt, for finish­en hos Dang er flot ned i de små detaljer, uden at den af den grund er fisefornem. Restauranten, der er delt i to rum, er indbydende med sine thailandske artefakter og sin dæmpede thailandsk-claydermanske musik. Dugene er klasser over, hvad man ellers ser på thairestauranter på Fyn, og servietten er (naturligvis) af stof. Det meste spiller sammen.

Annonce

Orkide i drinken

Og maden! Først en frisk og amorafyldt Mai Thai-aperitif af frugtjuicer med contreau og rom - og monteret med en orkide for synets skyld.

Dernæst en forret med en kongereje i rispapir (hjemmelavet, korrekt, men en anelse rutinepræget), en indbagt reje (også hjemme- og håndlavet og mere sprælsk) og højdepunktet: en crispy og hjemmelavet thai-forårsrulle, sprød, frisk, struttende af grøntsager og smagsnuancer.

Vi havde blandt andet bestilt en menu med sprødstegt laks og oksekød i østerssauce, men fik i stedet serveret kylling i sursød sauce og oksekød i stærk panaeng-karry. Det kunne vi med fuld ret have brokket os over, men lod det passere, selv om det er skidt, at tjeneren ikke får noteret gæsternes ønske korrekt.

Serveringen af hovedretterne var en æstetisk nydelse. Maden var smukt anrettet i skåle på bananblade og med den mest kunstfærdige salat­anretning, jeg endnu har set på en thailandsk restaurant. Oven i købet toppet med en orkide.

Også de to enkeltretter, vi bestilte, en Gai Pad Khing med wokstegt kylling med chili, ingefær, tomater og forårsløg, og en Gai Pad Med Mamuang med kylling med cashewnødder og forårsløg, strålede på tallerkenerne med farvestrålende salater og kunstfærdigt udskårne gulerodssommerfugle.

Dang laver thaimad på ægte thailandsk manér. Det betyder, at maden kan være rygende stærk (for sarte fynske ganer) og også, at retterne i langt højere grad består af grøntsager end kød. Andre thairestauranter på Fyn, f.eks. Asia House i Odense, ynder at fylde skålene på turistmanér - meget kød og lidt grønt.

På Dang er det omvendt. Her er råvarerne friske blomkål, thaibønner, gulerødder, broccoli o.s.v. - naturligvis kombineret med kylling, okse eller fisk. Men det er de smagfulde og friske knasende lynstegte råvarer, der er i centrum. Det skal Dang - Ved Brønden ha’ tak for.

Jeg gætter på, at Dang også har et køleskab eller en fryser med forberedte retter. Kunsten er at lave halvfabrikata, der kan skabe en frisklavet og sprød oplevelse på gæstens tallerken. Og det kan Dang.

Duangduen Hansen skriver på restaurantens hjemmeside, at restauranten serverer ”thaigastronomi i særklasse”. Efter denne råkolde tirsdag aften er jeg tilbøjelig til at give hende ret.

Der er pyntet op til kristen jul i restaurant Dang - Ved Brønden. Maden er dog umiskendeligt thailandsk, hjemmelavet, smuk i farverne ... og til tider ret stærk.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Tulipanen ved rådhuset ramt af selvtægt: Fredag fejrer de frivillige skulptur-rensere, at de nu er færdige på rådhuspladsen

Leder For abonnenter

Lange dyretransporter til udlandet: Det er en svinsk behandling

Grise, køer, får og andre slagtedyr skal behandles ordentligt, mens de er i live - også selv om de på vej til slagteriet. Derfor er det på sin plads, at to fynske vognmandsfirmaer er blevet hevet i retten sammen med en række andre speditører og svinehandlere, fordi de ifølge anklageskriftet ikke har behandlet dyrene efter reglerne. Vognmændene har, som man kunne læse i avisen i sidste uge, overtrådt loven utallige gange. I alt rummer anklageskriftet mere end 1000 punkter, herunder mange hundrede overtrædelser af reglerne om, hvor lang tid dyr må transporteres på ladet af en lastvogn. I andre tilfælde er dyrene blevet stuvet alt for tæt sammen på lastvognene og har dermed ikke fået den mængde plads, som de skal ifølge loven. I atter andre tilfælde har vognmændene ikke afleveret de lovpligtige logbøger over transporterne, hvilket gør, at myndighederne ikke kan få indblik i, om de pågældende chauffører overhovedet har overholdt loven. Det er skamfuldt for vognmandsbranchen, at der er så mange brådne kar blandt medlemmerne. Og det er dobbelt skamfuldt, at disse medlemmer står bag så umådeligt mange overtrædelser af lovgivningen, som tilfældet er. Det er helt afgørende, at kontrollen med vognmændene bliver strammet. Det er et faktum, at antallet af dyretransporter har været kraftigt voksende i de seneste år; alene sidste år blev tæt på 15 millioner svin stuvet sammen på lastvogne og kørt ud af landet - så langt væk som til Italien og Bulgarien. Derfor er det nødvendigt at få langt bedre styr på transporterne, så myndighederne kan sikre sig, at dyrene ikke lider unødigt, mens de står på ladet af en lastvogn på vej gennem Europa. Det er, undskyld udtrykket, svinsk at udsætte dyr for den behandling, som en snes fynske og danske vognmænd har udsat dem for. Derfor er det godt, at vognmændene kommer for retten, så der kan blive statueret et eksempel. For dyrenes skyld. Og for vores egen morals skyld.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Annonce