Annonce
Kultur

Madanmeldelse: Fisk med pift af Orienten

En perfekt tilberedt hellefisk med bagte grøntsager. Da safransovsen kommer på bordet, kommer der "1001 nats eventyr" susende til smagsløgene.

Svendborg har nær ved havnen fået en fiske- og skaldyrsrestaurant, der også er for kødspisere. Molen serverer blandt andet veltillavet fisk med varme smagsoverraskelser.

De første uger af januar: Det sidste julelys er brændt ned og ens sidste åndelige og fysiske nytårskrudt er brugt og pist væk. Iskoldt udenfor. Ingen mod på at lave aftensmad efter de mange gæstebud i jul og nytår.

Fisk er særlig godt lige nu. Vi er to, der er så heldige, at Svendborgs nye fiskerestaurant Molen i Frederiksgade holder åben i aftentimerne.

Der er omsorg fra den kvindelige tjener, som præsenterer sig som Annika og siger goddag. Hun har åbnet Molen sammen med sin iranske kæreste Hussein, der er kok, fortæller hun.

- I skal sidde ved dét bord. Dér er varmest, siger hun og bringer ovenikøbet et par lune plaider, der kan lægges over knæene, mens kortet studeres. Der er tændt utallige lys i lokalet, så varmen indfinder sig hurtigt. Dertil er der hygget med friske lyserøde roser på bordene.

Vi spørger om fisk i januar og får at vide, at råvaren er lige om hjørnet hos Bendixens Fiskehandel på Havnen. Jo, det unge par har besluttet at holde åbent i de stille vintermåneder, hvor andre restauranter i kystbyen tager en puster efter det store rykind, blandt andet til julefrokoster i december.

Det viser sig, at parret også ejer pizza-takeaway inde ved siden af. Der er derfor gang i køkkenets ovne, og hvad kan vi så tænke os?

Min ledsager bestiller en god dansk 70'er-rejecocktail, og tjeneren anbefaler til undertegnede muslinge-fan, at forretten kan være en tallerken ovnbagte dronningemuslinger med ost i hvidløg.

Min ledsager bestiller en mørk mumme fra Schiøtz, Albani. Det er en ny udgave af krydret middelalderøl, undergæret og brygget på solbær, hyben og slåen. Mumme er den populære juleøl i Sverige, og da julen jo varer lige til påske, såå ...

Jeg bestiller et glas Rosé Pinot Grigio, Mannara fra Venedig, som passer fint til skaldyr. Den er helt pink i farven og er til den friske, tørre side.

Der er fluks en kande isvand på bordet. Rejecocktailen er med hvid dressing, salat og toppet med små rejer. Helt klassisk i udførelse og smag. Jeg får en tallerken med store blåmuslinger, der er gratineret med hvidløgssmør og ost. De smager herligt og serveres med knasende sprøde skiver flute og smør. Det sidste bliver der ikke brug for, da der er rigeligt smeltet hvidløgssmør på tallerkenen.

Restaurant Molen, Svendborg

1001-nats eventyrsovs

Vi fortsætter med fisk, som vi kom efter, selv om kortet også har enkelte kødretter, der ser gode ud.

Min ledsager bestiller rødtunge med dagens grønt, og jeg tager hellefisken med safransovs. Det lyder for godt til at være sandt. Fra muslinger á la dronning og lige ind i et 1001-nats sovseeventyr med det røde guld, verdens dyreste krydderi.

- Den er god nok. Dansk fisk og så med det pift af orienten, som min kæreste synes, der skal være. Han handler i basaren i Odense, hvor de blander de krydderier, vi bruger, siger tjeneren.

Jeg kan se, at rødtungen hos min ledsager fint går fra benet, men glemmer alt andet for den store side ovnbagt, hvid hellefisk, jeg selv får serveret. Den har et ordensbånd af svampe, aubergine, løg og pebre. De er snittet rundhåndet og bagt i ovn som fisken. Smukt arrangeret på tværs af den store fiskeside. De ovnbagte kartofler er med grå skræl. Men de er pimpet op med et farvespil af basarkrydderier. Duften giver minder om fjerne ferier mod øst.

Så kommer sovsen. Helt gylden og duftende af safran. Den smager, så orientens engle synger. Perfekt til fisken, som er veltillavet og blød som smør.

Restaurant Molen, Svendborg
Annonce

Kaffe og chokoladefrøer

Da vi bestilte forret og hovedret, sagde vores tjener, at vi nok ikke kunne spise dessert, og hun fik så meget ret. Dessertkortets fristelser af bagte bær og grillet melon og ananas, pandekager og is må vente til en anden gang.

- Hvis I har lyst, vil vi gerne give en kop kaffe eller te på huset, siger hun, og vi siger tak. Fin bønne og te. Endda serveret med fire chokoladefrøer. Som restaurantens fusion mellem dansk fisk og orientens krydderier og værtparrets danske og iranske aner. To af hvid og to af mørk chokolade.

En dejlig, varm oplevelse i årets kedeligste uger.

Restaurant Molen, Svendborg
Annonce
Odense For abonnenter

Hvidevare-doktoren vækker det døde til live: I 35 år er Sørens brugte maskiner gået som varmt brød

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Politikommissær er overrasket, efter ny nærpolitistation er åbnet: Det er nærmest væltet ind med henvendelser

Erhverv For abonnenter

Det startede med to billetter til en boligmesse - nu har Lars og Marie en voksende blomsterbutik på nettet

Kerteminde

Pernille satsede alt på hotelgæster på fynsk gods: - Jeg havde simpelthen ikke kunnet nå begge dele

Odense For abonnenter

Har du også undret dig?: Ti kilometer af Odenses letbane er grøn - sådan skal græsset slås

Odense

Jens gravede særdeles 'veludrustet' gulerod op i haven: - Jeg har aldrig set noget lignende:

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Odense Håndbold

Før nøglekampen i Sverige i Champions League - Odense Håndbold får gensyn med en af klubbens mesterspillere

Kerteminde

Burgerne er tilbage i populær grill: - Jeg er ikke i tvivl om, at der går meget omsætning tabt der

Odense

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Nyborg

Fra tømrer til filialdirektør: Jesper har altid sagt sin mening - og det gav ansvar

Fyn For abonnenter

Familie kan ikke leve med ensom mormor på plejehjem: Nu flytter de hende hjem

Middelfart

Genbrug, sangaftner og systue: Røde Kors åbner ny forretning i gammel administrationsbygning

Annonce