Annonce
Kultur

Madanmeldelse: En ny stjerne i storbyen

Gastroteket, Odense.

Gastroteket i Odense er kvalitet ned i mindste detalje, personligt uden at være krukket.

Annonce

Djævelen ligger som bekendt i detaljen. Og når man fra bænken ved vinduet kigger op mod de elegante lamper af tomme vinflasker, dukker navne som Mas Amiel, Mitolo Jester og Meierer-riesling op. Kvalitet i druer, og det gælder også for maden og oplevelsen af Gastroteket som helhed, konstaterer vi et par timer senere.

Gastroteket er et af de seneste knopskud i Odenses forvandling fra stor by til storby, og stemningen er både rustik og chik i interiør og læsestof fra hylden, hvor en håndbog i fermentering, et portræt af Jan Toftlund og "Dansk Vin" står sammen med "The Big Book of Breasts" til husarerne.

Vi har været heldige at få to borde, som tjeneren sætter sammen i den café, restaurant, vinhandel og delikatesseforretning, som indehaveren har presset ind under fællesnævneren Gastroteket. Vinterferiens første hverdag har givet fuldt hus, men det er primært 50+, som er ude for at nyde en frokost.

Vi tager en dagens ret (flæskesteg), to sandwich og en gang tapas og når dermed ikke omkring dagens suppe (rødbede med peberrod) og dagens salat (romaine med blodappelsin).

Enkelt, gedigent og frem for alt lækkert. Gastroteket disker op med kvalitets-tapas fra ende til anden, og det går igen i dagens ret og stedets sandwich.
Annonce

Moderne gris i sennep

Maden kommer efter blot et kvarter - flot i betragtning af travlheden - og jeg skal bruge brødet til at fange sennepssaucen til min flæskesteg. Den er moderniseret i form af tre stykker kam med brun skorpe dækket af braiseret spidskål og rødkål, som er let karamelliseret i en gennemført smuk symfoni med lette, men flødesøde, syrlige løg og den let sennepsskarpe sauce, hvor krydderier også er inde over.

Smagen er dyb i det franske køkken, som Gastroteket er en dansk aflægger af, og der er kød nok til at dele ud til de yngste medspisere, som får lyst til svin.

De har ellers to nydelige sandwich med henholdsvis røget kylling fra Allégården og røget Fanø-laks som bærende elementer. Kyllingen er ikke mere røget, end at den glider ned med velbehag, store velskårne skiver i en lækker grønt-domineret sandwich, og Fanølaksen er delikat smagfuld.

Gastroteket, Odense.
Annonce

Smeltende salami

Tapas-tallerkenen er skarpt skåret med kvalitet fra ende til anden: Salamien er mild, nærmest smeltende på tungen, skinken smagfuld og tilpas salt, mens pestoen af rød peber (?) er lind og lækkert sød, rygeostcremen er næsten for glat lind, men delikat, og så er der patéen, som må være essensen af fransk landkøkken.

De to oste mod højre emmer af moden intensitet - og de soltørrede tomater er i en klasse for sig.

Betjeningen er venlig, kompetent og kvik uden at gå i detaljer med råvarepræsentation, men det passer godt med stemningen på Gastroteket. Vi får til gengæld fine råd om de to Stensbogaard-øl - at der faktisk er flere end de på kortet to nævnte.

Vi får en modnet pale ale og en india pale ale, og nogle vil måske løfte et bryn over stykprisen på 80 kroner for en halv liter. Men kvalitetsøl fra Fyn ligger til det halve i butikkerne, så man burde snarere være oprørt over prisen på en industriøl fra hanen på andre etablissementer. Stensbogaard leverer glimrende, mættende øl med smag, uden at procenterne på lidt over fem vælter én ned af stolen.

Dagens dessert i form af æblekage er udsolgt - chefen undervurderede efterspørgslen på feriens første dag, fortæller tjeneren - så vi napper to gange chokolade plus kaffe og nogle af de små kunstfærdige chokolader til en femmer stykket.

Kaffen er fremragende smagfuld, chokoladen er måske lidt kraftig til børn, advarer tjeneren - den er lavet på Valrhona - men de to store kopper er fyldige i mere end en forstand og der er mere flødeskum, lover hun.

Det får vi brug for, og en velpisket skål kommer med lidt kakao på toppen.

Man bliver glad efter et par timer på Gastroteket, glad over at bo i en by, hvor en gastronomisk iværksætter kan få succes fra torvekone til en funky, smart uden at være for smart-schweizerkniv af et etablissement, hvor råvarerne på tallerken og i køledisken er i top til en ganske overskuelig pris.

Vi slap 902 kroner for en gedigen, smagfuld frokost i storbylækre rammer uden latte-krukkeri. Gastroteket er voksenmad på den gode måde med autenticitet, og fem flotte stjerner er hjemme for en absolut fremragende helhedsoplevelse. Helt ned i detaljen.

Gastroteket, Odense.
Gastroteket, Odense.
Gastroteket, Odense.
Gastroteket, Odense.
Gastroteket, Odense.
Gastroteket, Odense.
Gastroteket, Odense.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn

Mårhundefund bekymrer fynske jægere

Annonce