Annonce
Kultur

Madanmeldelse: En kulinarisk isbryder

Restaurant Nordatlanten i Det nordatlantiske Hus på Odense Havn.

Der er åbnet for fuld skrue på Byens Ø i Odense. I Det nordatlantiske Hus er ambitionerne høje og arbejdsindsatsen maksimal

Annonce

Der ligger stadig et meget lille isbjerg uden for Restaurant Nordatlanten. Det glimter som en årtusindgammel ædelsten og fortæller sin egen forunderlige historie, mens den smelter og bliver til en våd plet på betonen.

Isen er en del af den nordatlantiske kultur, og i denne form er den naturens mesterstykke og derfor et enkelt symbol på de nordiske værdier ved åbningen af både hus og restaurant.

Som et isbjerg er den nem at se og svær at komme udenom. I aftenmørket lyser den lokkende som et fyrtårn, og det har sandt at sige også været en lang rejse for Byens Ø at blive opdaget, anerkendt og en del af det odenseanske liv.

Det er den nu. Fra dag ét er der fuld skrue på, og åbningstiderne kan tage pusten fra de fleste. Der er restaurant, bistro og café alle ugens dage, og der er allerede forårskonfirmationer reserveret i selskabslokalet på første sal. Med udsigt over havnebassinet til Englandskajens mondæne lejligheder.

Den gastronomiske kurs er lagt efter nogle få retter, der så kan sælges til en ganske cool pris.

Duften indenfor er som på et eksklusivt norsk højfjeldshotel. Træ, sten, køkken, kaffe. Polerede beton- og trægulve, enkel kunst og grønlandske genstande er udstillet. Et par fladskærme kører med båndsløjfer med de nordiske lyksaligheder.

Vi har bestilt bord til to og er lidt nervøse for at blive trukket ned i gangområdet foran baren, og med små signaler lykkes det at komme op i hovedlokalet ud mod havnen.

En kombination af tindrende lys og menukort i dobbelt størrelse - og skrift - gør det nemt at navigere, og efter få øjeblikke er køkkenet sat i gang med jordskoksuppe, rimmet laks, torskefilet, krondyrmørbrad og chokoladesserten, som med "vamset" chokolade og sorbetis vinder over osteudvalget.

Det nordatlantiske islæt er til at overse denne måned, og måske derfor bliver smagsløgene vækket til live af en fin, færøsk forspise. En appetizer skåret af røget lammekølle. Saftig, mør og tilpas røget. Et hint om niveauet på forretterne og så rundhåndet serveret sammen med hjemmebagt brød, at det i sig selv gør det ud for en fjerde ret og ikke en appetizer. En herlig overraskelse.

Laksen er skåret i brede, tynde skiver og ligger fristende og svømmer med den citronsyrede jomfruhummer på en strimmel saltet agurk. Som en Formel 1-bil har den hjul med dildpyntede citronmayo-toppe. En fartstribe af hårdt ristet rugbrød bryder symmetrien og udgør knaset til den fede, tungesmeltende fisk. Den syrede hummer er ikke meget mere end en mundfuld, og fisken kunne godt have tålt lidt mere saltsød lage.

Jordskoksuppen er varm som en islandsk gejser, rødbede og rodfrugtchips sætter ild i farverne og giver syrligt knas, der matcher den cremede smag.

Brødet i den hele tiden velforsynede kurv er sprødt-sejt - det mørkmaltede måske til den hårde side. Men som man siger: En restaurant må ikke gå ned på hverken vand- eller brødforsyningen. Og her kommer brødet oven i købet med både smør og rygeostecreme som smøremidler.

Den ovnbagte torskefilet har fået lige tilpas. Akkurat et par streger mere end rå, så kødet skiller lækkert. Måske er den mere lunken end varm. Det samme gælder kammuslingen, som må have holdt pause på vejen fra panden til mit bord. Men flot flyder den på beurre blanc med pesto, vakt til live igen med grillet fennikel og syltede cherrytomater.

Krondyret er bløøøødt-lækkert. Rødt og med fyldig vildtsmag, der kontrasteres af fintsnittet savoykål og porre, marineret i en nordatlantisk bærglace.

Niveauet holdes i desserten, hvor chokoladekagen er så rigelig, at der bliver levnet. Sorbetisen er smeltende hindbær. Skarpt mod den mørke chokolade, og ved kaffen - serveret i loungemøblerne ude i det atlantiske relax-miljø, bliver vi minsandten forkælet med hjemmelavede chokoladebidder.

- Det er standard til vores kaffe og cappuccino.

Ren luksus. Holder standarden, har Byens Ø - og byen - fået en kulinarisk isbryder. Med fire stjerner for præstationen og en ekstra for det kunstneriske. I alt fem.

Restaurant Nordatlanten i Det nordatlantiske Hus på Odense Havn.
Restaurant Nordatlanten i Det nordatlantiske Hus på Odense Havn.
Restaurant Nordatlanten i Det nordatlantiske Hus på Odense Havn.
Restaurant Nordatlanten i Det nordatlantiske Hus på Odense Havn.
Annonce
Navne For abonnenter

Dødsfald: Alexander Vedernikov var et beskedent og privat menneske, men når han besteg podiet foran orkestret, gav han sig fuldt ud

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce