Annonce
Kultur

Madanmeldelse: En kende for klassisk

Restaurant Under Lindetræet, Ramsherred i Odense.

Lindetræet i Odense spiller for sikkert til at det bliver rigtig sjovt - og julens klassiker skuffede

Lindetræet lokker med levende lys, gyldent skær fra de småsprossede vinduer og gourmet i julemandsdress. Med adressen tæt på julemarkedet og Sortebrødre Torv er restauranten med frokost og aftenmenu et oplagt mål, når strøggængerne bliver sultne under shopping frem til 24. december.

Gæsten kan plukke udvalgte sæt fra julemenuens otte retter, men det er dog ikke mere fast, end at man kan bytte ud mod en merpris. Gæsten er i centrum på Lindetræet, sådan helt klassisk og - viser det sig - også i en lidt stiv klassisk forstand.

Vi får pinot-domineret champagne fra Billiot og et par snacks. Den lille aspargeskartoffel med grønkålsmousse er fin, men spidskompetencen for en flæskesvær er at være sprød - også når den er fyldt med karljohan-mayo. Uden knas dumper den altså.

Det hjemmekærnede smør med græskardrys er delikat til de tre slags brød, og den første af fem retter er saltet laks med et par fine, smagfulde stykker med dild og spændstig rogn til vinmenuens Idoia fra Catalonien. Tjeneren opremser de mange druer i flasken, og aftenen viser, at begge på gulvet har tjek på det vinøse uden hensyn til, at ikke alle gæster betragter fadlagring eller mangel på samme som nødvendig viden. Den unge tjener traf sit publikum bedst, da hun fortalte, at hun selv fangede banan og karamel i vinens næse, men at vi nu kunne danne vores egen opfattelse - information koblet med oplevelse, og samtalen hos de fire erhvervsfolk ved nabobordet viste, at hun ramte plet.

Annonce
Restaurant Under Lindetræet, Ramsherred i Odense.

Et godt bytte

Min medspiser har byttet menuens gratinerede torsk ud med jomfruhummer med græskar i åben ravioli, og hun får aftenens bedste vin i skikkelse af Roland Schmitts pinot gris fra Alsace med dybde, krop og mineralitet, mens jeg får en Los Vascos-sauvignon blanc til torsken - godt nok har Rothschild-dynastiet haft en finger med i spillet ovre i Chile, men vinen er frisk, enkel og uden personlighed.

De tre hummerhaler er smagfulde, raviolien delikat og tilberedningen af min torsk er perfekt, saftig med en skive bacon og klassisk rødbede som kompot. Lækkert, klassisk, men også på kanten af det uopfindsomme i en branche, hvor udviklingen går stærkt. Samme tanke dukker op ved anden, hvor vi følges ad: Bryst af canette, perfekt, saftigt med let, sprødt skind med striber af sød kvædepuré på den - dejligt - lune tallerken. Kartoffelkuglerne er stegt i andefedt og leder tankerne hen på 1970'ernes køkken. Men vinen på druen refosco fra Dario Coos i Friuli er en livfuld syrebasse med en god frugtsødme, som matcher fjerkræet flot, fyldig uden at være tung.

Restaurant Under Lindetræet, Ramsherred i Odense.

5 blev til 20

Vi har tidligere bedt om fem minutter efter en ret, men får det firedobbelte, og resten af aftenen skrider frem i et for sindigt tempo, uanset at vi er et dusin gæster denne tirsdag aften.

Vi havde fået at vide, at risalamanden er en lille dessert, men skålene rummer nu en ganske stor portion, ikke mindst for en pre-dessert.

De fleste har en opfattelse af, hvordan juleaftens kulinariske finale skal være, og denne er for uharmonisk i tekstur til min smag, den virker, som er væden ikke suget ordentligt ind i risene. En klassiker som denne skal nytænkes for at få plads på kortet på en gourmetrestaurant og får den billigere treretters menu til at fremstå som et bedre tilbud. Den frugtige portvin fra Graham's klæder retten fint, og næste dessert er et af måltidets højdepunkter i form af appelsintærte - sødt, glat fyld over en fin bund og syrlige smagsnuancer i sorbet og is foruden kant fra grapebitterhed og mynteblade.

Restaurant Under Lindetræet får fire stjerner for en god aften til 2460 kroner, for i denne prisklasse har Odense andre gode bud, som er tættere på gastronomien anno 2014. Men restauranten ved H.C. Andersens Hus er et godt bud, hvis man som aftenens tredje selskab skal ud og spise flere generationer. Værtsskabet fungerer med vidende tjenere, sikkert håndværk og tilberedning, så både den i professionelt ærinde spisende og den private får en fin oplevelse.

Restaurant Under Lindetræet, Ramsherred i Odense.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Energi Fyn interesseret i at købe Fjernvarme Fyn: Borgermøde viste massiv modstand mod fjernvarmesalg

Leder For abonnenter

Sparetid i kommunen: Respekt for aflysning af julefrokost i Ældre- og Handicapforvaltningen

RESPEKT FOR AFLYSNINGEN Julen er som bekendt traditionernes tid, men en arbejdsgiverstøttet firmajulefrokost kan aldrig blive en så fast tradition, at den er ubrydelig. Derfor fortjener beslutningen om at droppe årets julefrokost for de 4500 medarbejdere i Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning respekt. Herunder medarbejdernes accept af beslutningen. Forvaltningens direktør Gitte Østergaard og Forvaltningsudvalget traf beslutningen, fordi økonomien er dårlig. Forvaltningen har i år brugt for mange penge, og dette overforbrug skal tjenes ind i 2020. Forvaltningsledelsen agerer altså på samme måde, som en ansvarlig ledelse i en privat virksomhed. I den private sektor er der mere julefryns til medarbejderne i år med store overskud, end i år med røde tal på bundlinjen. Anskuer man Ældre- og Handicapforvaltningen som en helt almindelig arbejdsplads, er beslutningen om at aflyse julefrokosten derfor elementær. Men beslutningen har skabt debat, fordi rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Søren Windell (K), er så ærgerlig over aflysningen, at han foreslår en centralisering af kommunens penge til personalepleje. Windells begrundelse er, at alle medarbejdere i en kommune bør have samme beløb til fryns. De enkelte afdelinger kan så selv bestemme, om pengene skal bruges til en julefrokost eller en sommerfest eller noget tredje. Rådmandens forslag er velment, og hans argument om, at god personalepleje er med til at fastholde gode medarbejdere, er bestemt validt. Men det modsatte argument, at lokal medbestemmelse også er personalepleje, er lige så vægtigt. Og her skal man huske, at Odense Kommune ikke blot er en stor arbejdsplads med i alt cirka 13.000 ansatte. Det er også en mangeartet arbejdsplads med vidt forskellige kulturer. Beslutningen om, hvordan man bedst fejrer jul med kollegerne, kan man derfor roligt overlade til de enkelte afdelinger. Det er ikke noget, politikerne behøver at blande sig i, hvad borgmester Peter Rahbæk Juel da også fornuftigvis afviser. Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget har i solidaritet - må man gå ud fra - med medarbejderne besluttet også at aflyse deres julefrokost. Det er da en sympatisk beslutning. Men det må være tilladt at tilføje: Alt andet havde også set underligt ud og sendt et blakket signal.

Odense

4500 ansattes julefrokost-tilskud droppes: Tillidsrepræsentant opfordrer medarbejderne til at holde fast i julefrokosten

Annonce