Annonce
Kultur

Madanmeldelse: Coisbo i kulinarisk scene

Smørmør og lækker lammekrone. Menukortet er smalt, men godt - og øllet i særklasse godt. Foto: Yilmaz Polat

Øl og gastronomi flyder sammen i skøn symbiose på Odenses mest centrale restauranthjørne.

Bryggeriet Flakhaven

Flakhaven 2 5000 Odense C Tlf. 6612 0299

www.flakhaven.dk

Man tager lokale it-millioner, teamer op med en af Danmarks bedste bryggere og en talentfuld, ung kok og installerer 25 fadølshaner i kælderen på en af byens bedste adresser.

Egon Olsen kunne næppe have udtænkt en bedre plan, men til forskel fra i filmene virker den på Flakhaven 2, hvor brygger Anders Coisbo står for den flydende føde og kokken Jesper Danielsen for den faste. Rækkefølgen er ikke tilfældig, for øllet kommer før maden i den snedige plan, men elementerne svinger som yin og yang på en tirsdag aften, hvor vi er alene om at fylde restauranten, inden et hold gæster møder op til et otte-mandsbord.

- Men vi har haft en travl uge under Spis-festivalen, fortæller vores tjener.

Kirke og kro ligger normalt ikke langt fra hinanden i mindre byer, men her er naboen et rådhus og et bryggeri. Foto: Yilmaz Polat

Frækt er godt

Han er kvalificeret selskab og foreslår en ingefær-øl til de to snacks, som kækt er døbt Den sprøde og Den frække. Soya-mandlerne har en smule uklædelig bitterhed i den første, friteret spaghetti er sjovt de første par gange, men de hjemmelavede rodfrugtchips med dildmayo er fine, akkurat som den frække snacks-kombination af læskende tomat, knuste peanuts og persille/chilismæk.

Menukortet er så smalt, som antallet af fadølshaner er stort med tre hovedretter og en treretters menu med unghane eller lam. Menuens hane går endda igen på a la carten.

Men "Øl er godt", som mantraet lyder inden for døren, og så krummer det som bekendt ikke i sengen. Tak, Monrad & Rislund.

Jeg er gået a la carte-vejen med foie gras, kammusling og bryggerens fromage, og det første er et festfyrværkeri, uanset at andeleveren virker lidt klein. Foie grasen fra and har fået rigeligt flagesalt på toppen, godt salt kan også blive for meget, men smagen er dyb med crunch fra nødderne i bunden og en dyb, smørende glace. Bryggeriet kan - også på tallerkenen - noget med det flydende univers.

Bryggeriet Flakhaven har fået nye ejere og nyt øl i hanerne, men lokalerne ligner sig selv. Foto: Yilmaz Polat
Annonce

Romsødme i barley wine

Jeg får en Coisbo Seven, en barley wine lagret på brugte romfade, og i munden står øllets kølighed smukt med rommens sødme i en nektar, som man kunne drømme om til en dessert. Den karamelbrune og smagende væske holder 12,5 procent, og dermed svarer flasken omtrent til en halv flaske vin, og til blot 48 kroner er den et fremragende køb.

Bryggeriet har et flot udvalg af øl på fad, hvis man gransker kælderen. Foto: Yilmaz Polat
Annonce

Tre kugler med torsk

Medspiseren får tre friterede kugler med brandade af torsk, klassisk velsmag under knasende ydre på et leje af skum og sprøde rosenkål.

Samme kål og finsnittet rødkål er leje for de fem kammuslinger i min hovedret. Kvintetten dokumenterer værdien af friske skaldyr, hvor frosne skuffer i form af vandet vingummi uden stegeskorpe. Disse har tynd, brun skorpe fra mødet med panden over et saftigt-sødt indre, som spiller fint til øllens subtile rabarbersmag, uanset at det er svært at komme efter en monolit som Coisbo Seven.

Septembermenuens lam er flot: Lammekrone med fire ben og et stykke saftigt kød, men kronen tager prisen med delikat fedtmarmorering og smørmør tekstur toppet af et frisk timianflor. Også her er garnituren let i form af ratatouille og en tyktflydende, intens glace.

Flakhaven er langt fra et tungt sydtysk ølkøkken, og sværvægteren i form af den to personers cote de beuf på 600 gram med bearnaise er et meget lokkende tilbud til sine 549 kroner.

Jeg slutter med bryggerens og kokkens fælles fromage med citronsyrlighed og hvedeøllens toner af banan. Medspiseren får en veltrimmet ølpocheret pære med tekstur som marcipan og fed sabayonne (anmelderen kunne høre piskeriset fra køkkenet), som får en tur med bunsenbrænderen foran gæsten.

Man bliver femstjernet glad af kombinationen af mad, øl og betjening på Bryggeriet Flakhaven, stilen er elegant med masser af smag, og man bliver også glad ved synet af regningen: 1080 kroner for snacks med øl, tre retter med øl til to personer, og vi kan faktisk ikke klemme en kop kaffe ned. En Coisbos Seven havde været en værdig slutning som en deleøl, men man skal jo også kunne cykle hjem efter en aften på bryggeri. Også uden at køre en borgmester ned på Flakhaven.

Annonce
Nordfyn For abonnenter

Byggeplaner på grøn plet splitter landsbyen: - De er vist allerede i gang med at fælde træer – Det er da de vel ikke?

Fyn

Følg med her: Landevej spærret

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Bolsjekogeri i ekstase over kæmpeordre: - Jeg synes, det var helt naturligt at støtte en ny butik

Odense For abonnenter

Odense-forstæder frygter gigantisk strøm-anlæg midt i idyllen: En flok rigtige svin kan spænde ben for projektet

Faaborg-Midtfyn

Gylle endte i have efter læk fra tankbil: - Vi kan ikke gøre andet end at begrænse skaden

Kerteminde For abonnenter

Allan mister nattesøvn over endnu et tyveri: - Det påvirker mig indeni

Nyborg

Smugkig i den nye Superbrugsen: Måske Fyns største slagter og en afdeling med tøj gemmer sig i den gamle Kvickly

Assens For abonnenter

Niclas sad fast i et stort mørkt hul, men viser nu vejen for andre: - Jeg vidste ikke, hvor livet skulle føre mig hen

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Odense

Skal du til eller fra det centrale Odense i weekenden? Kloakarbejde spærrer hovedvej for gennemkørsel

Erhverv

Slut med fedtede fingre: Her er de først på Fyn med ny pantmaskine, der kan tage 100 dåser og flasker på én gang

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Fyn

Stor mangel på ambulancereddere: Odense er hårdest ramt

Odense For abonnenter

Tomatrester og tydeligt snavs af ældre dato: Pizzeria får sur smiley

Faaborg-Midtfyn

Danmarks hotteste sportsgren - nu også i Faaborg: Så er der padel!

Annonce