Annonce
Odense

- Mad er kemi og gør det let at arbejde med forskning

Kok Klavs Styrbæk er sammenn med sin kone Pia tovholder på den del af Smag for Livet, der handler om mad: - Vi håber vi kan suge noget næring ud af det her, som andre kan få glæde af, for det er jo ikke alle skoleklasser, der kan komme på besøg på universitetet. Men det meste af det her kan man faktisk godt lave ude på de enkelte skoler, siger han. Foto: Tim Kildeborg Jensen.
  • Selv om eleverne endnu ikke har lært om proteiner og pH-værdi, er de opslugt af forsøgene i laboratoriet
Annonce

Odense: Man kan godt arbejde praktisk med noget, som man ikke har lært teorien for endnu.

Ja, det øger tilmed sandsynligheden for, at man har lyst til at lære teorien bagefter.

Omtrent sådan er idéen bag besøget på Center for Biomembrane Physics på Syddansk Universitet.

Eleverne skal først have fysik og kemi i skolen til næste år, men her får de et indtryk af, hvad det handler om. Det er ikke bare tal på en tavle - de får et helt andet forhold til stoffet.

Som kok Klavs Styrbæk forklarer:

- Gastrofysik er opfundet her. Det er kemi, fysisk og matematik, som man lærer gennem fødevarer. Og her i gastrolab dykker eleverne ned i det hemmelige kodesprog - de kemiske bindinger og den slags.

Hans kone Pia Styrbæk nikker:

- Mad er kemi - og gør det nemmere at arbejde med videnskaben. Eleverne er dybt optaget af arbejdet. Og de får en helt anden forståelse af, hvad pH-værdi er - og hvad en farve på et stykke lakmuspapir kan bruges til, når det bliver omsat til en rigtig måling.

Vi har fulgt 5.a på Tarup skole hele sidste år, hvor de var med i Smag for livet - et madprojekt med kokken Klavs Styrbæk og hans kone Pia. Nu er det blevet 6.a og skal på SDU, hvor de skal smage surt i gastroslab.
Annonce

Syre og sukker

Fokus denne dag har været på surt og sødt, som er to af de fem grundsmage.

Samtidig har eleverne hørt om syre og base, om smagsløg, proteiner og receptorer. Hvad det er, der gør, at de kan smage det syrlige. Og hvordan syren bliver brugt i madlavning - til syltning, fermentering og denaturering for eksempel.

- Eleverne har prøvet at neutralisere syre med base, og spørger om de må prøve at sætte syre til igen. De er jo i virkeligheden i gang med at forske - de leger ligesom vi gør i køkkenet. Hvad skal man gøre, hvis man har fået lavet sin mad for sur for eksempel, siger Klavs Styrbæk.

- Vi håber vi kan suge noget næring ud af det her, som andre kan få glæde af, for det er jo ikke alle skoleklasser, der kan komme på besøg på universitetet. Men det meste af det her kan man faktisk godt lave ude på de enkelte skoler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

Annonce