Annonce
Udland

Macron vil måske genindføre formueskat

En graffitiindskrift på Triumfbue, der kræver Macrons tilbagetræden, er ved at blive fjernet, men regeringens indrømmelser til demonstranter er næppe nok til at tilfredsstille bevægelsen "De Gule Veste".

En formueskat, som Macron fjernede, kort efter at han var blevet indsat, opfattes som en gave til de rige.

Den franske regering vil overveje at genindføre en topskat for dem, der tjener mest. Det siger en talsmand for regeringen, efter at der er kommet en række tilkendegivelser om ændringer af præsident Emmanuel Macrons reformpolitik.

Kravet om skatten kommer fra "De Gule Veste" - protestbevægelsen, som i de seneste uger har blokeret veje og brændstofsdepoter for at vise deres utilfredshed med præsidentens nedskæringer.

- Hvis der er noget, som ikke virker, så ændrer vi det. Men det er ikke aktuelt lige nu, siger regeringstalsmanden Benjamin Griveaux.

Ophævelsen af formueskatten, som Macron sørgede for, kort efter at han var blevet indsat som præsident, bliver af venstrefløjen opfattet som en gave til de rige.

Præsidenten sagde selv, at han kæmpede for at få flere til at investere og skabe arbejdspladser.

Kravet om genindførelse af formueskatten bliver opfattet som centralt af mange af aktivisterne sammen med kravet om at opgive nye afgifter på benzin og diesel.

Der er samtidig også et udbredt krav om en forhøjelse af minimumlønnen.

Griveaux beder om, at regeringen får "18 til 24 måneder" til at få gennemført planerne.

Han tilføjer, at regeringen også permanent vil ophæve de afgiftsstigninger på benzin og diesel, som udløste de omfattende, voldelige uroligheder.

Men det er næppe nok til at tilfredsstille bevægelsen "De Gule Veste", der har præget demonstrationerne mod afgifterne.

- Det er et første skridt, men vi stiller os ikke tilfreds med krummer, lød det tirsdag fra Benjamin Cauchy, der har været repræsentant for protestbevægelsen i dialogen med regeringen.

Efter regeringen tirsdag fremlagde sin udskydelse af afgifterne, var der da også fortsat protester.

I den store havneby Marseille, der ligger ud til Middelhavet, har en ny gruppe sluttet sig til uroen. Her var der sammenstød mellem politiet og vrede studerende.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Lysende græskar på skovstien

Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce