Annonce
Udland

Macron: Vi må ikke blot være tilskuere til nyt våbenkapløb

Johanna Geron/Reuters
Frankrigs præsident vil have EU til at skabe en ny dagsorden i kampen om våbenkontrol.
Annonce

Frankrig, som er EU's eneste atommagt efter Storbritanniens udtræden, vil have EU til at skabe en ny dagsorden i kampen om international våbenkontrol.

Præsident Emmanuel Macron siger i en med spænding imødeset tale i Paris, at "europæerne ikke blot kan være tilskuere til et nyt våbenkapløb".

Frankrig har ifølge Macron reduceret sit atomare arsenal til under 300 sprænghoveder.

Frankrig har en doktrin om atomvåben som afskrækkelse. Doktrinen postulerer, at lande med atomvåben er mindre sandsynlige angrebsmål, da der ved væbnet konflikt vil være frygt for en fælles udryddelse. Dermed kan atomvåben opfattes som en garant for fred, lyder det.

Macron siger, at brexit intet ændrer ved Frankrigs atomare samarbejde med briterne. Men han ønsker en dialog med de europæiske partnere om atomvåben og atomar afskrækkelse.

- Europæerne må kollektivt forstå, at der ikke findes nogen lovmæssig ramme, som forhindrer, at de meget hurtigt på deres eget territorium kan komme til at stå over for et nyt våbenkapløb.

- Dette er både, når det gælder konventionelle våben, og også når det gælder atomvåben, siger Macron i talen, hvor han skitserede Frankrigs strategi med dets atomvåben efter brexit.

Macron understreger, at Frankrig allerede har reduceret dets atomsprænghoveder til under 300, hvilket "giver Frankrig en legitim ret til at kræve konkrete træk fra andre atommagter frem mod en global nedrustning, som er gradvis, troværdig og som kan verificeres.

Macron havde på forhånd bebudet, at han ville tale om procedurer og prioriteringer omkring de franske atomvåben i talen. Den blev holdt fredag i Paris foran nyuddannede officerer, som fik overrakt deres distinktioner eller gradstegn.

Macrons tale ved ceremonien er blevet imødeset med spænding i både militære cirkler og i de andre EU-lande.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Bevar naturen på Nyborgs volde

Coronavirus

Live: Professor opfordrer til at droppe daglige coronatal

GOG

Genlæs livebloggen: GOG tager den første titel i 13 år efter drama

Annonce