Annonce
Udland

Macron: Vi må ikke blot være tilskuere til nyt våbenkapløb

Johanna Geron/Reuters
Frankrigs præsident vil have EU til at skabe en ny dagsorden i kampen om våbenkontrol.

Frankrig, som er EU's eneste atommagt efter Storbritanniens udtræden, vil have EU til at skabe en ny dagsorden i kampen om international våbenkontrol.

Præsident Emmanuel Macron siger i en med spænding imødeset tale i Paris, at "europæerne ikke blot kan være tilskuere til et nyt våbenkapløb".

Frankrig har ifølge Macron reduceret sit atomare arsenal til under 300 sprænghoveder.

Frankrig har en doktrin om atomvåben som afskrækkelse. Doktrinen postulerer, at lande med atomvåben er mindre sandsynlige angrebsmål, da der ved væbnet konflikt vil være frygt for en fælles udryddelse. Dermed kan atomvåben opfattes som en garant for fred, lyder det.

Macron siger, at brexit intet ændrer ved Frankrigs atomare samarbejde med briterne. Men han ønsker en dialog med de europæiske partnere om atomvåben og atomar afskrækkelse.

- Europæerne må kollektivt forstå, at der ikke findes nogen lovmæssig ramme, som forhindrer, at de meget hurtigt på deres eget territorium kan komme til at stå over for et nyt våbenkapløb.

- Dette er både, når det gælder konventionelle våben, og også når det gælder atomvåben, siger Macron i talen, hvor han skitserede Frankrigs strategi med dets atomvåben efter brexit.

Macron understreger, at Frankrig allerede har reduceret dets atomsprænghoveder til under 300, hvilket "giver Frankrig en legitim ret til at kræve konkrete træk fra andre atommagter frem mod en global nedrustning, som er gradvis, troværdig og som kan verificeres.

Macron havde på forhånd bebudet, at han ville tale om procedurer og prioriteringer omkring de franske atomvåben i talen. Den blev holdt fredag i Paris foran nyuddannede officerer, som fik overrakt deres distinktioner eller gradstegn.

Macrons tale ved ceremonien er blevet imødeset med spænding i både militære cirkler og i de andre EU-lande.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Nu bliver øl rationeret

1995 Musikkorps Fyn er et lille orkester med 16 musikere og en dirigent, men dets betydning for øens musikliv er så stor, at kulturrådmand Søren Møller (K) kalder det en katastrofe, hvis politikerne i Folketinget beslutter at nedlægge eller flytte korpset. Rådmanden vil gå til forsvarsminister Hans Hækkerup med en melding om, at uanset hvad der sker med Odense Kaserne og det militære område i Højstrup, bør det militære musikkorps bevares på Fyn. De professionelle musikere i korpset fungerer i stor udstrækning som instruktører og lærere for amatørmusikere, og derfor vil det fynske musikliv ikke blot gå glip af korpsets koncerter men også uddannelse, hvis militærmusikken får marchordre. 1970 Restauratør Peter Poulsen, Varbjerg Strand, må være en af de mest tålmodige mænd på Fyn. Siden han i 1932 overtog sin sommerrestaurant, har han troligt – og med passende mellemrum - søgt spiritusbevilling. Og efter samfulde 38 års tørstige venten er hans stedsegrønne håb nu gået i opfyldelse. For nylig lod myndighederne ham forstå, at bevillingen ville komme, hvis han foretog visse moderniseringer. Det er nu sket, og Peter Poulsen har fået sin bevilling i hus. Stor er hans glæde, og glade bliver beboerne i egnens 400 sommerhuse og de mere flygtige turister formentlig også. Restauratør Poulsen belønnede sig selv for mange års venten med etablissementets første udskænkede ”mandeøl”. 1945 Der har som bekendt længe været øl-rationering, men dog ikke strengere, end at det kunne lykkes at få bryggerierne til at forbarme sig over folk, der skulle have familiefester, så der kunne falde en lille ekstraration af. Men det gælder ikke længere – i hvert fald ikke for Albani Bryggeriernes vedkommende. I en annonce i disse dage gør man opmærksom på, at bryggeriernes nye salgsbegrænsninger, der blev indført 1. marts, gør det nødvendigt, at de givne rationer ikke overskrides under nogen form. Såvel Albani Bryggeriet som Slotsbryggeriet vil ud over de rationer, der ved begyndelsen af hver måned tildeles kunderne, således ikke kunne give ekstraleverancer, hverken af øl eller mineralvand.

Middelfart

Borgmester med lokal coronastatus: Der arbejdes på genåbninger, og hjemsendte sættes til andre opgaver

Annonce