Annonce
Odense

Mønsterbryder hjælper anbragt dreng til at finde fokus

56-årige Karsten Madsen er mentor for en anbragt dreng på 15 år. Han prøver at lære ham at holde fokus: - Det, at man ikke giver op, når tingene bliver svære, er en god egenskab, siger han. Foto: Louise Koustrup.

Karsten Madsen, 56, er mentor for en 15-årig dreng, anbragt i familiepleje. Han prøver at give det videre, der hjalp ham til at blive mønsterbryder

Karsten Madsen har i halvandet år været mentor for en 15-årig dreng, anbragt i familiepleje.

Karsten Madsen kommer på besøg en gang om ugen for at hjælpe med lektierne. Ikke så meget det enkelte matematikstykke, som det at give en metode videre:

- Jeg kan træne ham i at holde fokus, også når det kommer lidt modstand. Det, at man ikke giver op, når tingene bliver svære, er en god egenskab, siger Karsten Madsen.

Derudover prøver Karsten Madsen at åbne verden op - at inspirere og stimulere. Prøver at give det videre, der hjalp ham selv med at bryde et uheldigt mønster:

- Det kan være musik, politik eller at læse en god avis. Jeg er selv meget glad for musik - det har været min mønsterbrudsmotor - og derfor vil jeg gerne tage ham med til koncerter. Måske kan min begejstring smitte. Jeg kommer fra et miljø, hvor der ikke var nogen stimulerende voksne omkring mig. Min vej ud var at arbejde målrettet med at blive god til at gå i skole, god til at lære - ja at blive god til de ting, man gør. Og det kræver fokus.

- Den dreng, jeg er mentor for, bliver hurtig forstyrret og distraheret. Han bruger meget krudt på at tolke, hvad der sker omkring ham af forskellige relationer. Så for mig handler det om at arbejde målrettet og lukke verden ude, når vi er sammen. Jo mere vi lykkes med det, des mere forsvinder de andre ting. Og jeg får en god respons på arbejdet fra plejefamilien, siger Karsten Madsen.

Han ved godt, at det betyder meget, at han ikke får penge for sit engagement, men kommer fordi han har lyst.

- Jeg har sagt, at jeg er der de næste seks år, hvis han vil have det. For han er træt af skiftende, professionelle voksne omkring sig, uagtet at de kan være gode.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Overvågning. Et nødvendigt onde

Avisen bragte i går en god nyhed fra Korsløkkeparken, der er et boligområde i Odense på den såkaldte ghettoliste. Efter opsætning af i alt 460 kameraer er området blevet markant fredeligere. Tidligere var Korsløkkeparken plaget af omfattende hashhandel, hærværk og anden kriminalitet, der gjorde bebeboerne utrygge. Men nu kan tillidsfolk for beboerne fortælle, at kameraerne har lagt en dæmper på de urolige elementer, som typisk er helt unge mennesker. De nye kameraer i Korsløkkeparken flugter således fint med regeringens planer om mulighed for mere markant overvågning i det offentlige rum. Dette forslag vil regeringen sandsynligvis komme igennem med, takket være støtte fra de blå partier, og det vil ikke mindst langt størsteparten af beboerne i større almene bebyggelser være glade for. Med god grund. Fredelige borgeres efterspørgsel af en tryg hverdag, hvor man ikke møder hashpushere i nedgangen til kælderen eller skal frygte hærværk mod sin parkerede bil, er forståelig og legitim. Men samtidig må man ikke se bort fra, at mere overvågning også indskrænker den frihed og ret til privatliv, som er grundlæggende for et åbent, demokratisk samfund. Folks behov for tryghed stritter altså imod nogle vigtige værdier, og dermed kan sammenstødet overføres til modsætninger mellem på den ene side almindelige danskere, der tager afsæt i deres hverdag, og på den anden side organisationer, der henviser til undersøgelser og statistikker. Mens hr. og fru menigmand tager overvågningen ret afslappet, er for eksempel Advokatrådet og Det Kriminalpræventive Råd betænkelige. De efterlyser dokumentation for, at øget overvågning gør det nemmere for politiet at opklare alvorlige forbrydelser. Skeptikerne påpeger også, at regeringens lovforslag, om det bliver vedtaget, vil indskrænke borgernes ret til privatliv mere, end man forestiller sig. Det kan meget vel være rigtigt, at kameraovervågning kun har begrænset betydning, når det drejer sig om alvorlig kriminalitet. Men skønt gamle begreber som ro og orden ikke i dag er på mode blandt fagpersoner, har de alligevel fylde i befolkningen. Derfor er øget overvågning et nødvendigt onde. I hvert fald indtil forældre og SSP-folk har lært de unge uromagere reglerne for almindelig god opførsel. Det vil desværre nok tage en rum tid.

Fyn

23-årig fodgænger dræbt på motorvejen: Han havde været til fastelavnsfest

Annonce