Annonce
Odense

Møllen i Den Fynske Landsby har fået nyt liv

Sådan ser det ud, når 9,5 tons møllehat bliver hejst på plads. Foto: Kim Rune
Maderup Vindmølle i Den Fynske Landsby bliver snart til en rigtig funktionsdygtig mølle igen.

Orkanen i december 1999 var en af Danmarkshistoriens værste med adskillige dødsofre. På tabskontoen kunne man også skrive Maderup Vindmølle i Den Fynske Landsby. Møllen havde ellers været en del af landsbyen, siden den åbnede i 1940'rne, men orkanen gav møllens hat et skub, og siden har den ikke kunnet dreje rundt.

I 2015 fik landsbyen penge fra blandt andre Augustinusfonden til at begynde en restaurerering, som indebarer, at møllens defekte hat blev fjernet, og det afgørende økonomiske skub kom sidste år under det kommunale budgetforlig, hvor der blev sat 2,1 mio. kr. af til møllen.

Torsdag var dagen for den foreløbige kulmination i historien om Maderup Vindmølles come back. Et firma på Sjælland, som er et af de få i landet, der har mølle-ekspertise, havde stået for det håndværksmæssige, og først skulle en kran løfte den 9,5 tons tunge hat på plads. Det arbejde begyndte ved 10-tiden og forløb fuldstændig smertefrit.

Knap en time senere ankom møllevingerne, og det blev straks et lidt større drama. Det var ikke så meget det at få dem hejst på plads, som gav sved på panden. Til gengæld er tilkørselsforholdene til Den Fynske Landsby ikke optimale, og det var et større drama at få den store lastbil med møllevingerne ind gennem en snæver port til landsbyen. Men det lykkedes.

Annonce
Med vårbyg i forgrunden og blå himmel som baggrund er Maderup Vindmølle på vej mod en ny storhedstid. Foto: Kim Rune

Langsomt i gang

Møllen blev opført i 1832 i den lille landsby Maderup en halv snes kilometer syd for Bogense. Den første møller var uheldig med en brand, men i 1839 blev den overtaget af en familie Duus, og den forblev uafbrudt i slægtens eje, indtil den i 1943 blev afhændet til Den Fynske Landsby.

Faktisk har godt 60 efterkommere af møllerslægten meldt sig til en lukket fest på mandag i anledning af møllens genrejsning, mens den egentlige offentlige genindvielse først finder sted 13. august med borgmesteren i spidsen.

Det bliver dog første næste år, at møllen bliver fuldt funktionsdygtig, fortæller museumsinspektør Lise Gerda Knudsen, Odense Bys Museer.

Dels er der stadig kværne, som skal monteres og justeres, og dels handler det om at oplære frivillige i det klassiske møllerfag.

På søndag er det den officielle landsdækkende Dansk Mølledag, men her må gæsterne i landsbyen nøjes med en rundvisning i møllen.

Og bortset fra den åbningen 13. august, kommer der ingen programsatte aktiviteter med Maderup Vindmølle i løbet af sommeren. - Men når der er dage, hvor det blæser, vil vi da prøve at bruge den, fortæller Lise Gerda Knudsen.

En del af landsbyen

Men i løbet af 2020 skulle møllen altså være fuld funktionsdygtig.

- Vi er jo som basis et landbrugsmuseum, og i den sammenhæng spiller møllen en væsentlig rolle, samtidig med den også kan fortælle en mere moderne historie om bæredygtighed, siger Lise Gerda Knudsen, som tidligere har besøgt et engelsk frilandsmuseum med en fungerende mølle, hvorfra museumsgæsterne kunne købe små poser med mel, der nærmest var en fortælling i sig selv.

Det kan meget vel blive tilfældet også i Den Fynske Landsby, når de frivillige fra landsbyens Levende Historie har lært sig møllerhåndværket, og de sidste tekniske detaljer er på plads i den 187 år gamle mølle.

Efter hatten var kommet på, blev møllevingerne også hejst på plads. Foto: Charlotte Pedersen / Den Fynske Landsby

Ny udstilling

Maderup Vindmølles genkomne storhed er ikke det eneste nye i Den Fynske Landsby, hvor der er sket en ombytning, som måske ikke ved første blik er så synlig for gæsterne. Museumschefen er fraflyttet den tjenestebolig, der ligger i udkanten af landsbyen, og der er i stedet blevet indrettet diverse kontorer samt omklædningsfaciliteter til de frivillige fra Levende Historie.

Dette havde tidligere til huse i laden fra Brahesborg Gods, som ligger lige ved siden af kroen. Her er der nu blevet plads til en lille udstilling, og den åbner lørdag under overskriften: "Ting & Sager fra H.C. Andersens tid".

Musuemsinspektør Lise Gerda Knudsen fortæller, at det handler om at vise nogle af de ting, som spiller mere eller mindre magiske roller i Andersens fortællinger.

- Det kan være ting, der måske virker mærkelige for os i dag, men som var helt almindelige i hans samtid, siger Lise Gerda Knudsen. Så disse ting - såsom en skæppe, et fyrtøj, en seng og en spinderok - bliver vist frem og sat ind i deres både Andersen'ske og historiske kontekst. Med forklarende plancher på dansk, engelsk og kinesisk - sidstnævnte i et forsøg på at skærpe de mange kinesiske Andersen-turisters interesse for Den Fynske Landsby.

Nu ligner Maderup Vindmølle atter en rigtig mølle. Foto: Charlotte Pedersen/ Den Fynske Landsby
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Kor a la Carte i Åsum

Debat

Chefredaktøren anbefaler: Frygt er terrorens farligste virkemiddel

Retten i Odense valgte at dobbeltlukke dørene i landsdækkende mulig terrorsag og nedlægge navneforbud trods protester fra pressen. Manden blev varetægtsfængslet i foreløbig fire uger. Læs historien her

Annonce