Annonce
Odense

Mødrehjælpen i Odense: - Vi kaster håndklædet i ringen

Mødrehjælpen må rykke sin lokation på Tolderlundsvej og skære ned på hjælpen til unge. Arkivfoto.

Mødrehjælpen i Odense lider under, at Odense Kommune sidste år valgte at stoppe samarbejdet. Det betyder afskedigelser og manglende hjælp til unge mødre.

Siden 1983 har Mødrehjælpen tilbudt gratis hjælp til familier og enlige forsørgere i Odense. Men fra årsskiftet lukker Mødrehjælpens rådgivningshus på Tolderlundsvej i Odense.

Sådan skriver Mødrehjælpen i Odense i en pressemeddelelse, efter TV2/Fyn fortalte, organisationen lukkede.

- Det er sådan set, at vi kaster håndklædet i ringen, siger Ninna Thomsen, der er direktør hos Mødrehjælpen.

Årsagen til lukningen af Mødrehjælpens rådgivningshus er, at Odense Kommune sidste år valgte at spare en stor del af samarbejdet mellem kommunen og organisationens lokale afdeling væk.

- Vi har bibeholdt lokalerne, efter Odense Kommune opsagde den økonomiske del af partnerskabet, fordi vi har håbet på, at vi kunne genforhandle aftalen med kommunen. Men nu bliver vi nødt til at sige, at det ikke har kunnet lade sig gøre, siger Ninna Thomsen.

Annonce

Mødrehjælpens arbejde i Odense

Mødrehjælpens rådgivningshus i Odense blev oprettet i 1983.I 2017 fik rådgivningshuset i Odense 1.040 nye henvendelser.

I rådgivningshuset i Odense har gravide og børnefamilier haft mulighed for at få rådgivning og støtte fra professionelle socialrådgivere og psykologer.

I Mødrehjælpen kan gravide og børnefamilier for rådgivning om skilsmisse, samvær, graviditet og abort, økonomi, børns trivsel, samliv, sociale rettigheder mm.

I Mødrehjælpens rådgivningshus i Odense har gravide og børnefamilier haft mulighed for at deltage i målrettede tilbud, som fx Råd til Livet, Retshjælp og Unge Familier på Vej.

Der er i Odense pt. indskrevet 40 unge gravide/mødre i alderen 17 - 25 år på hold i "Unge familier på vej".

Retshjælpen fortsætter som tilbud i Odense efter årsskiftet.

Kilde: Mødrehjælpen

Ninna Thomsen, direktør hos Mødrehjælpen. Foto: Steen Brogaard

I 2017 modtog Mødrehjælpen i Odense 1040 henvendelser fra unge mennesker, der havde brug for hjælp fra rådgivningshuset. Men fremover bliver der ikke råd til at hjælpe i samme omfang, som man tidligere har kunnet.

- Der er ingen tvivl om, at det tilbud, vi har haft blandt andet til unge gravide og nybagte forældre, det kan vi ikke bibeholde længere, siger Ninna Thomsen.

Tilbuddet lød blandt andet på længere rådgivningsforløb, hvor man arbejdede på at bryde nogle af de mønstre, som de unge kunne have haft i deres barndom.

- Vi vil stadig kunne lave korte rådgivningsforløb, hvis der er vold i familien eller i forbindelse med skilsmisse. Men for nu bliver vi nødt til at skrue ned og sige, vi kan kun have denne her ansigt-til-ansigt-rådgivning et par gange om ugen, hvor vi så har en socialrådgiver, der kommer til Odense og varetager det, siger direktøren og uddyber, at de er bange for, at man ikke kan bryde familiemønstre i samme omfang i fremtiden, fordi der ikke kan sættes tidligt nok ind.

- Man siger, de første 1000 dage af barnets liv er afgørende, og vi kan også se, at det er der, de nye forældre er motiverede for egentlig at komme i gang med en uddannelse eller job, i stedet for at man bliver hjemme og passer "bare" sit barn. Så det er min frygt, at hvis den forebyggende indsats ikke er der, så står man i en situation, hvor det bliver værre for familierne.

De økonomiske konsekvenser for Mødrehjælpen i Odense medbringer også, at man har måtte afskedige medarbejdere.

- Vi har haft et rådgivningshus i Odense siden 1983, og det er selvfølgelig ikke hele den tid, der har været partnerskab med Odense Kommune, det ved jeg også godt. Men det er medarbejdere, der har været der i mange år, så på medarbejdersiden er det virkelig ikke en god dag, siger Ninna Thomsen.

Ifølge direktøren har de - og er stadig - i tæt kontakt med Odense Kommune i forhåbningerne om en ny aftale. Da kommunen tilbage i 2017 besluttede sig for at trække sig ud af aftalen, forsøgte organisationen i stedet at drive videre gennem egne midler og støtte fra private bidragsydere.

- Vi håber stadig på, at vi i fremtiden kan lave noget nyt med Odense Kommune. Vi har haft dialog med rådmændene, så fra vores side er der fra alle sider en udstrakt hånd, fortæller Ninna Thomsen.

Indtil videre skal Mødrehjælpen i Odense Kommune rykke til mindre lokaler, når rådgivningshuset på Tolderlundsvej lukker den 1. december. Fra 1. januar 2019 vil man igen kunne snakke med en socialrådgiver tre dage om ugen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

FIF-hæder til Torben Simonsen

Kerteminde For abonnenter

Politikere gik stik imod anbefalinger: Nu skal sag om 10. klasser gå om

Annonce