Annonce
Fyn

Mød ham til Det Fynske Folkemøde: Ligesom Obelix faldt Jim Lyngvild i gryden som barn

Jim Lyngvild - designer, forfatter, idémager og vikingeentusiast - besøger Det Fynske Folkemøde den 7. september. I 2018 var han med til at nytænke Nationalmuseets vikingeudstilling. Foto: Scanpix/Niels Ahlmann Olesen
I medierne har han mange titler. Han er kendt for meget - også for at have en mening om det meste. Og han er bestemt ikke bange for at sige den højt. Mød manden, der har skabt en kosmetikserie, et bryggeri og bygget en vikingeborg, til Det Fynske Folkemøde lørdag den 7. september.

Designer, forfatter, fotograf, iværksætter, modekommentator, vikingeentusiast, debattør og sågar reality-stjerne.

Kært barn har mange titler. Og hvis der er én, medierne gennem årene har måttet sætte mange forskellige titler på, så er det Jim Lyngvild - manden, der i dag bor i sin egen vikingeborg på Sydfyn.

Selv behøver han kun et enkelt ord til at beskrive, hvad han er.

- Jeg kalder mig selv historiefortæller. Det gjorde Karen Blixen godt nok også, og jeg kan selvfølgelig ikke sætte mig selv i hendes liga.

Til det Fynske Folkemøde kan du møde manden med de mange titler til en snak med Jim Lyngvild om Jim Lyngvild.

Annonce

Det Fynske Folkemøde

Du kan møde Jim Lyngvild på Det Fynske Folkemøde 2019.

Det finder sted lørdag den 7. september kl. 10-14.

I mediehuset på Banegårdspladsen i Odense.

Der er gratis adgang for alle.

Se hele programmet på www.fyens.dk/folkemoede

Dækker historiefortæller virkelig over alt, hvad du laver?

- Jeg tror, historiefortæller dækker det hele. Jeg er skideligeglad med penge, jeg ved ikke engang, hvad der står på min bankkonto. Min mand har styret min økonomi i 10 år, jeg ved ikke engang, hvordan man kommer på netbank. Så jeg kan ikke kalde mig iværksætter, for iværksætteri handler også om at tjene nogle penge, og så skal man vide, hvad der står på kontoen. Jeg fortæller bare historier. Nogle af historierne er mange penge værd på papiret, men det er ikke noget, jeg går rundt og tænker over.

- Egentlig er det også mest andre, der gerne vil putte en label på os. Især i Danmark skal man puttes i en kasse, så folk kan forstå, hvad man er. Det er især medierne, for man skal helst kunne lave en kort titel, når man er i Go' Aften Danmark. Der kan ikke både stå designer, forfatter, idemager og fotograf.

Hvilke projekter er du i gang med lige nu?

- Jeg er et menneske, der altid har 100.000 jern i ilden. Når folk spørger: ”Jim, hvad laver du egentlig?”, så er svaret altid, at det ved jeg egentlig ikke, men jeg laver rigtig meget af det. Jeg har altid gang i nye projekter, jeg bliver stresset, hvis jeg ikke har et projekt, der fylder lige nu og her. Lige nu er jeg i gang med nogle nye tv-programmer sammen med Ghita Nørby. Der kommer seks programmer på DR til efteråret om kultur, hvor Ghita og jeg er rundt i Danmark for at finde den danske kulturarv. Derudover kommer jeg med fire nye bøger det næste halve år.

Hvorfor har du kastet dig ud i et tv-program sammen med Ghita Nørby?

- Ghita og jeg kendte hinanden lidt på forhånd, men jeg vil gerne lære hende bedre at kende. Der er så meget skønt at kigge på rundt omkring i Danmark, som vi har glemt - glemte kulturskatte, som folk ikke lige tænker over. Mange mennesker siger "ork, det er så kedeligt, der hvor jeg bor", men det prøver Ghita og jeg at gøre op med, for der er noget spændende at kigge på i hele Danmark. Vi har selvfølgelig også et helt program, der handler om Fyns smukke kulturtilbud.

Hvad bliver dit næste projekt?

- Jeg ved det ikke helt endnu. Jeg ved, at der er noget med Afrika under opsejling, men hvad det er, kan jeg ikke løfte sløret for endnu. Men det bliver stort.

Energien til at lave alle de her ting, hvor kommer den fra?

- Jeg tror, at jeg ligesom Obelix faldt i gryden som barn. Havde jeg været skolebarn i dag, havde man sikkert stemplet mig med alle mulige diagnoser. Jeg tror på diagnoser, men jeg tror ikke, at man skal bruge dem. Selvfølgelig er der mennesker, for hvem det er et handicap, og det er godt, at man kan hjælpe dem. Men jeg synes også, at vi i dag har en tendens til, at al den energi, vi ikke forstår, skal stemples med et eller andet. Og det, synes jeg, er meget forkert. Jeg har bare meget energi.

Lad os tale lidt om dig og Janteloven - hvordan er det nu, dit forhold er til den?

- Det er sådan et svært begreb. For Janteloven findes jo ikke. Det er noget, vi mennesker har opdigtet for at kunne holde hinanden i skak. Og det er sjovt nok kun os nordboer, der har den. Jeg laver meget i Kina og Asien, og der findes den ikke. Der synes de, det er mega fedt, når jeg kommer og ligner et juletræ - klædt ud efter alle kunstens regler. Men hvis man kommer til en gallapremiere herhjemme og har gjort sig lidt umage, så siger folk: "Nå du prøver nok at komme i ugebladene hva!". Men hvorfor må man ikke gøre sig umage?

Har du altid haft det sådan med Janteloven?

- Ja, det tror jeg. Især når folk siger: Jim, du må helst ikke komme i for udfarende tøj. Så kan jeg love dig for, at jeg putter fjer og pailletter ud af alle kropsåbninger, så jeg ligner en stor struds. Der er ikke nogen, der skal fortælle mig, hvad jeg skal gøre.

- Men hvis jeg for eksempel skulle til bal hos dronningen, ville jeg selvfølgelig have stor respekt for den etikette, der er der. Det er ikke, fordi jeg bare bryder regler for at bryde regler.

En af de ting, du også er kendt for, er, at du tør råbe, hvor andre tier. Hvorfor gør du det?

- Hvis nogen synes, jeg er kendt for at råbe højt, så er det, fordi jeg ikke kan holde min kæft. Hvis der er noget, jeg synes er en skævvridning, hvis der for eksempel i medierne bliver lavet et rosenrødt billede eller det stik modsatte af en person, og jeg udmærket godt ved, at det er forkert, så siger jeg det.

- Hvis jeg har den viden, tør jeg godt sige: "Men han har jo ikke noget på", ligesom det lille barn i Kejserens nye klæder. Så må man selvfølgelig forvente, at folk giver tilbage og siger: Men du har heller ikke noget på. Som du råber, får du svar.

Hvad tror du har formet dig, så du altid tør sige din mening?

- Min mor. Jeg har en meget stærk mor, som også er stærk verbalt, og som har givet mig den gave med, at man må være, hvem man vil, og man må sige, hvad man vil. Det er noget, jeg har med hjemmefra, at jeg har det mod. Det er måske også en genetisk arv. Flere 100 år tilbage i tiden har især mændene i min familie været meget stærke, De sagde meget, havde meget på hjerte, skrev bøger og fik tingene gjort.

Mød Jim Lyngvild til Det Fynske Folkemøde den 7. september kl. 12.10-12.40 på 4. sal på Fyens Stiftstidende på Banegårdspladsen.

Jim Lyngvild bor i vikingeborgen "Ravnsborg", som han selv har bygget, i Korinth på Sydfyn. Foto: Scanpix/ Nils Meilvang
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Kerteminde For abonnenter

Succesen af Langeskov Station kan måles på flere måder: - Da toget begyndte at stoppe, sagde det 'woom'

Nordfyn For abonnenter

Nomineret til årets iværksættere: Men de to venner startede med at købe ubrugelig maskine til en kvart million kroner

Annonce