x
Annonce
Kerteminde

Mød farfar på skype: Alle plejehjem får gratis internet

Når man ikke har lov til at besøge sine pårørende på plejehjemmene i øjeblikket, så giver mobiltelefoner, tablets og computere en mulighed for at se hinanden alligevel, og derfor giver kommunen nu gratis wifi til alle plejehjemsbeboere. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Personalet på plejehjemmene bruger i disse dage meget tid på at snakke med bekymrede pårørende. Snart får alle beboere fri wifi, så de kan få besøg elektronisk.

Nordøstfyn: Der melder sig hele tiden små lyspunkter i en tid, hvor der er meget at bekymre sig over.

Den seneste lille håndsrækning fra kommunen er gratis wifi på plejehjemmene, så de pårørende og beboerne kan mødes elektronisk.

- Vi får hele tiden mange henvendelser fra både beboere på plejehjem, men især fra deres pårørende i denne tid. På grund af smittefare er det jo ikke tilladt at besøge sine pårørende på plejehjemmene, så i stedet ringer folk for at høre, hvordan deres mor, far, mormor eller farfar har det, fortæller borgmester i Kerteminde Kommune, Kasper Olesen (S).

- Og mange af beboerne på plejehjemmene har ikke wifi, fordi de ikke har haft noget at bruge det til.

Forbuddet mod besøg på plejehjemmene kommer til at gælde i hvert fald nogle uger endnu, så derfor har kommunen besluttet at give beboerne, de pårørende og ikke mindst personalet den håndsrækning, gratis wifi vil være.

- Personalet bruger temmelig meget tid på at tale i telefon med pårørende. Vi håber, at vi med den her gestus kan frigøre dem fra telefonerne, så de igen kan bruge deres tid på pleje, siger Kasper Olesen.

Det er langt fra alle plejehjemsbeboere, der ved, hvordan man gebærder der sig på Facetime eller Skype, og hvad det ellers hedder, men nogle gør, og de får nu mulighed for at se deres kære "live", omend det så kun er på en skærm.

Annonce
Det er lidt svært, fordi vi jo skal holde afstand. Af og til er der nogle beboere, der kommer med vredesudbrud, fordi de ikke forstår, hvad der foregår. En af de ansatte sagde forleden til mig: "Jeg gav ham altså et kram, for det kunne jeg se, at han trængte til.

Mette Bastholm, leder på Birkelund Plejecenter

Besøgende vinker gennem vinduet

På Birkelund Plejecenter er der glæde over nyheden, fortæller daglig leder Mette Bastholm.

- Det er en god idé. Lige nu hjælper vi enkelte beboere med at ringe på Skype eller Facetime, men det er noget, de lige skal vænne sig til. Det her med at se hinanden på video, mens man taler sammen. Og så har vi købt nogle ipads, som vi glæder os til at modtage, fortæller hun.

Enkelte pårørende besøger deres kære ved at stå udenfor plejecenteret og se ind gennem et vindue, mens de taler i telefon med hinanden.

Mange ældre har svært ved at undvære den daglige omsorg i form af kærtegn, og de ansatte kæmper konstant for at holde begrebet "hudsult" fra døren.

- Det er lidt svært, fordi vi jo skal holde afstand. Af og til er der nogle beboere, der kommer med vredesudbrud, fordi de ikke forstår, hvad der foregår. En af de ansatte sagde forleden til mig: "Jeg gav ham altså et kram, for det kunne jeg se, at han trængte til," fortæller Mette Bastholm.

Lindhøj Plejecenter i Munkebo er det eneste plejehjem i kommunen, hvor der slet ikke er wifi, men der bliver arbejdet løsning, forsikrer daglig leder Susanne Klint:

- Vi halter lidt efter på nogle af de her ting, fordi der er ved at blive planlagt et nyt plejecenter i Munkebo. Derfor investeres der ikke så meget hos os lige nu. Men det kan være, at vi nu alligevel får wifi i de her tider. Særligt nu hvor nedlukningen er blevet forlænget, siger hun

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce