Annonce
Livsstil

Møbler med CO2-regnskab: Bæredygtighed kommer i flade pakker

Cross Chair fra Takt kommer som samlesæt. Det er mest miljøvenligt at transportere møbler i flade pakker og enkeltdele, som kunden selv kan samle og selv kan reparere. Foto: Rasmus Dengsø Studio
Den nye danske møbelproducent Takt vil gøre møbler bæredygtige og forbrugerne bevidste. Det gør den ved at fremlægge et detaljeret CO2-regnskab for hver eneste stol eller bord. - Vi kan ændre noget med vores daglige beslutninger, siger direktør Henrik Taudorf Lorensen.

Ved du, hvor stort et CO2-aftryk, den stol, du sidder på lige nu, har sat? Ved du, hvor meget polstringen har belastet klimaet? Hvor meget det udledte i atmosfæren, da den blev transporteret og pakket? Eller hvor på genbrugspladsen den skal afleveres, når ryglænet knækker, eller læderbetrækket flækker?

Hvert år udleder hver dansker i gennemsnit 17 ton CO2. Ifølge den grønne tænketank Concito er verdensgennemsnittet på 8 ton CO2-udledning pr. person. Det dækker over alt fra den mad, vi spiser, de bilture og flyrejser, vi tager, og også tøj, ting og møbler, vi køber.

For at kunne reducere vores personlige CO2-aftryk effektivt, skal der bevidsthed og fakta til, mener Henrik Taudorf Lorensen, der er direktør for møbelbrandet Takt. Derfor har virksomheden udregnet og fremlagt CO2-regnskaber for alle sine møbler - delt ud på de forskellige processer i produktionen og møblets levetid.

Annonce

- Forbrugerne går heldigvis mere efter bæredygtighed, og det vil vi gerne puste til. Og gerne på en måde, der gør vores bæredygtighedstankegang og -valg mere faktabaseret, siger han.

Køber og smider væk

Møbelbrandet Takt er kun to år gammelt. Det er bygget på idéen om, at møbler skal være både bæredygtige og tilgængelige for de fleste. I dansk designs guldalder kaldte man det demokratisk design, når man lavede møbler til en pris, så middelklassen kunne møblere sin bolig med genstande, der skabte grobund for det gode liv.

Den danske tradition er at skabe møbler af træ, som holder et helt liv eller længere. Men det betyder ikke, at forbrugerne ikke smider dem ud og køber nyt alligevel.

- En EU-analyse fra EEB viser, at europæere smider 11 millioner ton møbler væk hvert år. Og det er under 10 procent, der bliver genbrugt. Resten ryger på lossepladsen eller bliver brændt af. I USA er det nogenlunde samme mængde, men der er det under en procent, der bliver genbrugt. Mange snakker om, at møbler er et langtidsprodukt, som dermed er bæredygtigt i sig selv. Men man kan se i statistikken, at det ikke er tilfældet, siger Henrik Taudorf Lorensen.


Det er et helt grundlæggende greb, at vores møbler kommer i dele, man selv skal samle. Det sparer CO2-udledning på transporten og indpakningen, når man kan pakke møblerne i flade pakker.

Henrik Taudorf Lorensen, direktør i Takt


- For mange virksomheder er ”bæredygtighed” noget, der opstår i marketingafdelingen, fordi det sælger produkter. Så finder man en eller anden krog eller et certifikat at hænge det op på, men vi gør det rigtigt fra starten, siger han.

Henrik Taudorf Lorensen er direktør for møbelfirmaet Takt, hvis filosofi er at lave tilgængeligt og bæredygtigt design. Foto: Rasmus Dengsø Studio

Rigtigt ifølge Takt er at kortlægge CO2-aftrykket for hver del af produktionen. Bruge det til at optimere og holde udledningen nede. Derudover skal møblerne være nemme at reparere, så de får en længere levetid. Og til sidst er de designet til at blive skilt ad i materialer, der kan genanvendes.

På den måde begynder klimavenligheden allerede, når designeren sætter streger på papiret.

Annonce

Design i flade pakker

Takts Cross Chair er en spisebordsstol, som har vundet designpriser, fordi den er både klassisk og tidløs, selv om den kun er et par år gammel. Den er også genkendelig i sin egetræsenkelhed. Der er lidt Børge Mogensen over den, men den er elegant på sin helt egen moderne måde. Og så er detaljerne gennemførte - også på undersiden af sædet. Men det er der en god forklaring på.

Cross Chair fra Takt kommer som samlesæt. Det er mest miljøvenligt at transportere møbler i flade pakker og enkelt dele, som kunden selv kan samle og selv kan reparere. Foto: Takt

Stolen er designet til at blive samlet af kunderne, som får det hele i hænderne, når ryg, sæde og ben skal sættes sammen. Og derfor, fortæller Henrik Taudorf Lorensen, skal alle dele være lækre. Selv dem, man normalt ikke ser.

- Det er et helt grundlæggende greb, at vores møbler kommer i dele, man selv skal samle. Det sparer CO2-udledning på transporten og indpakningen, når man kan pakke møblerne i flade pakker. Men det gør også, at møblerne er nemme at reparere. Man kan selv skifte en enkelt del på en stol i stedet for at skulle kassere den helt. Og det skal tænkes ind i designet fra starten. Det er en speciel udfordring at designe et møbel, som skal være lækkert fra alle vinkler, skal kunne repareres eller skilles ad, når det ikke længere skal bruges, siger direktøren.

- Det bedste for miljøet er, hvis stolen kan bruges, som den er, og går i arv eller kan sælges videre. Derfor undgår vi flygtige modeluner og sæsonfarver, så den kan bruges i mange år. Det næstbedste er, at man kan reparere den og bruge den igen. Og til sidst skal den kunne skilles ad, og de forskellige materialer skal kunne genbruges. Men jo længere ud, man kommer i de cirkler, jo mindre bæredygtigt er det, siger han.

Annonce

Klimaregnskabet

For Takts egetræsstol med det elegante kryds under sædet er klimaaftrykket samlet 13,8 kilo CO2-ækvivalenter (CO2e), der omfatter CO2, metan, lattergas og andre drivhusgasser. Dykker man ned i detaljerne, er materialerne til stolen det dyreste i klimaregnskabet med 4,1 kilo CO2e. Derefter kommer pakningen med 4 kilo CO2e. Det udleder også drivhusgasser at overfladebehandle, producere, transportere, bruge og at smide stolen ud.

Sådan ser et CO2e-regnskab ud

Takts spisebordsstol Cross Chair udleder i alt 13,8 kilo CO2e.

CO2e er en enhed for det samlede klimaaftryk (CO2-ækvivalenter), der indeholder alle drivhusgassers aftryk.

Optag af kulstof: -1,9 kilo CO2e.

Materialer: 4,1 kilo CO2e.

Overfladebehandling: 0,4 kilo CO2e.

Produktion: 2,2 kilo CO2e.

Indpakning: 4,0 kilo CO2e.

Transport: 0,6 kilo CO2e.

Brugsfasen: 1,4 kilo CO2e.

Bortskaffelse: 3,0 kilo CO2e.

Takt køber klimakompensation for hvert møbel, der bliver solgt. Klimakompensationen er samtidig en investering i at gøre byggematerialer i træ tilgængelige på markedet, da de er mere bæredygtige end for eksempel beton.

Se hele klimaregnskabet her:https://taktcph.com/products/cross-chair/#/oak-oil.

Det samlede tal kan forbrugerne bruge i deres eget klimaregnskab. Her kan man sammenligne med et et kilo rødt kød, der ifølge fødevareministeriet udleder 14,9 kilo CO2-ækvivalenter, eller 50 timers Netflix-streaming, der udleder 8,15 kilo CO2-ækvivalenter.

- På den måde bliver det tydeligt, at vi kan ændre noget med vores daglige beslutninger. Vi kan selv gøre noget ved klimakrisen, hvis vi ved nok om, hvad vi forbruger, siger han.

Detaljerne, som også er tilgængelige, er mest til virksomhedens eget brug.

- Vores møbler udleder mindre CO2 end andre, men det er vigtigt ikke at hvile på laurbærrene. Vi vil blive ved med at kigge på processerne og forbedre. For eksempel er pakningen, som du fremhæver, noget af det, vi kigger meget på at reducere. Selv om vi sender møbler i flade pakker af genbrugspap, må vi alligevel kunne gøre det bedre. Derfor vil vi også løbende opdatere CO2-oversigterne på vores hjemmeside, når vi kan ændre noget i processerne, siger Henrik Taudorf Lorensen.

Han mener, at det er vigtigt at skabe troværdighed omkring bæredygtigheden i Takts produkter. Det gør de ved at gøre tallene konkrete og gennemsigtige. På samme måde er priserne også til at gennemskue for forbrugerne.

- Det er dyrere at lave bæredygtige møbler, men ved at fjerne forhandlerleddet kan det stadig være tilgængeligt prismæssigt, som er en del af vores grundtanke. Priserne på dansk-designede møbler har været ude for en voldsom stigning. Det er ikke alle designikoner, der har været design for alle, men mange af dem har. Det var en del af Børge Mogensens og Poul Kjærholms filosofi, at møblerne skulle være for middelklassen, der skulle kunne leve et godt liv med disse objekter. Der er mange af de ting, der er designet i ånden af demokratisk design, der koster meget luksuriøse priser nu. Så vi har kigget på værdikæden og set på, hvem der så at sige havde snablen nede i forbrugernes lommer. Og med en moderne digital tilgang kan vi undlade visse distributører og butikker. Så kan man sælge til under halvdelen af prisen, siger Henrik Taudorf Lorensen.

Annonce
Assens For abonnenter

Efter stormøde om spyt, hærværk og trusler skal forældre på banen: - Vi skal passe på med ikke at stigmatisere nogen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Nedbryderfirma fyret for anden gang efter ny asbest-afsløring: - Vi har fået en garanti for, at BR Miljøtech ikke længere vil være på byggepladsen

Erhverv For abonnenter

Svin med betændte klove blev transporteret af fynsk vognmand - en fik revet trynen revet af: - Det er kun toppen af isbjerget

Odense

I Byen Odense: Specialbutik genåbner i nyt lokale, stor kæde rykker deres butik ud af gågaden, og Madklubben åbner to nye restauranter

Nordfyn

Ukrainsk ambassadør på fynsk besøg: - Det gav dem en tryghed og en forståelse

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Kerteminde

Ny drejning i byggeskandale: Byggebrødre med ejendomme på Fyn undersøges af politiet

Kerteminde For abonnenter

De synger stadigvæk ikke 'vi går aldrig hjem' på Den Røde: Regina kæmper dog videre trods nyt afslag

Kritikken hagler ned over omstridt virksomhed, men esbjergenserne boykotter ikke: - Folk har måske en mening, men de går oftest ud med en kasse under armen alligevel

Live Sport For abonnenter

Se matchen her: Holsted Tigers tog imod Esbjerg Vikings

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

OB

Bo Henriksen har noteret sig Hans Christian Bernats fejl og vil søge at udnytte det i pokalfinalen

Middelfart For abonnenter

Ægtepar vil kæmpe mod stor solcellepark: - Jeg har ikke bosat mig på landet for at se på solceller

Faaborg-Midtfyn

Se video: Fyn springer ud i lilla - Syren Bjarne anbefaler særligt disse steder, du skal se

Annonce