Annonce
Erhverv

Mængden af afdragsfrie-lån er skrumpet i konverteringsbølgen

Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
I 2019 var det på mode at få fast rente og at afdrage på sit nye lån, viser lånestatistik.

Stribevis af boligejere har i 2019 valgt at opsige deres boliglån og få et nyt. Og med den udskiftning er antallet af afdragsfrie lån også faldet.

Det viser tal fra Finans Danmark, der er kommet fredag. Finans Danmark, der er finansinstitutternes brancheorganisation, har færdiggjort optællingen af, hvor mange lån der blev opsagt og optaget i 2019.

I alt blev der udstedt nye lån for 909 milliarder kroner. Det er det højeste beløb nogensinde. Det er dog ikke det samme som, at boligejernes gæld er vokset med det beløb. Tværtimod.

En stor del af de nye lån udgøres af boligejere og andre, der har opsagt deres lån, fordi de kunne få et nyt med en lavere rente eller på anden måde med bedre vilkår.

Og mange af dem er begyndt at afdrage. Ifølge cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre er andelen af afdragsfrie boliglån gået fra 46 til 44 procent på et år.

Ifølge Nordeas boligøkonom Lise Nytoft Bergmann er der tale om den laveste andel af afdragsfrie lån i 12 år. I alt er der cirka 33.000 færre afdragsfrie realkreditlån ved udgangen af 2019 end 12 måneder tidligere.

- Det er ikke længere populært at have gæld til langt op over skorstenen, siger hun.

Den store appetit på at skifte lån skyldes, at renten i 2019 har udviklet sig som en limbodans - længere og længere ned. Det har sænket boligejernes løbende udgifter til boligen.

Ifølge Jeppe Juul Borre er der dog på ingen måde tale om et risikabelt foretagende. Kigger man på den type af lån, der er omlagt til, tyder noget faktisk på det modsatte, mener han:

- Den stigende udlånsvækst er i altovervejende grad drevet af lån med livrem og seler, skriver han i en analyse af tallene.

- De fastforrentede lån står i dag for knap 47 procent af boligejernes lån mod godt 42 procent for et år siden, mens de variabelt forrentede lån omvendt er skrumpet ind til 53 procent fra 58 procent.

- Det bidrager til større robusthed på boligmarkedet og den generelle finansielle stabilitet.

Han peger på, at der også er blevet afdraget mere på boliglånene i 2019. I kroner og øre er der afdraget 38,5 milliarder kroner i 2019. Det er 2,8 milliarder mere end sidste år.

Det skyldes dels de flere lån med afdrag, men også at renten er faldet. For mange har det ikke ændret ved ydelsen - altså det man betaler banken hver måned.

Men det har ændret ved det, boligejernes penge går til. Når man betaler mindre i renter, udgør afdraget en større del af ydelsen end tidligere.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Emil fortæller om indsekter på Kulturøen

Leder For abonnenter

Trods corona tæt på danskerne: Der er ingen grund til at gå i panik

Endnu er ingen danskere diagnosticeret med coronavirus, men lægernes vurdering er, at det kun er et spørgsmål om tid. Det er derfor sandsynligt, at OUH som et af de seks danske modtagehospitaler snart tager imod en eller flere patienter, der er smittet med coronavirus. Det vil være en nyhed, som både fynske og landsdækkende medier vil bringe, og nyheden vil uden tvivl øge nervøsiteten og bekymringen hos mange danskere. Men er der reel grund til at være bekymret, hvis forudsigelserne om smittede danskere holder stik? Ikke ifølge læger med speciale i infektionssydomme - hvis man vel at mærke følger lægernes råd om hygiejne og omgang med andre mennesker. Og disse lægelige anvisninger kan man finde snart sagt alle steder, både på nettet og i de trykte medier. Et ekstra middel til at dæmpe nervøsiteten kan være at få nogle proportioner om sygdommen på plads. Fra Hubei-provinsen i Kina har coronavirus bredt sig til Iran og en række europæiske lande. Værst ramt i Europa er det nordlige Italien med over 300 smittede og 11 dødsfald. Det er slemt og trist, og sundhedsmyndighederne skal ønskes held og lykke med at inddæmme sygdommen. Men over for det og overført til hjemlige forhold står imidlertid, at der i vinteren 2017-2018 døde 1644 danskere af influenza. Med andre ord har især ældre, svækkede mennesker mangefold større grund til at frygte en vinterinfluenza end coronaen. De kinesiske tal for smittede og døde af sygdommen kan forekomme voldsomme, men dels er Kina som bekendt et stort land med et enormt indbyggertal, dels er det et faktum, at den generelle hygiejne i Kina ikke er på europæisk niveau. Desuden kan man have tillid til, at det danske sundhedsvæsen er gearet til at håndtere situationen, ligesom man kan stole på informationerne. Coronavirus skal bekæmpes på tværs af landegrænser, og de begrænsninger, som er en del af bekæmpelsen, må folk tage i stiv arm. Der er grund til fornuftig adfærd efter fagkundskabens vejledninger. Men der er ingen grund til panik.

Fyn

Trods corona: 650 efterskoleelever fra Oure på vej ud i verden

Annonce