Annonce
Nordfyn

Måtte sige pænt nej tak: Nordfyns Højskole fik tilbudt 1000 kinesiske studerende

Kinesiske børnehaveledere på besøg i Børnehuset Skoven i Bogense for et par år siden. Nordfyns Højskole samarbejde med Kina har i dag udviklet sig yderligere. Arkivfoto: Vibeke Volder
Kinesere i en lind strøm tjekker ind på Nordfyns Højskole, og der kunne komme endnu flere, hvis pladsen var til det.

Nordfyn: Med over en milliard indbyggere er kineserne vant til at regne i lidt større dimensioner end i Danmark. Derfor var der ikke tale om nogen spøg, men det rene alvor, da der forleden indløb et tilbud til Nordfyns Højskole.

I al sin enkelhed gik tilbuddet ud på, om højskolen, der i flere år har arbejdet med efteruddannelse af kinesiske pædagoger, ledere og studerende, var i stand til at modtage 1000 elever fra Shanghai. Dog ikke på samme tid, men alligevel.

Af indlysende grunde måtte forstander Mogens Godballe sige pænt nej tak. Samtidig kunne han konstatere, at samarbejdet med Kina, som for alvor tog fart for et par år siden, åbner endnu flere døre og dermed også flere muligheder. Banalt sagt baserer samarbejdet sig på, at kineserne er vilde med H.C. Andersen og ligeledes med Grundtvig, og at de derfor ønsker at implementere, hvad de to danske berømtheder står for, i den kinesiske pædagogik.

Drømmen fra højskolens kinesiske samarbejdspartner er, at der på sigt bliver oprettet henved 1000 kinesiske børnehaver efter dansk model.

Annonce

14 nye elever

Siden samarbejdet er indledt, er der i en lind strøm kommet kinesiske studerende til den nordfynske højskole. Seneste hold ankom tirsdag, og knapt var de landet i Københavns Lufthavn, før kursen blev sat mod verdenskendte seværdigheder som Den Lille Havfrue og Amalienborg.

Således vel indsluset i den danske kultur var de klar til at køre videre til Nordfyns Højskole, hvor de 14 elever skal opholde sig i to uger. Og mon de undervejs ikke også skal en tur til Odense for at se H.C. Andersens Hus. I løbet af det seneste år har højskolen haft besøg af omkring 125 kinesere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

På vej mod store temperaturstigninger: Bliv klogere på Middelfarts klimaløsninger - og find ud af, hvordan du kan hjælpe til

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce