Annonce
Nyborg

Måtte købe køjesenge i Jysk: Nyborg Fængsel indlogerede udvisningsdømte på ufærdig afdeling i al hast

Først på måneden fik personalet i Nyborg Fængsel rasende travlt. I al hast skulle en helt ny afdeling til udvisningsdømte indrettes. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Med kort varsel måtte Nyborg Fængsel sadle om, da udvisningsdømte fra andre fængsler pludselig skulle sidde på en afdeling, der ikke var bygget færdig. Forløbet møder kritik fra fængselsbetjentene, der uden forberedelse måtte håndtere de nye indsatte på deres i forvejen travle vagter.
Annonce

Nyborg: Personalet i Nyborg Fængsel fik i starten af oktober pludselig ualmindeligt travlt.

Den 5. oktober fik fængslet ud af det blå besked på, at en ny, kommende fokusafdeling for negativt styrende indsatte i stedet skulle bruges til udvisningsdømte, som andre fængsler i Jylland ikke havde plads til. Det skriver Fængselsforbundets fagblad, Fængselsfunktionæren.

Problemet var, at den nye afdeling slet ikke var klar. Derfor var forventningen, at byggeriet skulle gøres færdigt, inden der kom indsatte. Sådan gik det dog ikke, fortæller fængselsbetjent og tillidsrepræsentant Martin Sørensen, der selv arbejder på afdelingen, til Fyens Stiftstidende.

- Den 7. oktober om formiddagen bliver vi informeret om, at de indsatte vil komme i løbet af dagen. Og det er vi noget pressede over, fordi afdelingen stadig er en byggeplads. Der er mange ting, der ikke fungerer endnu.

Der var intet inventar i cellerne i afdelingen, der nu - i modsætning til de oprindelige planer - skulle have dobbeltbelægning, altså to indsatte i hver celle. Derfor blev der i al hast indkøbt køjesenge i Jysk.

- Vi hørte ikke noget fra de fængsler, der skulle afgive indsatte, før de ringede og fortalte, at transporten var på vej og ville være i Nyborg om 20 minutter med de første fem fanger, siger tillidsrepræsentanten.

Det gentog sig dagen efter - denne gang med syv minutters varsel. Igen skulle der lynhurtigt styr på alt det praktiske og holdes modtagelsessamtaler med de udvisningsdømte.

Annonce

Frustrationer

Personalet havde ikke haft tid til at forberede sig og stod nu med en håndfuld nye indsatte samtidig med, at de skulle tage sig af to andre, krævende afdelinger.

- Det var første gang med dobbeltbelæg på en fællesskabsafdeling, og der var en masse uafklarede spørgsmål. Personalet havde ikke haft mulighed for at samles og tale om, hvordan man skulle gøre det. Fordi de nye kom så hurtigt, var der ikke tid til andet end hurtigt at vurdere, hvem der kunne passe sammen. Det gav en masse stress og frustrationer, fortæller Martin Sørensen.

Det var imidlertid ikke kun fængselsbetjentene, der var frustrerede. Også de nye udvisningsdømte fra andre fængsler oplevede helt andre forhold, end de var vant til. Fordi afdelingen var bygget til at være en fokusafdeling til særligt problematiske indsatte, var der hverken køkken, telefoner eller noget fællesskabsområde.

Beslutningen om, at de indsatte skulle dele celler to og to var heller ikke populær hos de udvisningsdømte, der blandt andet tæller bandemedlemmer og radikaliserede personer.

- Vi er vant til at håndtere udvisningsdømte. Problemet var, at de kom ind på en afdeling, der ikke var gearet til dobbeltbelæg, og som skulle indrettes, mens vi havde andre afdelinger at se til. Der var sprogbarrierer, fordi nogle udvisningsdømte ikke taler dansk og kun dårligt engelsk. At skulle forklare dem om dagligdagen her og begrænsningerne på afdelingen, som ikke var lavet til formålet, var tidskrævende og skabte frustrationer hos dem, siger Martin Sørensen.

- Det er forståeligt, og det er en del af vores arbejde at håndtere frustrationer. Men meget af det kunne være undgået, hvis vi havde haft tid til forberedelse, tilføjer han.

Annonce

Ikke tænkt på personalet

I det hele taget mener han og kollegerne ikke, der blev taget hensyn til fængselsbetjentene ved den hastige flytning.

- Hele processen har været præget af, at det skulle gå så hurtigt. Personalet har man ikke tænkt på. Og hvis man har, har man jo bevidst tilsidesat al pli og arbejdsmiljø, fordi man ikke gav folk mulighed for at forberede sig, siger tillidsrepræsentanten.

Han roser den lokale ledelse, som ifølge Martin Sørensen har gjort det godt og har knoklet for at få det hele til at gå fungere.

- Jeg ved godt, det er noget, man er blevet pålagt. Kritikken er rettet mod dem højere oppe i systemet, der har truffet beslutningen om, at det skal gå så hurtigt, at personalet ikke har mulighed for at lægge en ordentlig plan.

Stemningen er siden igen blevet god hos personalet, der gerne vil skabe de bedst mulige rammer på den nye afdeling. Tillidsrepræsentanten fortæller også, at det går bedre med de nye indsatte, efter der er kommet styr på deres arbejdssituation, faste tider til gårdture og mulighed for at handle købmandsvarer.

Det hjalp heller ikke, at de indsatte i starten var låst inde på deres celler meget af tiden, fordi der stadig gik håndværkere rundt på afdelingen.

Annonce

Celler i biblioteket

Martin Sørensen fortæller, at der er stor forståelse for Kriminalforsorgens situation, og at fængselsbetjentene i Nyborg gerne hjælper kolleger andre steder, som lider på grund af overbelægning og stress.

- Vi vil bare gerne have mulighed for at forberede os på sådan en opgave, og at man tænker på personalet, der skal tage imod fangerne.

Det er dog ikke kun i de jyske fængsler, der er mange indsatte. Også i Nyborg er der fuldt hus, som han udtrykker det.

- Selv vores bibliotek er udpeget til at skulle laves om til celler i løbet af nærmeste fremtid. Alt er booket op, siger tillidsrepræsentanten.

Forventningen hos fængselspersonalet er stadig, at der kommer en fokusafdeling til de mest konfliktsøgende indsatte.

- Vi har flere fokusafdelinger rundt om i landet, men det her er også for at aflaste dem. I takt med, at der kommer flere afsonere, og folk sidder fængslet i længere tid for hårdere kriminalitet, er der behov for fokusafdelinger for at kunne håndtere dem, der virkelig skiller sig negativt ud, siger Martin Sørensen.

Annonce
Assens For abonnenter

Flemming, Tommy, Leo og Torben mødes hver onsdag for at køre race: - Vi er store legebørn. Forskellen er bare prisen på legetøjet

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Retfærdighed for seniorer

Sport

Vellykket dansk EM-premiere: Det ligner allerede en billet til mellemrunden

Annonce