Annonce
112

Måske sidste dukkert: Lukningstruet friluftsbad åbner op for ny sæson

Det var med vippeudspring, at Odense Friluftsbad åbnede sine døre til dette års sæson på trods af nye spareforslag, der truer friluftbadets eksistens. Foto: Sugi Thiru
De seneste dages bekymringer om Odenses Friluftsbads fremtid har været på manges læber. Alligevel bød friluftsbadet sommerens første gæster velkommen, som var det "business as usual".

Klokken runder ni lørdag morgen. De grå skyer og milde temperaturer indikerer ikke umiddelbart, at det officielt er blevet sommer i følge kalenderen. I det man kommer ind af porten til Odense Friluftsbad, indikerer en søjle, at temperaturen på vandet er 17 grader og luften 18 grader.

Det var et noget andet billede, der tegnede sig et år tilbage, hvor 25 grader og høj sol syntes at være den nye norm.

Ikke desto mindre er et beskedent, men passioneret fremmøde af mennesker mødt op for at fejre et af byens årlige traditioner - sæsonåbning af Odense Friluftsbad.

Friluftsbadet har været et af de helt store samtaleemner den seneste tid. Et sparekatalog til By- og Kulturudvalget havde blandt andet lukning af Odense Friluftsbad på dagsordenen.

På trods af potentiel trykt stemning var chef for Odense Idrætspark, Rune Bille, mødt op for at byde velkommen til sommersæson 2019. I følge ham er der vigtigere ting at fokusere på nu end sparekataloget.

- Vi skal holde vores fokus på at give vores gæster en god oplevelse - det er det vi er sat i verden for. Vi skal ikke bruge meget energi på, hvad der måske sker om lidt – det kan vi alligevel ikke påvirke, siger Rune Bille.

Annonce
Rune Bille ved åbningen af Odense Friluftsbad. For ham gælder det om at gøre sæson 2019 den bedste, den kan blive og ikke bekymre sig om eventuel lukning. Foto: Sugi Thiru

Svømmeklubbens oase

Efter et par formelle velkomst ord overlader Rune Bille rampelyset til dagens særlige gæster: Børn og unge fra svømmeklubben FREM's udspringshold.

De fremmødte tilskuere kigger forbløffede på de unge udspringere. Det tager lidt tid før publikum vender sig til at klappe efter udspringerne kommer op til overfladen igen.

Med de unge udspringere er bestyrelsesmedlem for FREM, Christian Aastrup. Han er taknemmelig for at vise klubbens talenter frem, men er også ked over udsigterne til et lukket friluftsbad. Især for sine unge udspringeres skyld.

- Vi har ingen 10-metervippe ude ved os, så friluftsbadet har ofte været gode ved os og ladet os anvende vippen her til træning efter lukketid. Hvis friluftsbadet lukker, mister vi både det herlige sted og de gode træningsmuligheder, fortæller han.

I følge Christian Aastrup er den tætteste indendørs 10-metervippe i Greve på Sjælland, og det mener han vil hæmme svømmeklubben gevaldigt.

En særlig plads i hjertet

Skønt vejret ikke har lokket lige så mange gæster til åbningsdagen i år, er det tydeligt, at de der er mødt op, nyder hvert et øjeblik.

Rundt om en af bænkene sidder Stinne Jakobsen med sin familie. Siden hun var barn, har hun kommet her i friluftsbadet - en tradition, hun har ført videre til sine egne børn.

- Vi ville være så kede af det, hvis friluftsbadet lukkede. Jeg har ikke tal på, hvor mange heldagsfamilieudflugter, vi har haft herude. Vi vil dog ikke bekymre os for meget og bruge stedet her som vi plejer, lyder det fra Stinne Jakobsen.

Rune Bille forstår godt, hvorfor så mange af friluftsbadets gæster har så tæt et forhold til stedet.

Det kommer derfor heller ikke bag på ham, at der nu er 957 underskrifter på underskriftsindsamlingen "Bevar Odense Friluftsbad".

- Mange odenseanere har et helt særligt forhold til stedet her. Mange lærte at svømme her i friluftsbadet. Ligesom meget andet idræt er det ikke et logisk forhold, men et følelsesforhold – det er noget at det, idrætten kan. Derfor er der mange følelser, når vi skal lave noget om herude og selvfølgelig også, når der er snak om lukning. Det er næsten som et familiemedlem, man bekymrer sig om, fortæller Rune Bille.

Selvom Odense Friluftsbads fremtid stadig står i det uvisse, vil Rune Bille gøre sit bedste for, at 2019 bliver den bedste sæson, den kan blive og byder alle velkommen til en frisk, gratis dukkert sommeren ud. Det kan måske blive den sidste.

Det var et noget koldere vand, der mødte badegæsterne på åbningsdagen i år sammenlignet med 2018. Foto: Sugi Thiru
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Frørup Rejser overtaget af Odensefirma

Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Odense For abonnenter

Veteranhjem vidste intet om ulovligt tilskud fra fond: - Det er en møgærgerlig situation

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce