Annonce
Danmark

Mårhund i sigtekornet: Nu må jægere montere natsigte på jagtvåben

Mårhundens stigende bestand truer sjældne arter i den danske natur. Arkivfoto: Anne Myrup Pedersen
Miljøminister Lea Wermelin (S) giver fra dags dato grønt lys til, at jægere kan få dispensation til at bruge natsigte i jagten på mårhunde og vaskebjørne.

Jagt: Fra i dag kan danske jægere søge om dispensation til at montere natsigte på deres jagtvåben i kampen mod mårhunde og vaskebjørne, der udgør en stigende trussel mod dyrelivet i Danmark.

- Jægerne får et nyt værktøj med natsigtet, fordi vores natur er presset. De invasive rovdyr, som mårhunden er en del af, truer den natur, vi gerne vil passe bedre på, siger miljøminister Lea Wermelin (S) til avisen Danmark.

Det har indtil nu været ulovligt at montere natsigte på jagtvåben. De omkring 1.000 aktive mårhundejægere har derfor i flere år måtte nøjes med at bruge håndholdte natkikkerter og lommelygter til at opspore og få ram på mårhunden.

- Natsigtet har været efterspurgt af jægerne, og Vildtforvaltningsrådet er kommet med en samlet fælles indstilling om, at det er en god idé, der skal prøves af de næste to år. Jeg synes også, det er en god idé, for vi har behov for at tage nogle flere effektive redskaber i brug, siger Lea Wermelin.

Natsigtet har været efterspurgt af jægerne, og Vildtforvaltningsrådet er kommet med en samlet fælles indstilling om, at det er en god idé.

Lea Wermelin (S), miljøminister

Ingen tid at spilde

Mårhunden er primært aktiv om natten og må jages året rundt i alle døgnets 24 timer.

De lysforstærkende natsigter, der gør det nemmere for jægeren at se og skyde i mørke, indgår som et redskab i den nye forvaltningsplan for de invasive rovdyr mink, mårhund og vaskebjørn.

Planen forventes at lande i slutningen af februar, hvorefter en bekendtgørelse med de nye regler vedrørende reguleringen skal vedtages.

Men da mårhunden begynder at parre sig i februar og får unger i foråret, giver det ifølge miljøministeren ikke mening at lade jægerne vente på, at de nye regler træder i kraft.

- I stedet for at vente på, at en ny bekendtgørelse er færdig til sommer, bliver det allerede nu muligt at søge dispensation hos Miljøstyrelsen og dermed tage natsigtet i brug inden den kommende ynglesæson, siger Lea Wermelin.

Annonce

Ikke bekymret for misbrug

Det har tidligere været tilladt for danske jægere at købe natsigter med tilladelse fra politiet. Det har dog været ulovligt at gå på jagt med udstyret på dansk jord. Det er lovligt at bruge natsigte i flere af Danmarks nabolande.

Ifølge miljøminister Lea Wermelin giver man nu jægerne tilladelse til at tage et 'vidtgående redskab' i brug i kampen mod de invasive rovdyr.

- Vi skal for det første sørge for ikke at skade eller forstyrre de andre dyr, som vi gerne vil passe på. For det andet skal vi også sikre, at det ikke er noget, som kan misbruges. Man skal søge om tilladelse fra både politiet og Miljøstyrelsen, så derfor er jeg ikke bekymret for, at det vil blive misbrugt, siger hun.

Danske jægere, der deltager i reguleringen af mårhunden, kan søge om tilladelse til lovligt at benytte sig af natsigte hos politiet og Miljøstyrelsen. Det er fortsat ikke tilladt at montere og benytte termiske sigter.

Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Mens toårig søn sad på bagsædet: Fører og passager skiftede plads med 80 kilometer i timen på motorvejen

Assens For abonnenter

Afledte sideeffekter af corona og brexit: Cabinplant mere end fordobler overskuddet

Nyborg

Færdig i lokalpolitik efter sag om nøgenfotos: Nu bliver der rykket rundt i byrådet

Erhverv For abonnenter

Øjenåbner i vestfynsk stationsby: Christian og Christian trækker kunder til fra de større byer og sørger for nyt imponerende plus på bundlinjen

Valgkamp med forbehold: Intern uenighed om EU-afstemningen i flere partier

Odense

Landsbyer frygtede at miste milliondyr cykelsti over motorvejen: Nu får de to helt nye broer, når den gamle rives ned

Nordfyn For abonnenter

21-årige Damien er med i Paradise: - Jeg har altid gerne villet være et kendt ansigt

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Kaj jagter billig strøm: - Elprisen er steget vanvittigt, og det kan mærkes på elregningen

Odense

Fem små killinger efterladt til døden i denne lille papkasse: - Det er aldrig okay

Assens For abonnenter

Lastbilchaufføren Thor har startet en maskinstation med kun én maskine: - Når man først har prøvet at være sin egen chef, vil det nok altid lokke lidt

Nyborg

Udsolgt festival var en succes: - Vi måtte sende bud efter mere fadøl

Annonce